Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co sądzicie właśnie o kotłach SAS. Mało tu informacji na ten temat. Chodzi o ekogroszek.

Opublikowano (edytowane)

Nic mi nie wiadomo na temat SAS`ów na groszek. Na pellet podobno są ok. Słowa mojego instalatora.

Skłaniam się ku SKAMP-PV. Na stronie producenta informacje i zdjęcia są dość ogólne ale tutaj: http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-podajnikowe/kociol/skamp-pv

możesz np zobaczyć sposób czyszczenia części pionowej wymiennika. Swoją drogą ciekawie jest tam napisane: Zasadnicza część wymiennika jest pionowa, wyposażona w zawirowywacze. A za grom nie mogę znaleźć zdjęć wymiennika z zawirowywaczami.

Obawiam się nieco palnika sv200. Wali płomieniem i żarem na ścianę kotła. W tym jednym miejscu stal się rozszerza mocniej niż pozostała część ściany kotła. Ciekawe czy za 5 lat nie pojawią się mikropęknięcia od naprężeń i ciągłej rozszerzalności cieplnej w tym miejscu.

Chyba wstawiłbym w tym miejscu szamot.

Edytowane przez Zbisza
Opublikowano

Z pewnoscia nie.

Ekran ktorego na zdjeciach nie widze. Na stali sie nie znam. Tylko noże czasem kuje, stal na maztenzyt hartuje :-)

Opublikowano

Sv200 jeden z najlepszych palników na rynku, pod kątem czystości spalania na pewno. Z pewnością też skamp ma tam ekran.

Odnośnie Sas-ów mogę tylko napisać, że sas po rozstaniu z firmą recalart (dostawca sterowników) olał użytkowników, którzy kupili piece ze sterownikiem multifun. A większość właśnie kupiła ze względu na zdalny dostęp i niby unikalne rozwiązanie, którego inny sterownik nie posiadał.

Poza tym sas jest solidnie wykonany.

Opublikowano
Godzinę temu, Zbisza napisał:

Z pewnoscia nie.

Ekran ktorego na zdjeciach nie widze. Na stali sie nie znam. Tylko noże czasem kuje, stal na maztenzyt hartuje :-)

Jest w nim ekran naprzeciw palnika, Ogień nie uderza bezpośrednio w płaszcz wodny

Opublikowano
11 godzin temu, Zbisza napisał:

Nic mi nie wiadomo na temat SAS`ów na groszek. Na pellet podobno są ok.

No właśnie nie są ok, wystarczy wejść w pierwszy lepszy temat o SASie, a jest ich pełno.  

Opublikowano

Nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić. Przekazałem co usłyszałem jak sam się za takim kotłem oglądałem.

Mój wybór padł na SKAMP PV 13kw. Tylko jeszcze nie wiem z jakim sterownikiem.

Opublikowano

To zależy jak i czym chcesz sterować - najprostszy w obsłudze jest Skorpion, ale jak chcesz sterować zaworem to Iryd, a jak przez internet to SPPv2.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam już dzisiaj siły, ale  wrócił mi analizator z serwisu, jutro postaram się nagrac filmik na SPPv2 z softem automatycznym bez nastaw jakie robi emisje w domu, na ekomiale mieszanym z pelletem.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Ja tez dopiero co wrocilem i musze rozpalic w swoim .... Kotle. 

Kolego Pieklorz oraz Suspenser. Az tak mi sie nie pali. Kociol bede wymieniac latem bo mam jeszcze drewno, weglowa duza kostke no i nikt mi tego od reki nie zrobi a grzac trzeba. Widzialem kilka filmikow z dwoma roznymi sterownikami.

Zaczne moze od tego ze mam mega prosta instalacje. Grzejniki zeliwne i pompka na najprosztszym sterowniku. Woda przekroczy zadana temp i pompka sie wlacza. Przy montazu nowego kotla mysle o wstawieniu zaworu 3 lub 4 droznego(nie wiem jeszcze jaka jest miedzy nimi roznica i ile opalu wiecej spala sie przez ten zawor). Poza tym chcialbym chyba troche "luksusu" w postaci czujnika temp w pokoju zeby nie latac i nie zmieniac temperatury na kotle jak sie zimniej zrobi na zewnatrz. 

