Khojdys Opublikowano 23 Lutego 2019 #126 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 @stachu80 właśnie o tym chciałem powiedzieć koledze - Perpetum Mobile można tanio kupić na alledrogo. Walka z prawami fizyki jest Super. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 23 Lutego 2019 #127 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 21 godzin temu, Khojdys napisał: @berthold61Wentylator napędzal slimaczka (Winniczka)? Gdzie mu dmuchal? W pupke? Daj linka do filmu lubię ślimaki. Pozdrawiam Krzysztof Masz swojego winniczka , https://www.youtube.com/watch?v=k1YkLzzg4Ic piękny ogień , marzonko dla naszych acetylenowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khojdys Opublikowano 23 Lutego 2019 #128 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Witam wszystkich, @berthold61, ale ogólnie zacząłeś bazę? Kumasz jak to działa - nie? Każdy z palników dostępnych na rynku jest 100 razy lepszy (nawet ostatnie dno). Spalanie byle jak a kontrola procesu to dwie różne sprawy. Ale kup ten palnik i porozmawiamy dwa dni później. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu80 Opublikowano 23 Lutego 2019 #129 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 coś takiego ma kuzyn w piecu od kurnika. bodajże to ma 100 kw czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 23 Lutego 2019 #130 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) a *** mnie konstrukcja interesuje ja mówiłem o płomieniu i tylko o nim . Edytowane 27 Lutego 2019 przez Ryszard Proszę nie używać wulgaryzmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu80 Opublikowano 23 Lutego 2019 #131 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 trzeba napisać do gościa jakim grochem pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 26 Lutego 2019 #132 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Stachu80 w sobotę będę chciał nawiercic otwory 4 mm w retorcie jeden żądek do okoła tylko nie chciał bym spierdzielic doradz na jakiej wysokości retorty...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 1 Marca 2019 #133 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 A to moje zalążki plagiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wywialus Opublikowano 17 Marca 2019 #134 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Witam wszystkich, mam pytanie do całej dyskusji na temat palników. Posiadam od kilku lat kocioł żeliwny od Kielara, wymiennik ma ok 23kW. Został parę lat temu przerobiony na ekogroszek, retorta chyba Buderus żeliwne kolano, ślimak i rura stalowe. Zrobiłem małe modyfikacje napowietrzenia i jest bardzo OK. Dorobiłem wyrównanie ciśnienia i dosuszanie przez zasobnik, dzięki czemu ślimak nie leci co 2 lata. Węgiel dosuszam w kotłowni otwierając worki. Dla zobrazowania całej iostalacji - kocioł podłączony przez wymiennik płytowy 24kW, 2 osobne obiegi na grzejniki aluminiowe dół i góra domu na osobnych pompach - biorą po 4W, jak jest zimniej to po 6-7W, przed każdą pompą zawody trójdrożne do obniżenia temp na grzejnikach. Grzejniki przewymiarowane - pełna moc żeberka 110W na 1m2 domu, puszczam na grzejniki ok 35-40stopni, zawory termostatyczne na grzejnikach. Boiler 160l z wężownicą spięty z kotłem z możliwością odcięcia, na razie ręcznie przełączam do podgrzania wody ale mam tak zrobione, że na instalację mogę trójdrożnym puścić cześć wody jak grzeję boiler. Istotne jest to, że kocioł u mnie bardzo często się odstawia a nawet czasami muszę go wyłączyć jak jest powyżej 0st. na zewnątrz, bo nie ma odbioru. Dom 125m2 przebudowany, dość dobrze ocieplony (12-15cm styropian grafit plus piana pod dachem, przyziemie gorzej, słabsze izolacje od gruntu). Moja retorta z tego co wiem ma może 15kW max. Teraz pytanie, czy SV-200 byłby do opanowania skoro są małe odbiory? Ja czasami 4 godziny nie grzeję, a fajne jest to przy retorcie, że po tych 4 godzinach podciągam węgiel i włączam kocioł i sam wstaje bez rozpalania. Spaliłem tej zimy do dzisiaj niecałe 2 tony ekogroszku 26-27MJ a temperatury w domu ok 23-24st plus c.w.u. na 3 osoby. Będę przenosił ten kocioł do domu rodziców i próbuję wybrać nowy kocioł już z eco-design. Czy przy takich warunkach jest sens iść w SV-200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 17 Marca 2019 #135 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Moim zdaniem nie ma sensu bo co zyskasz ? stracisz dwa koła i tyle , skoro spalasz mało ja spalam podobnie jak ty i też kombinuję z palnikiem ale raczej hobbystycznie bo wiem że za bardzo nie będzie na czym oszczędzić bo z czego tych dwóch ton? spawam sobie sam taki bsv-200 ot tak z ciekawości ale nówki bym nie kupił raczej bo to wywalanie kasy , mam jeszcze zapasy w obecnym palniku do modów ja te dziury napowietrzające mam od góry i zrobię tak jak na tym zdjęciu i to powinno też dać zdecydowaną poprawę za 9 zł bo tyle kosztuje koronka do pps15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wywialus Opublikowano 17 Marca 2019 #136 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Też bym nie zmieniał ale muszę rodzicom zamontować na jakieś 2-3 lata automatyczny kocioł bo na zasypowym się męczą, zanim się nie przeprowadzą i zanim się dom nie sprzeda. Chcę już u siebie mieć 5 klase w razie czego, bo walka ze smogiem będzie się rozpowszechniać, wiadomo, też wolałbym wiedzieć, że mniej tego syfu w komin wypuszczam. Kocioł kupić muszę a nie chciałbym aby spalał więcej jak ten co mam i żeby stalopalność utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kijasr Opublikowano 17 Marca 2019 #137 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Polecam skamp z palnikiem SV Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 21 Marca 2019 #138 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 WitamPosiadam takowy palnik 25kw