Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana instalacji c.o.- porady

morgon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Fachowcy za wymianę instalacji c.o. krzyknęli mi 15.000 i nie chce mi się tu dyskutować czy to dużo czy nie, bo wiadomo że każdy na chleb chce zarobić. Ja również, więc zamierzam odciążyć fachowców i samemu temat ogarnąć. Instalacja najprostsza z najprostszych, kocioł gazowy, rozdzielacz c.o., zasilanie, grzejnik, powrót. Bez podłogówki, bez c.w.u., bez solarów, tylko kocioł i odbiorniki ciepła. No prościej się już chyba nie da. Ale mimo wszystko, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, każdą radę chętnie przyjmę i wykorzystam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No ja podobnie jak ty sam mam zamiar wykonać taką instalację. W teorii piec gazowy kondensacyjny ma wszystkie urządzenia tj. pompę, naczynie więc wystarczy grzejniki na rurach do rozdzielacza i z rozdzielacza już specjalista podpina piec i komin. 

Opublikowano

W teorii Matiz też ma silnik i może mieć hak holowniczy. Ale czy to wystarczy, aby pociągnąć np. lawetę ?

Opublikowano

Jak rozdzielacz i grzejniki to jesli masz odrobine smykałki i chęci to sam ogarniesz. Wieszaj rozdzielacz, grzejniki pod oknami (mozesz dobrac programem purmo jak pod kondensat to temp 55 i delta 10) i poprowadz rury w otulinach z naturalna kompenacją (nie prosto z rozdzielacza do grzejnika tylko tzw. Esem). Jezeli jest to przecietnej wielkosci dom no to raczej instalacja szablonowa. Rozdzielacze najlepiej w kotlowni zeby rury do nich hydraulik mogl z kotla swobodnie sobie poprowadzic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.