Agni Opublikowano 17 Listopada 2019 #1 Opublikowano 17 Listopada 2019 Czy ktoś już zbudował swoją instalację wraz ze zgłoszeniem, jak wam to działa? Cytuj
jedlica Opublikowano 21 Listopada 2019 #2 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ja tak robiłem ale dokumenty musi podpisać elektryk z uprawnieniami i zrobić projekt. Dałem za to 700zł. A działa wyśmienicie :) Cytuj
PioBin Opublikowano 21 Listopada 2019 #3 Opublikowano 21 Listopada 2019 57 minut temu, jedlica napisał: ...musi podpisać elektryk z uprawnieniami Dopytam jak jest u Ciebie. SEP eksploatacja/montaz E wystarcza lub dozoru D, czy budowlane o specjalizacji elekr. Cytuj
Kijasr Opublikowano 21 Listopada 2019 #4 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ja robiłem sam. Potrzebne uprawnienia e+d i projekt. Cytuj
Piterkas Opublikowano 22 Listopada 2019 #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ze swojej strony mogę polecić https://sep-uprawnienia.pl?utm_source=karlo Egzaminatorzy w porządku, nie robią problemów. Cytuj
Agni Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ja projekt, zgłoszenie jak i montaż zrobiłem sam jedynie znajomy elektryk z uprawnieniami bodajże E był potrzebny w jednym miejscu. Licznik dwukierunkowy mam Iskrę. Edytowane 22 Listopada 2019 przez Agni Cytuj
RedEd Opublikowano 23 Listopada 2019 #7 Opublikowano 23 Listopada 2019 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19661-instalacja-fotowoltaiczna/ Cytuj
Agni Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2019 Projekt czyli ten schemat jedno kreskowy do zgłoszenia czy mówicie o projekcie całej instalacji czyli ułożenie, obliczenie łańcuchów, zabezpieczeń, dobór falownika itd? Cytuj
Agni Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 23 Listopada 2019 Wczoraj założyli mi licznik dwukierunkowy Iskra am550 i z tego co czytam to w tym liczniku jest bilansowanie międzyfazowe algebraiczne nie wektorowe. Czy coś się zmieniło czy czeka mnie reklamacja w Tauronie? Cytuj
mikkei Opublikowano 24 Listopada 2019 #10 Opublikowano 24 Listopada 2019 17 godzin temu, Agni napisał: Iskra am550 wybacz za pytanie - ten licznik działa też pod taryfę nocną ? Cytuj
Agni Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 24 Listopada 2019 Działa na taką taryfę jaka jest mu wpisana, jeśli masz G12 to taka jest, można to sprawdzić w menu Cytuj
Agni Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 9 Stycznia 2020 No projekt uważam za zakończony dostałem zwrot więc instalacja 4,4 kWp kosztowała mnie finalnie 8 tysięcy na nowych podzespołach czyli zwrot max do 4 lat i następne 3 dekady darmowy prąd :) Cytuj
amaslow Opublikowano 10 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Fajnie, cieszy mnie jak ludzie nam przybywa tych instalacji, a zwłaszcza samodzielnych bez chorej stawki dla firmy montującej. Ja też przed miesiącem zakończyłem własną instalację, według własnego projektu i wykonania od A do Z. Nawet zrobiłem uprawnienia i egzamin SEP :) Przyda się bo już parę osób z mojej miejscowości jest zainteresowanych zrobieniem u nich podobnej, jak zobaczyli jakie to możliwości i niezależność od PGE. A niezależność polega na instalacji hybrydowego inwertera+akumulatory. Szlag by mnie trafił chyba, jak by wyłączyli u mnie prąd (a często się im to niestety zdarza) a miałbym 4kW PV na dachu i nie mógłbym z niej skorzystać. Koszt 4kWp wyniósł mnie 12tys.zł (w tym 2tyś akumulatory), zwrot 5 tyś. już dotarł, jeszcze teraz odpis od ulgi termomodernizacyjnej (widziałem, że zwiększyli na PV do 21%), czyli zostanie całkowity koszt na poziomie ok. 5500zł. Mam nadzieję, że się szybko zwróci :) 2 1 Cytuj
