Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niski powrót, brak ciepła na grzejniki

lynx6664

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was i bardzo proszę o pomoc !

Kociołek defro na ekogroszek z zaworem 4D z siłownikiem. W domu instalacja podłogowa + grzejniki. Problem podstawowy to temperatura powrotu przy zadanej 60 stopni w granicach 40 stopni przy włączonych samych grzejnikach. Przy włączonym systemie podłoga+grzejniki powrót w granicach 38 stopni. W rezultacie zawór czterodrożny otwiera się na grzejniki średnio raz na godzinę. Od momentu kiedy wyłączyłem ochronę powrotu, na grzejnikach jest tyle ile chcę. Proponowano mi abym uruchomił bojler i sytuacja się ustabilizuje, inni polecali wpiąć czujnik temperatury powrotu tuż na zaworem czterodrożnym na powrocie a jeszcze inni mówili o montażu dodatkowej pompy na powrocie. Wiem że są tutaj specjaliści, którzy nie jednemu już pomogli więc czekam na pomoc. Załączam zdjęcia instalacji.

Pozdrawiam

51571767_149551062599270_4980411877071781888_n.jpg

51593560_2106828649411706_2577403865670352896_n.jpg

51697092_428478054359441_5049643653211881472_n.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, lynx6664 napisał:

jeszcze inni mówili o montażu dodatkowej pompy na powrocie.

I ci mieli rację , przy tak cienkich rurach i małym rozmiarze zaw 4-D, tylko to uratuje sytuację

Opublikowano

J/w + zasiliłbym podłogówkę zza zaworu 4d a nie z obiegu kotłowego

Opublikowano

Wszystko będzie też zależeć od mocy kotła i ilości ciepła potrzebnego do ogrzania domu, czasem jest niemożliwe przy zasilaniu 60C uzyskać więcej niż 50 C na powrocie - wynika to z zapotrzebowania na moc cieplną.

Podaj jaka moc kotła i jaki dom ogrzewasz nim

Opublikowano

Na chacie grafit 15 cm, na poddaszu na razie wełna 15 cm. Czyli biorę się za zamontowanie pompy , czy jest istotne w którym miejscu na powrocie powinna ona być zamontowana?

Opublikowano

U Ciebie to najłatwiej będzie na tej poziomej rurze chowajacej sie za czopuchem. Pamiętaj o filtrze, zaworze zwrotnym i zaworach odcinajacych przed filtrem i za zaworem zwrotnym. 60 cm wolnej rury na cały "zestaw" wystarczy.

Pompę daj najlepiej z płynną regulacją.

Opublikowano
3 godziny temu, lynx6664 napisał:

Czy zainstalowanie tej pompy przyczyni się nie tylko do wyższej temperatury powrotu ale rowniez do częściej ciepłych grzejników?

Na pewno poprawi prace i żywotność  kotła .A ja preferuje montaż pompy kotłowej między zasilaniem a powrotem ,a 4D działa niezależnie od pompy kotłowej

Opublikowano

Mówicie o rurze która wychodzi z dołu zaworu tak?  Ta rura biegnie w kierunku powrotu kotła, czy pompa lfp epco nada się? O zaworach zwrotnych i reszcie osprzętu powinni pamiętać hydraulicy od reszty instalacji bo oni będą to robic 

Opublikowano
2 godziny temu, lynx6664 napisał:

czy pompa lfp epco nada się?

powinna wystarczyć ,ważne że ma autoadapt

Opublikowano

Niby sensu nie ma tam autoadaptu ale jak wszytko się odpali może się okazać dobrym wyborem zresztą nie szukamy znów takich oszczędności  bo wcale na cenie pompy może tak nie być

Opublikowano

Prosiłbym o wyjaśnienie po co w obiegu kotłowym pompa z autoadaptem?

I nie idzie tu o te "pare groszy więcej"  czy też mniej , tylko o prawidłowe działanie.

Opublikowano

Tam spokojnie wystarczy Wilo Pico z płynną regulacją a nawet LFP Erga do cyrkulacji CWU  Nie sądzę, aby pompa potrzebowała przewalić do powrotu więcej niż 500 l/h.

Tam nie potrzeba autoadaptu, bo pompą przewałowa pracuje ze stałą wydajnością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.