marki hefCzy ktos uzyway takowego do spalania miału odsiewki samodzielnie albo do spolki z ekogroszkiemPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visitor1230 Opublikowano 21 Marca 2019 #139 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Na moje oko w takim palniku z mialem beda problemy. Sprobowac jednak niezaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 21 Marca 2019 #140 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 1 godzinę temu, mkaczko napisał: Witam Posiadam takowy palnik 25kw marki hef Czy ktos uzyway takowego do spalania miału odsiewki samodzielnie albo do spolki z ekogroszkiem Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Jeśli to pancerpol 7-ka a na to wygląda to spokojnie spalisz , ja miał spalałem z sukcesem na całkiem podobnym ale 15-ka , jedynie co to popiół bardziej piach przypominał niż popiół z węgla ale nie miało to większego znaczenia , ten palnik da się też super podrasować , albo kątówką z dołu powycinać kilka rowków lub blisko doło wywiercić tak z osiem otworków fi 8-9mm wtedy idzie jak rakieta i zero spieków czy czegoś takiego , tylko w sterze ciut powietrza mniej i spokojnie spalisz każde paskudztwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 21 Marca 2019 #141 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Tak wyglada palnik w akcji Jesli pani z hefa nie wprowadzila mnie w blad to odlew wykonuje firma almet odlewy z okolic czestochowyPancerpola mamu na zbyciu u rodzicow 25 kw z calym odsprzetem z starego kotla (3 zdjecie)W zasadzie oba palniki sa takie same mozna powiedziecZastanawiam sie nad paliwem na kolejny sezon aby jeszcze obnizyc srednia cene tony i podniesc sprawnoscPozdrawianWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 22 Marca 2019 #142 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 berthold61 czy zrobiłeś ta przeróbkę z tymi otworami napowietrzającymi....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 22 Marca 2019 #143 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 W swoim palniki w hefie nic nie zmienialem Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 22 Marca 2019 #144 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 6 godzin temu, Robot16 napisał: berthold61 czy zrobiłeś ta przeróbkę z tymi otworami napowietrzającymi....... Oczywiście , wywierciłem osiem sztuk mniej więcej połowie wysokości tej koronki żeliwnej i poprawa radykalna ale zamówię sobie jeszcze dwie i z dwóch zrobię jedną ale odwrócone tak aby powietrze waliło od dołu i od góry czyli pierwotne i wtórne . gdzieś są nawet tu zdjęcia i chyba nawet w tym temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 22 Marca 2019 #145 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Berthold oto chodziło tak też myślałem że poprawa będzie ja u siebie mam tylko pionowe nacięcia od dołu i teraz jestem pewny że mogę u siebie nawiercic górne otwory ......jakiej grubości wiertła użyłeś.... Edytowane 22 Marca 2019 przez Robot16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 22 Marca 2019 #146 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Dokładnie nie pamiętam czy to były 8-ki czy 9-ki ale osiem sztuk zrobiłem , teraz każde świństwo jakie bym nie wrzucił to spali idealnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 22 Marca 2019 #147 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Oczywiście , wywierciłem osiem sztuk mniej więcej połowie wysokości tej koronki żeliwnej i poprawa radykalna ale zamówię sobie jeszcze dwie i z dwóch zrobię jedną ale odwrócone tak aby powietrze waliło od dołu i od góry czyli pierwotne i wtórne . gdzieś są nawet tu zdjęcia i chyba nawet w tym temacie . Witamberthold61Jakbys mogl cos mi wyjasnicW koronce o ktorej mowisz otwory poziome sa na dole czyli powietrze dmucha pod paleniskowywiercone dziury sa w gornej czesci koronki ale nizej niz krag W palniku ktory jest u mnie koronka ma otwory napowietrzajace u gory czyli wprost w palenisko Fotka ponizej przedstawia jak wyglada palenisko jest kopiecZ tego co napisales dowiercone otwory maja wtlaczac powietrze wtorne ale ono jest wdmuchiwane wprost w paleniskoI sedno mojego pytania Zarowno powietrze pierwotne jak i wtorne wtlaczane ma byc w palenisko bezposrednio ???PozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 22 Marca 2019 #148 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Mkaczko jutro chcę ponawiercać otwory,no i zrobiłeś mi mały mętlik w głowie,czyli co za nisko czy za wysoko,jak powinno być.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 22 Marca 2019 #149 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Nie wiem dlatego napisalem ta mysl Doszedlem do konkluzji ze koronka taka jaj u mnie czyli otwory napowietrzajace u gory a nie na dole jest chyba praktyczniejsza w stosowaniu jesli mozna tak powiedziec Zaczekajmy co powie berthold na pewno ma wieksze doswiadczenie ode mnie Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Marca 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 22 Marca 2019 #150 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Jak by popatrzeć na palniki podciągane pod 5 klasę to one mają podawanie powietrza od góry i od dołu , podawanie tylko np od góry powoduje że tam jest sporo za dużo powietrza i raczej nie ma szans na porządne spalenie i dopalenie ale już podawanie z góry i dołu naturalnie zmniejsza ciśnienie powietrza co skutkuje spokojniejszym dokładniejszym spalaniem , huczenie to wbrew pozorom nie jest dobrze a w dodatku w co niektórych palnika przez to tworzą się spieki , ja żadnego spieku na oczy jeszcze nie widziałem a spalałem nawet ekogroszek z węgla silnie spiekającego o indeksie rogi Ri 80 co nie powinno się teoretycznie palić a paliło na popiół jak z papierosa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi