Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo proszę o refleksje związane z ustawieniami pieca eko Silver 19kw. W chwili obecnej mam ustawienia podane przez producenta kotla. Pow. do ogrzania ok.150m2, piec w trybie modulacji, do tego zawór 4d, brak podlogowki. Moje ustawienia:

Mod 100%:
Praca: 5s
Przerwa: 12s
Wentylator: 70%

Mod 60%:
Praca: 6s
Przerwa: 15s
Wentylator: 53%

Mod 30%:
Praca: 4s
Przerwa: 20s
Wentylator: 36%

Histeryza 5 stopni

Temp kotła 60stopni.

W efekcie niedopalony pellet w popielniku. Wykres - sinusoida od 50 do 70 stopni.

A jakie ustawienia macie u siebie?

Opublikowano

Spróbuj na początek wydłużyć przerwy w podawaniu. Tu masz jeszcze temat o Stalmarku. Może któreś z ustawień sprawdzą się u ciebie.

Opublikowano (edytowane)

A jak ze spalaniem u Ciebie na tych modulacjach? I jak tam na rusztach? Masz rc zainstalowany w kominie?

Edytowane przez ACE84
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Piszcie  ,dzielcie się  informacją na temat tego  kotła .  Zdecydowałem się go zamontować z  dotacją  ,termin  koniec  Czerwca 2020 .

Opublikowano

Marku, jest kilka tematów na temat tego kotła, trzeba poszukać. Generalnie niezbyt pochlebne opinie. 

Opublikowano

Ja ten kocioł już  obadałem na kilku stronach i  filmach  na  YT

Złe opinie to tylko te od konkurencji albo  od nie potrafiących go ustawić , ten kocioł bije większość konkurencji samoczyszczącym się  wymiennikiem ciepła , w  kotłach Kostrzewy trza  czyścić ręcznie  poziome kanały co za każdym razem niesie  mnóstwo  pyłu na całą kotłownie  , w  Eko Silver nie  ma  żadnej  tylnej wyczystki tak jak w  wielu kotłach konkurencji  gdzie  raz na miesiąc trzeba na kolanach czyścić kocioł od  tylca , tego wam nie powie prawie żaden  diler !  

Wprawdzie Palnik VG  Kostrzewa    posiada lepszy od całej reszty ale  konstrukcja kotłów   jest mniej dopracowana , nawet ilość miejsca na popiół w większości kotłów Kopstrzewy jest zbyt mała w porównaniu do  Eko Silver.

Opublikowano

Ok no to widać że nie potrzebujesz żadnych opinii bo wiesz lepiej porównując kocioł do Kostrzewy. Nie jestem "z konkurencji" i życzę Ci powodzenia mając do czynienia z tymi kotłami na co dzień w wersji 14 i 24KW. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marek33K napisał:

Wprawdzie Palnik VG  Kostrzewa    posiada lepszy

Palnik VG to konstrukcyjna porażka jeżeli już. A czyszczenie kotła to jeszcze nie wszystko.

Opublikowano

Outsider 

Ty od  Kipi czy innego  oblepiającego się  wynalazku ?  pokarz no przykład lepszego palnika niż VG od Kostrzewy ?

Ja widziałem jak ten palnik potrafił oczyścić spieki po zmielonych meblach  , ten sam dziadowski pellet z mebli  zakleja  Kipi na amen

Opublikowano

Ja tam nie narzekam troche problemu z ustawieniami w stosunku do jakosci pelletu. A co do spalania to po zimie srednia wyszla okolo 32 kg. Z tym ze palilem lokalnym smieciem pod koniec zimy zakupilem bardziej dla testow olimpa i tu juz sytuacja zmienila sie diametralnie, kociol szybciej dochodzil do zadanej i czesciej pracowal na 30 pr. Mocy. Co do popielnika to faktycznie wiekszy lepszy . Smieciem palc czyscilem po okolo pol tonie, a w olimie po przepaleniu 700kg dopiero wywalilem popiol.

Gość Trener40
Opublikowano
10 godzin temu, Marek33K napisał:

w  kotłach Kostrzewy trza  czyścić ręcznie  poziome kanały co za każdym razem niesie  mnóstwo  pyłu na całą kotłownie  , w  Eko Silver nie  ma  żadnej  tylnej wyczystki tak jak w  wielu kotłach konkurencji  gdzie  raz na miesiąc trzeba na kolanach czyścić kocioł od  tylca , tego wam nie powie prawie żaden  diler !  

