Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@bercus w którym dokładnie miejscu ?

Opublikowano

Im bližej wyjsciu kotla,tym liepiej.Poza každym uzardzieniem,czy oddzialom juž nie to o.k.Nawet steruje z pompka,to przeciež mialo by byc poprzed nia 🙂 

Opublikowano

Ok dzięki wielkie , wrócę z pracy to się za to wezmę 

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 po koleji: otwierasz stronę w górnym prawym rogu są 3 poziome kreseczki, klikasz otwiera się stronka z twoim znakiem obok jest dzwonek klikasz i otwierają się powiadomienia : ogniwo, Mpm DS WOOD  klikasz @szpenio i to wszystko. Druga sprawa czujnika masz gniazdo a na piecu 35 to jake ma być, jak bedzie 70 to wtedy sprawdz czy jest ciepłe. Termometry wskazówkowe lubią przekłamywać mi spadł na podłogę i się rozkalibrował i wskazywał 20 poniżej niż ten w sterowniku chciałem kupić nowy ale nie było. Przez przypadek odkryłem śrubkę którą  się go kalibruje i znonwu działa zgodnie z tym co na sterowniku.            Ten zbiornik kondensacyjny to odratowany zbiornik CSW, to taki mały bufor używam go gdy wyjeżdżam na 4-5godz i na noc . On pomału się rozładowuje. Z innej beczki - jak byś miał bufor (ten kociol zeby spełniał 5 kl musi mieć bufor) to tak jak piszą Kol ładują go do 90 a nawet 100 stopni I jak ty to zrobisz gdy na kotle masz 35.                                   Trochę Ci to zajmie (ja czytałem przez rok zanim zdecydowałem o zakupie kotła 5 ,wybrałem MPM 14 z górnym zaladunkiem to dzięki Kol @maronka) może jest forom tylko o Ogniwie. Poszukaj.

Pozdrawiam 

Ps. Było by łatwiej gdybyś uzupelnil stopkę tak jak większość  forumowiczów a tak to wygląda jak wróżenie z fusów.

Opublikowano

Kol @AO49bufor mam w planie zamontować po sezonie grzewczym bo teraz nie mogę sobie pozwolić na nie ogrzewanie domu ze względu na dzieci , druga sprawa to nie mieliśmy czasu żeby czytać na temat tego który kocioł najlepiej wybrać bo tamten się poprostu rozszczelnił i wylała się woda a że były mrozy to nie było czasu czytać o piecach więc wzięliśmy ten sam co był tylko że 5 klasy( nie wiedziałem że musi być bufor). Chodzi ci o tą śrubkę od dołu co jest ? Nią kalibrowales? A no i co do stopki to o czym dokładnie mówisz żeby uzupełnić ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak go skalibrować żeby pokazywał dokładną temperature ?

17370467067191906652593684244808.jpg

Opublikowano

20250116_174507.thumb.jpg.f4a5839e320bf196f357f1766a612ac7.jpgKol @Grzegorz326 znam ten ,ból " , kotłem. Pierwszy padł na początku grudnia, kolega pomógł pospawać i doradził firmę kotlarską, pojechalem mieli duzy wybor ale nie taki jaki by mi pasował termin połowa stycznia i był. Cieszyłem się bo to sterownik dmuchawa,sterowanie pompą a po 3l kwiatki na poddaszu. Byłem zielony co do wyboru tak jak Ty dlatego  Cię rozumiem, tylko w starym dawałeś radę a nowy daje Ci w kość . Mój termometr wygląda tak a śrubka jest na drugim zdjęciu, jeżeli masz taki to pokręcając nią możesz ustawić temp Dobrym narzedziem do zmiejszenia ciagu a tym samym temperatury jest RCK . Jedyny mankament  RCK jesto że  schlada minimalnie komin U mnie sie sprawdza szczegolnie jak wieje

Pozdrawiam 

20250116_174727.thumb.jpg.2b3dc7b68c18a55bc5e7f71f36662eac.jpg20250116_174619.thumb.jpg.5feeec146d79318446f819d8037202f3.jpg

Opublikowano

A no to też tą śrubką dałem na 0 ale nic to nie dało , na sterowniku 59 a na termometrze 20 🤦

17370471866831195054897679613285.jpg

17370472019813966509586084096680.jpg

Opublikowano

Nie mam wprawy w wklejaniu zdjęć ale może się połapiesz. Wygląda na podobny tylko czy sonda ma śrubkę do kalibracji bo termometr na czopuch nie ma i musiałem kupić nowy

Opublikowano (edytowane)

Na moje oko, to cały ten zestaw z termometrem, zaworem bezpieczeństwa i manometrem jest zapowietrzony.

Jeżeli to układ zamknięty, to dopuść wody, bo okolice 0,5Bar to mało.

Odpowietrzysz poprzez przekręcenie zaworu bezpieczeństwa (czerwony kapturek).

