Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas czekam aż ktoś konkretnie mi coś napisze o tym palniku itd itp nawet w nocy. Ale ogolnie chciałem podziękować tym kolegom którzy się do mnie odezwali i zapraszam do dyskusi

Opublikowano

Jest lato i mało ludzi tu zagląda, sam mam ten palnik ale jeszcze nie zamontowany.

Opublikowano

Ale o co w ogóle w tym temacie chodzi, bo pierwsze posty powycinałeś i ogólnie piszesz sam ze sobą?

Dwustan to zło, sadza i smród.

Kocioł wg współczesnych przepisów nie powinien w dwustanie pracować, bo wg ecodesign ma modulować od 30%. 

Dostałeś zaawansowany sterowni w komplecie, masz kupic węgiel wg instrukcji, zasypać zasobnik i odpalić. Potem tylko ew. ustawić korektę powietrza na +, jeśli węgiel formuje za duży kopiec, lub na - w przypadku zapadania sie kopca. Po kiego grzyba męczysz nas tu jakimiś dwustanami, jak w latach 90?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie męczysz. Zobacz, chłopaki naprawdę chcą pomóc, ale ty nie przyswajasz wiadomości.

Opublikowano

Rozumiem że PID PID PID a co powiecie  o mocy kotła na ten metraż po podłogach 190m

Opublikowano

To zależy jaka opinia Cię interesuje :) 

handlarz powiedziałby za mało tu trzeba z 30kw 

laik powiedziałby zdam się na porady handlarza .

myslacy powiedzialby chociaż sprawdzę wynik z cieplowlasciwe , lub zaplace za ocene fachowcowi .

Opublikowano

Na ciepło właściwe wychodzi 15kw przy - 18. Kocioł podajnikowy na eko lub pelt między 16 a 18 jeden fachowiec chciał założyć 25 a ten co mi zakładał powiedział że sam muszę zdecydować jaka moc to co kupię to założy a jeśli chociaż faktycznie kocioł byłby za duży to tragedia chyba niema co? 

Opublikowano
36 minut temu, Pawelpieklorz napisał:

Rozumiem że PID PID PID a co powiecie  o mocy kotła na ten metraż po podłogach 190m

Stary za póżno pytasz o moc.

Opublikowano

No nic będę musiał z tym żyć jak za duży ale przynajmniej niemam 25 albo 30kw

A w tym pidzie mam korektę wentylatora Górna i dolna która operować jak np się zapada albo za duży kopiec. Z mojej nie fachowej i kiepskiej wiedzy wiem że jak zmniejszę moc kotła to górny zakres się przestawi sam a dolny nie

Opublikowano

Ciutke za duży to fakt ale bywają większe kwiatki  . Sypać słaby opal I dostroic a coś z tego będzie :) . Chociaż teraz wielu z nas posiada za duże kotly bo grzejemy sam baniak cwu . Będą straty niestety . Tak samo I zimą rzadko jest te -18.

odpal pid 'a i będzie to działać . 

Tu Ci koledzy którzy się znają na tym sterowniku doradzą jak to ugryźć . 

jeszcze tak z ciekawości I częstej przyczyny problemów poprosil bym o foto palnika ,  chodzi o przedmuchy. Dobrze oswietlonego by było widać czy aby tam nie dmucha bokiem powietrze. 

Opublikowano

FAFAL ale na chwilę obecną nie pale bo tam jeszcze nie mieszkam a mojego palnika niby się nie uszczelnia

Opublikowano

Korekta górna dotyczy pełnej mocy, a dolna minimalnej. Wartości pośrednie są proporcjonalnie ustawione. 

Opublikowano
9 minut temu, Pawelpieklorz napisał:

FAFAL ale na chwilę obecną nie pale bo tam jeszcze nie mieszkam a mojego palnika niby się nie uszczelnia

Zeliwniaka się nie uszczelnia.

Opublikowano

No to fajnie że jeden problem nie istnieje :)

Opublikowano
Godzinę temu, Pawelpieklorz napisał:

a jeśli chociaż faktycznie kocioł byłby za duży to tragedia chyba niema co? 

Ty nie rozumiesz dlaczego wszyscy przestrzegają przed przewymiarowanym kotłem prawda? Zobacz że w kotle masz moc od do, i te od w twoim przypadku jest właśnie najważniejsze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Albo od 4 albo 5kw

Ale nadal niewiem jak to robić jak np kopczyk za mały to dać na + czy- i czy przy górnej czy dolnej i tak samo jak za duży. Mógłby mi to ktoś konkretnie wytlumaczyc

Opublikowano

Moc będzie od 5,1 kW, to wynika z ecodesign i nikt niżej nie schodzi. Czyli większość czasu kocioł będzie chodził w cyklu moc minimalna-nadzór.

Jeśli popatrzysz na retortę i zobaczysz, że ogień jest zapadnięty gdzieś tam w środku retorty - dolna korektę dajesz na minus, jeżeli retorta będzie zasypana węglem, a nawet niespalony węgiel będzie się przesypywał na zewnątrz - dajesz korektę dolną na plus. 

Korekty górnej to nawet nie użyjesz, bo aby kocioł szedł na 17 kW musiałbyś mieć w Wolsztynie przy Twojej wielkości domu mróz -70 C. 

Opublikowano

Ok dziękuję bardzo za odp a powiec zmniejszyć moc kotła odrazu czy patrzeć co się będzie robic

Opublikowano

Nic nie trzeba zmniejszać, istota sterowania PID na tym polega, że po kilku cyklach i tak ten kocioł nie wejdzie na pełną moc. 

Opublikowano

Ok jak się będzie zapadał albo przesypywal wiem co zrobić a jak będzie spiekal? Co wtedy

Opublikowano

Zmienić węgiel. Właśnie spojrzałem w DTR Twojego kotła i wymagania dotyczące węgla masz wybitnie wyśrubowane.