Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa w obiegu kotłowym. Zimny powrót

PiotrNar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawór grzybkowy do regulacji przepływu i tym samym temperatury powrotu.

Opublikowano

@gmaj22 mam pytanie jak regulować ten zawór kiedy wiemy że jest dobrze wyregulowany. Przykład jeżeli mam tem. powrotu rzędu 3 st. a zawór grzybkowy otwarty na Max. to mam go skręcić czy zostawić .

Opublikowano

Masz na myśli 3 stopnie niższą od temperatury zasilania?

Można regulować samym zaworem, albo prędkością/mocą pompy, albo jednym i drugim. Przykręcając zawór/dając pompę na niższy bieg/moc - zwiększysz różnicę.

Opublikowano

A jak w przewidywanych poprawkach zrobić odcięcie grzejników i podłogówki na grzanie tylko ciepłej wody latem? Wystarczy jakiś zawór kulowy za pompką obiegu CWU?

I dodatkowo czy jak ocieple rury w centralnym otuliną przyniesie to jakieś korzyści czy jest to zbędne?

Opublikowano

Ja u siebie zrobiłem tak,że idąc od strony kotła pierwszym odbiornikiem wpiętym w powrót jest bojler.Następnie zawór kulowy i dalej powrót z grzejników i powrót z ogrzewania podłogowego.

Opublikowano

A czy na zasilaniu mogę zastosować taki zawór kulowy aby odcinać grzejniki i podłogówkę na lato, tak jakby zamiennik tego zaworu 3D którym teraz mogę tak zrobić?

Opublikowano

Jeszcze odnośnie mojej instalacji:

Czy mogę na odcinku między zaworem 4d a trójnikiem z bojlera zredukować z 5/4 do 1" (pompa i tak ma śrubunki 1")?

Wyglądałoby to tak:

Zawór 4D-, redukcja 5/4 na 1", zawór kulowy z filtrem, pompa CO, zawór zwrotny 1", redukcja 1"na 5/4" trójnik z bojlera (czyli ten który jest obecnie 5/4 na powrót 1" na bojler) i dalej tak jak jest: zawór kulowy, filtr skośny (jak już jest, to go zostawię), zawór kulowy i wejście do pieca.

ins.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pompa kotłowa zamontowana. Temperatura na powrocie prawie taka sama jak na piecu. Dzięki wszystkim za pomoc

IMG_20190119_120913.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.