Termometr kalibrujesz wg innego termometru. Kładziesz jeden obok drugiego na pewien czas i kręcąc śrubką od dołu ustawiasz takie samo wskazanie.

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Masz w domu zwykły termometr jak tak to ustaw taką samą temperaturę na tym kotłowym, może być kubek ciepłej wody i zwykly term lekarski woda max 40 stopni.

Opublikowano

@kreciq21 podobno mówili że nie można dopuszczać wody jak się pali w kotle , a czy to obieg zamknięty to nie wiem 

Opublikowano

Powolutku dopuszczać można.

Jak gdzieś w okolicy kotła masz naczynie przeponowe, to jest to układ zamknięty. Jak z kotła wychodzą rury gdzieś pod sufit ostatniego pietra (lub nawet na strych) do zbiornika, to jest to układ otwarty.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
2 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Na moje oko, to cały ten zestaw z termometrem, zaworem bezpieczeństwa i manometrem jest zapowietrzony. ,,,,

Całkowicie zgadzam się  z Twoim stwierdzeniem.
Co więcej gdyby ten czwórnik był gruntownie wypełniony wodą, to i tak błąd pomiarowy temperatury wody kotłowej byłby bardzo duży, nawet przy sprawnym tarczowym termometrze bimetalicznym.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@kreciq21 mam zbiornik wyrównawczy na strychu 

Opublikowano

Dlatego ten termometr to raczej do celów poglądowych, niż faktyczne wskazania.

Chyba, że kapilara od niego idzie poniżej czwórnika i termometr również ma długą sondę.

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 domek masz taki sam wprawdzie nie ocieplony ale w cieplejszym klimacie i kocioł 24 kw ja mam 14 i żona otwiera drzwi i okna bo jej za ciepło a ja lubię  palić, ale dorzeczy bufor konieczny a na razie żeby zmniejszyć moc to musisz ,,kłaniać" się  Kol  @Piecuch19, @maronka,oni są ekspertami co do zmniejszania mocy a jak położysz bufor to wrócisz do ustawień fabrycznych. Ja mam jeszcze jeden bezpiecznik jak mi posmakuje temp. to garaż no i zmykam klapkę PP.

POZDRAWIAM 

Opublikowano

17370491748246812109608558141597.jpg

17370492497323891340123574827490.jpg

Dodam że jak wyciągnę tą blachę to problem ze smołą i kondensatem znika po pewnym czasie 

17370493363053325885615050746454.jpg

Opublikowano

@Grzegorz326 To pozostaje jeszcze kwestia, czy w układzie jest dostateczna ilość wody (w naczyniu powinno być trochę wody).

Dlaczego masz jezioro na drzwiczkach? Mokrym nie palimy...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak mam dolne drzwiczki otwarte to temperatura rośnie ale jak tylko je zamknę to spada pomimo tego że na miarowniku jest ustawione 70 i klapka otwarta 

@kreciq21drewno i węgiel mam suche ... Nie wiem w czym jest problem ,wcześniej tak nie miałem 

Opublikowano

No to teraz pójdzie z górki tylko to są rzeczy na po sezonie chyba że Żona z dziećmi na ferie a Ty farelka i kociołek dostaniesz do ładu 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Weź metalową miskę czy wiadro, włóż do środka trochę węgla i zakryj szczelnie folią kuchenną. Postaw to w ciepłym miejscu, na parapecie lub nawet na kotle (im cieplej, tym lepiej). Jak na folii wykropli się woda, to węgiel wcale taki suchy nie jest.

Opublikowano

Jest jakiś inny sposób żeby się z wami skontaktować? Ciężko mi się tak pisze i czeka na odpowiedź , najchętniej było by pogadać bo mi zależy na czasie 🫤

@kreciq21ile powinno być na barometrze ciśnienia ?

Opublikowano

W układzie otwartym ciśnienie determinuje wysokość naczynia wyrównawczego. Im wyżej to naczynie, tym ciśnienie wyższe. To skrót myślowy, bo naczynie musi być wyżej niż grzejniki.

Więc manometr w instalacji otwartej jest zbędny.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Powiem wam tak , niby mam ogniwo classic ds więc powinno się palić dołem ale sami widzicie jakie mam problemy gdy tak palę więc wyjąłem tą blachę w górnych drzwiczkach i po chwili problem ze smołą/ kondensatem znika tak samo z temperaturą nie ma aż tak dużego problemu bo i wzrasta ładnie i też w miarę się utrzymuje minusem jest to że jak miarownik zamknie klapkę przy 70 to spadnie do 65 i bardzo powoli się otwiera więc kocioł się schładza ale bynajmniej woda w bojlerze jest ciepła i grzejniki też ciepłe więc chyba ten sezon grzewczy muszę tak palić 

@kreciq21ja mam zbiornik wyrównawczy na strychu więc jest prawie metr nad grzejnikami 

• Zgadzam się 1