Opublikowano

Robisz 4D, pogodówkę, ster pokojowy sterujący zaworem i masz jak Carington :)

Opublikowano

Pogodowke? Nie wystarczy czujnik temp w pokoju? Mamy pogodowke w firmie... I dziala tak ze najchetniej to bym ja golymi rekami rozszarpal. 

Opublikowano

W firmie pewnie macie źle dobraną krzywą grzewczą

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5gpg 

Taki wynik wychodzi mi na ciepło właściwe. Myślałem , a wręcz byłem zdecydowany SKAMP-PV13 jednak wymiary jego (głębokość) jest poważna przeszkodą. Myślałem że jakoś go sensownie upchane, jednak trochę nie bardzo to wychodzi i muszę jednak szukać czegoś z poziomym wymiennikiem i pojawił się kocioł Malina 15 lub 12 bo zależy mi na palniku. Obecnie mam 15kw klasy 3 i trochę się nudzi a nie wiem jak dobierać 5klase aby było dobrze.  A jeśli ktoś by chciał sobie zobaczyć jak pracuje kocioł u mnie to na stronie od Wojtka wpisać lechumb i pin 0313.

Edytowane przez lechumb
Opublikowano

Kotly sie nudza bo zimy byla slaba

Tez sie zastanawiam jaka obrac droge w modernizacji kotlowni
Mam 25 kw a powinno byc 15kw
Zastanawiam sie tez nad pelletem
Ale chyba czarne zloto wygra

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja nic innego nie chce. Ma zostać ekogroszek. Chociaż te palniki sv200 już chyba ładnie pracują od mocy 3.6kw.

Opublikowano

ONie wiem @lechumb, moim skromnym zdaniem kocioł z poziomym wymiennikiem, który będzie się nudził to proszenie się i problem. Znajomy ma bliźniaka 100m2 i mówiłem mu, albo pellet albo jak najmniejszy kocioł,  jakis 8KW. Kupił 12KW poziomy Nie muszę mówić z jaką mocą to działa w ocieplonym bliźniaku. Syfem zarasta w oczach i raz w tygodniu zabawa w kominiarza. Pellet ok, ale pod warunkiem że masz dostęp do dobego towaru w normalnej cenie bo kupowanie tego opału po 1100zł mija się z celem, nawet jeśli ten kocioł nadrabia sprawnością. 

Opublikowano

Tylko groszek wchodzi w grę i nic innego. Więc chyba 12kw będzie ok.  Musi być poziomy bo inaczej wyjdzie na środku schodow. Tak kiepsko mam wymyślania kotłownie i instalacje że tylko w jednym miejscu musi być kocioł.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam kocioł z półkami poziomymi i drugi raz bym go nie kupił , tylko wymiennik pionowy. Zamów kocioł z wyjściem spalin do góry, zawsze kilka centymetrów mniej.

Edytowane przez rafcioa4
Opublikowano

Z poziomym wymiennikiem masz Klastra 5 z tej samej "stajni" co Skamp-PV. Kotły Klaster 5 o mocy 11,14 i 23 kW

https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-klaster5-11/

Opublikowano

Wylot spalin musi być albo górny albo z tyłu. Do tej pory miałem w Defro poziomy wymiennik i czyszczenie nie sprawiało większych kłopotów. Jutro wieczorem będę w domu to jeszcze raz przeanalizuje wymiary.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 14.03.2019 o 13:15, rafcioa4 napisał:

Ja mam kocioł z półkami poziomymi i drugi raz bym go nie kupił , tylko wymiennik pionowy. Zamów kocioł z wyjściem spalin do góry, zawsze kilka centymetrów mniej.

Dlaczego tylko wymiennik pionowy jak mozna spytać?