Agni Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Mnie też by sie przydały takie uprawnienia bo też mam juz kolejny projekt w trakcie realizacji u kumpla. Ale zostawmy uprawnienia tam gdzie ich miejsce czyli między bajkami :) Akumulatory u mnie odpadają ze względu na brak piwnic mam nadzieje, że nigdy nie będę musiał korzystać. Z tego co wiem to przerwy w dostawie prądu reguluje umowa kompleksowa, u mnie nie występuje to często. Projektując instalację nie sugerowałem się taniością tylko cena/jakość/czas eksploatacji. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez Agni Cytuj
eliks Opublikowano 15 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Panowie a macie jakieś namiary na strony z gadżetami potrzebnymi do instalacji? Począwszy od paneli a konczywszy na licznikach. Cytuj
CooleR Opublikowano 15 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Gorący temat, może komuś się przyda https://fotowoltaika-panele.pl/panele-inwerter https://www.sklep.asat.pl/ Cytuj
eliks Opublikowano 15 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Dzięki, tego szukałem. Czy jak złożę instalację i elektryk to odbierze to też będę mógł liczyć na ten zwrot 5000zl? Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 15 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 15 Stycznia 2020 @Agni a ile to tak czasowo wychodzi ten montaż jak by tak w 2 osoby się wziął do roboty ( zakładając że wszystkie materiały są zgromadzone) ??? Cytuj
amaslow Opublikowano 15 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 15 Stycznia 2020 @eliks nie, ponieważ potrzebujesz fakturę za montaż. Cytuj
Agni Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor #20 Opublikowano 15 Stycznia 2020 9 godzin temu, eliks napisał: Dzięki, tego szukałem. Czy jak złożę instalację i elektryk to odbierze to też będę mógł liczyć na ten zwrot 5000zl? Tak tylko musisz napisać oświadczenie wg wzoru, że montowałem sam i części z faktur użyłeś do tej instalacji 6 godzin temu, Piecuch19 napisał: @Agni a ile to tak czasowo wychodzi ten montaż jak by tak w 2 osoby się wziął do roboty ( zakładając że wszystkie materiały są zgromadzone) ??? Z dzisiejszym doświadczeniem zrobiłbym to w dwa dni, jak na pierwszy raz we dwie osoby z zaplanowana robota to że 4 dni zejdzie bo zawsze jest jakaś niespodzianka po drodze, zależy jaki dach ile paneli odległości itd Cytuj
amaslow Opublikowano 15 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 15 Stycznia 2020 16 minut temu, Agni napisał: Tak tylko musisz napisać oświadczenie wg wzoru, że montowałem sam i części z faktur użyłeś do tej instalacji ...pod warunkiem, że ma się odpowiednie uprawnienia. Cytuj
Agni Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor #22 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Ja nie mam uprawnień a zwrot dostałem. Składałeś wniosek i wiesz czy piszesz a nie wiesz do końca? Cytuj
piastun Opublikowano 15 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 15 Stycznia 2020 2 godziny temu, amaslow napisał: @eliks nie, ponieważ potrzebujesz fakturę za montaż. już nie. znowelizowali prawo mój prąd i teraz wystarczy mieć papiery stosowne ale nadal trzeba je mieć. Ile trwa i ile kosztuje wyrobienie tych kursów, żeby na legalu można sobie instalować foto? Cytuj
amaslow Opublikowano 15 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Składałem i dostałem zwrot. Ale zanim to zrobiłem, to przeczytałem najpierw oficjalne strony rządowe z informacjami na ten temat: https://www.gov.pl/web/gov/skorzystaj-z-programu-moj-prad i jest tam jak byk "...oświadczenie o samodzielnym montażu instalacji (tylko w przypadku gdy instalacja jest montowana samodzielnie, przy założeniu posiadania niezbędnych kwalifikacji)." Cytuj
amaslow Opublikowano 15 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 15 Stycznia 2020 7 minut temu, piastun napisał: Ile trwa i ile kosztuje wyrobienie tych kursów, żeby na legalu można sobie instalować foto? Zależy od Twojego operatora. U mnie PGE (i Tauron widziałem że też) wymaga jedyne uprawnienia SEP'owskie z E (eksploatacja). Kursy zaczynają się ok 100zł plus egzamin państwowy za ponad 200zł. Można w jeden dzień zrobić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi