Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obydwa palniki mają za duże napowietrzenie . Ekopal ma łaczną powierzchnię szczelin napowietrzających 4112 mm2 , wulkan 2,5 razy mniejszą bo  "tylko" 1648 mm2. W przypadku wulkana są to otwory o srednicy 5mm a więc za małe i często się zaklejają drobinami eko a to zaburza palenie i powoduje konieczność częstego czyszczenia .

Trzeba podobnie jak w ekopalu zaślepic otwory od strony podajnika , powiększyć otwory na 8 mm na rogach naprzeciw podajnika  , na bokach niektóre zakleić  , część powiększyć na 8mm. W sumie zabawa podobna do ekopalu , trochę łatwiejsza  , ale też poprzedzona obserwacją palenia na palenisku . Dałbym fotkę ale koronę przekazałem  koledze , który ma identyczny palnik i  nie mógł sobie z nim poradzić  i u niego obecnie pracuje. Dodatkowo zmniejszyłem mu podobnie jak w ekopalu moc nominalną poprzez dorobienie regulowanej przegrody od strony podajnika ograniczającej powierzchnię paleniska.

Ogólnie przeróbka jest trochę kłopotliwa i wymagająca kilkukrotnych poprawek , jednak efekt jest taki że równo się pali na całym palenisku.

Osobiście radziłbym najpierw zmodernizować posiadanego obecnie ekopala , zmniejszyć maksymalnie nadmuch lekko ponad granicę dymienia , ustawić czas podawania 10 sek , dopracować czas przerwy i nadmuch , wydłużyć czas podbicia obrotów dmuchawy  - to powinno wystarczyć . W razie czego mogę pomóc w parametrach  gdyż mam też Iryda FL .

Opublikowano

A tak przy okazji mój okrągły technix trochę niedopala po drugiej stronie od podajnika dałoby się coś z tym zrobicc8edc549911dc1b332194e034a2c0bd8.jpg

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nierównomierny rozkład napowietrzania na palenisku uwidacznia się szczególnie przy większym ciśnieniu powietrza a więc przy większych obrotach dmuchawy . Często przysłaniany jest wlot dmuchawy i zwiększane obroty aby wyrównać w ten sposób ilość powietrza dostarczanego na palenisko . Niestety , coś za coś . Radzę pokombinować z duetem przesłona wlotu - miarkownik na wylocie wentylatora . Jeżeli to nie pomoże pozostaje brutalna ingerencja w  napowietrzane na palenisku  - w miejscu gdzie nie dopala powiększyć otwór napowietrzający  , narazie jeden , aby nie przedobrzyć .

Nie miałem nigdy tego palnika , z pobieżnej oceny wzrokowej wydaje się iż tutaj konstruktor pomyślał i problemów z tym palnikiem  być nie powinno . Ale jak to bywa w praktyce często trzeba trochę modernizować nawet najlepsze konstrukcje aby dostosować je do własnych potrzeb.

Wydaje mi się , że kombinacja z parametrami nadmuchu powinna wystarczyć i przeróbka otworów nie będzie konieczna.

Opublikowano

Mam takie pytanie bo chcemy zmienić koronę i są takie opcje kupić taką sama jak była tylko do palnika do 35kw jest większa i będzie pasowała bo było dzwoniono do producenta czy kupić tą od wulkana z dziurami i ja zmodernizować

Opublikowano

Kocioł 25kw dom jest nieocieplony 180m2 dwa obwody co jeden z mieszaczem drugi bez i baniak cwu 100litrow

Opublikowano

Ile idzie węgla na dobę?

Opublikowano

Moim zdaniem tylko Wulkan. Ekopal o większej mocy  ( bo rozumiem że dotychczas był 15 - 25 kW ) to  jeszcze większe problemy. A skąd pomysł zamiany na większego ekopala . Czyżby sugestia producenta?

Opublikowano

Właśnie tak poradzili żeby zwiększyć koronę a tak wogole byli zdziwieni że jest z tym palnikiem jakiś problem .Mamy taki zamiar żeby ta koronę co jest jej nie ruszać bo na miale chodzi bardzo ładnie a zrobić druga do groszku .Skoro wulkan będzie lepszy to dzwonię do kolegi żeby zamówił właśnie jego

Opublikowano
1 minutę temu, MarekDabrowski napisał:

Właśnie tak poradzili żeby zwiększyć koronę a tak wogole byli zdziwieni że jest z tym palnikiem jakiś problem .Mamy taki zamiar żeby ta koronę co jest jej nie ruszać bo na miale chodzi bardzo ładnie a zrobić druga do groszku .Skoro wulkan będzie lepszy to dzwonię do kolegi żeby zamówił właśnie jego

Tak mi się wydawało , że producent nie śledzi opinii użytkowników i jest zdziwiony , że są problemy.

Opublikowano

Jak do tej pory to tylko jeden producent udziela się na forum jest to producent sterownika skzp 02 firmy Timel którego właśnie posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony bierze pod uwagę opinie ludzi i na bieżąco są aktualizacje

Opublikowano

Zazdraszczam.

Iryd też jest dobrym sterownikiem ale producent nie śledzi opinii użytkowników i nie wprowadza żadnych nowości .  Gdybym obecnie miał wybierać to też wolałbym skzp 02 , głównie właśnie ze względu na wprowadzane nowe softy , wykresy i kontakt z użytkownikami.

Opublikowano

Ja się przesiadłem z sp18l i miałem dylemat czy iryd czy skzp ale trafiłem dobrze a jeśli chodzi o modul internetowy do Iryda to jest coś takiego bo kolega szukał że niby coś jest ale coś tam coś tam i w końcu nie wiadomo

Opublikowano

Iryd jest sterownikiem uniwersalnym i prawie każdy kocioł poprowadzi ale jak dla mnie brak mu przede wszystkim możliwości rejestracji parametrów  , poza tym w przypadku mojej instalacji o dużej bezwładności cieplnej , zbyt wolno reaguje na zmiany przy " wchodzeniu " w temperaturę . Ma co prawda możliwość zmian dynamiki w postaci KP i KI ale zamiany te niewiele dają. Poza tym jest ok.

Na module internetowym mniej mi zależy , słyszałem gdzieś , że producent przymierza się od dłuższego czasu do  jego wprowadzenia ale jakoś mu to słabo wychodzi.

Opublikowano

Jak chcesz zmniejszyć bezwładność kotła to wyjmij czujnik kotła z tulejki w piecu i zamontuj go na rurce tak z 15cm od kotła i dobrze ocieplij u mnie to robi super robotę i sterownik reaguje na każde małe zmiany temperatury kotła

Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie mam. Pomimo tego sterownik wg mnie powinien szybciej reagować . Ale on właśnie ma taki soft i przyśpieszyć go się więcej nie da. Oscylacja temperatury jest w granicach + - 1C ale tylko dlatego ,że pilnuję ochrony powrotu .

Być może za dużo wymagam , ale widzę jak się męczy przy dochodzeniu do zadanej w przypadku wahnięć temperatury w układzie. Ale ogólnie nie narzekam .

Edytowane przez Jasa
uzupełnienie
Opublikowano

Ja mam u siebie od niedawna rekulacje dynamiki pid i ta funkcja to potęga sterownik reaguje błyskawicznie na zmiany temp.kotla nawet przy spadku o 0,1stopnia ale mam tak ustawione że sterownik pracuje w jednostanie z pominięciem czuwania szkoda że iryd tego nie potrafi a daje to dosyć duże oszczędności w opale