Jak się ma pomysł na czyszczenie, to nawet pyłek nie poleci na kotłownie :), a wyczystkę z tyłu czyszczę raz po sezonie, a popiołu są tam może 3 garści. Wszystko zależy od jakości pelletu i w jaki sposób jest spalany. 

Opublikowano

8 godzin temu, Marek33K napisał:

Ty od  Kipi czy innego  oblepiającego się  wynalazku

Nie Kolego, nie od Kipi. Stronię od głupoty i oklejonych palników.

Opublikowano (edytowane)

Mały Sajgon , jeden mówi że  VG Kostrzewwy  Lipa , inny że  Stalmark Eko Silver posiada dużo niepochlebnych opinii

jeszcze inny  twierdzi że  Kipi to najlepszy palnik  . Toż to jak u nas w  polityce  PeO Vs PiS  Vs  Konfederacja  :)

Ja już  wybrałem  kocioł ale inni będą mieć z tego powodu dylemat i będą zakładać  setki nowych postów

może warto zrobić  Ranking palników / kotłów ?

ps

czy prawdą jest  że  w Stalmarku Eko Silver  zabudowany jest palnik  DEFRO ?

dajcie jakiegoś plusa żebym wyszedł na zero  ;)

Edytowane przez Marek33K
  • Lubię to 1
Opublikowano

A masz hehe .}

• Lubię to 1
Opublikowano

Ale po co mamy spamować w 2 tematach? Trzymajmy się jednego.

2 godziny temu, Marek33K napisał:

czy prawdą jest  że  w Stalmarku Eko Silver  zabudowany jest palnik  DEFRO ?

Stalmark ma palnik Ecomat z Puław jednak tutaj zmieniona jest trochę konstrukcja rury w której siedzi ślimak. Defro to bliźniacza konstrukcja. Jak byś kupił np. Defro Gamma to to jest toćka w toćkę kopia Stalmarka. Musisz uważać żeby pellet nie był za długi bo będziesz musiał co chwilę włazić pod zasobnik.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś odpaliłem kocioł bo temperatura na polu w nocy  spadłą do  8'C  , więc kocioł przed odpaleniem pomacałem czy suchy , po odpaleniu   zanim jeszcze osiągnął zadaną temperaturę sprawdzam a tam  kuźwa  wilgoć  czarna marmolada na ściankach :(

czy to normalne że tak nagle pokazuje się  wilgoć ?  w  piwnicy mam sucho jak w domu  , pellet też wygląda na normalny 

Opublikowano

To jest wilgoć że spalania pelletu. Jest w nim znacznie więcej cząstek wodoru, więc produktem spalania jest woda. 

Opublikowano

No niby tak, ale ja mam starą kotłownie w klocku z 92 roku i nigdy tak nie miałem. Właśnie nie wiem od czego to zależy że jedni mają skroplony, drudzy nie. Teorii jest kilka, ale w kotłowni mam również dość wilgotno, w końcu to 30 letnia piwnica bez kaloryfera. 

Marek, kocioł miałeś szczelnie zamknięty czy robiłeś przewiew?

Opublikowano

Kocioł był szczelnie zamknięty  do tego przed rozpaleniem  sprawdzałem ścianki komory spalania i były suche ,zaraz po odpaleniu  dokładnie  po  4-5 minutach gdy kocioł uzyskał  48'C z  zadanych  62'C   otwieram drzwiczki i blacha miała  skropliny.

Tak jak pisałem w  kotłowni mam sucho tak jak w domu  .  Niezła zagadka skąd się wzięła ta wilgoć dopiero po kilku minutach .

Opublikowano

U mnie dziś pompa ciepła cwu ukręciła trzy litry wody z powietrza zewnętrznego , normalnie na pustynie zabrać i z pragnienia by człowiek nie umarł . Szkoda że to tylko zwykła woda a nie coś mocniejszego .

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał:

Punkt rosy spalin 

Czyli rzecz normalna przy każdym rozpalaniu zimnego kotła ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Jak tam sprawują się wasze  kociołki ?  Zagadnąłem tu aby sprawdzić  fabryczne ustawienia  Eko Silver 19kw  bo żem ostatnio namieszał .    W moim  EkoSilver  strzelił  ślimak  ,wymiana  zajęła  20 minut   ,sam ślimak moim zdaniem zbyt  oszczędnie wyklepany .  Tu  Stalmark powinien coś poprawić  .

Opublikowano

U mnie gitara dwa razy zatkany dolny ślimak pozatym wszystko ok, tak się zastanawiałem właśnie ostatnio czy by go nie puścić non stop, przy mojej podlogówce praca wygląda ostatnio przy -8st. 8h pracy 9 h postoju... macie jakieś doswiadczenia.