JacekKo Opublikowano 11 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Cześć :) Kupiliśmy dom, w którym na dole jest ogrzewanie podłogowe a na górze-tylko w łazience-tam są też kaloryfery, rzecz jasna. Na górze podłoga bywa w miarę ciepła, ale nie zawsze. Często jest po prostu chłodna. Na dole podłoga często jest chłodna, czasem jest ciepła, ale tylko miejscowo. Postanowiłem coś z tym zrobić. Tak wygląda zasilanie podłogówki przy piecu. Dziwi mnie wyższa wartość na "niebieskim" termometrze niż na "czerwonym". Listwy zasilające na dole. Po jakimś czasie po tym, jak zwiększyłem obroty pompy z I na III i mocniej odkręciłem zawory na listwie powrotnej... zrobiła się cieplejsza niż górna (!). Listwy górne, przed chwilą zakręciłem dopływ, ale to nic nie zmieniło-cały czas na dole listwa zasilająca (górna) była chłodna a powrót-ciepły. To są chyba rotametry? Gdy zakręciłem dopływ na górze one wciąż wyglądały tak samo-zerowy przepływ. Od czego sugerujecie zacząć przywracanie ogrzewania do działania? Bo to przecież nie tak powinno wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 11 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Te rotametry montuje się na powrocie tym samym na dolną belkę powinno iść zasilanie z kotła (z zaworu 3D)Jak twierdzisz że dolna belka jest cieplejsza to może jest OK.Bym zaczął od próby odpowietrzenia instalacji podłogowej a jak to nie pomoże to wtedy można szukać innej przyczyny.Z tymi termometrami dziwna sprawa,na tym czerwonym(zasilanie)powinna być wyższa temp. Przed tym modułem pompowym na zasilaniu powinien być filtr osadnikowy który należy sprawdzić w pierwszej kolejności czy nie jest zanieczyszczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Dzięki za szybką odpowiedź :) Odnośnie rotametrów-pojawiają się dwa pytania: dlaczego na drugiej belce jest napisane "POWRÓT"? Może to jest błędnie naklejone? I drugie-rotametry pokazują 0-pewnie dlatego mam zimną podłogę... Na górze górna belka jest cieplejsza dla odmiany. Ale tam nie ma w zasadzie żadnej regulacji. Wcześniej, zanim zacząłem cokolwiek dłubać wskazania obu termometrów były zbliżone, około 20 stopni. Znalazłem ten filtr-jest przy wyjściu z pieca, przed rozgałęzieniem OP i coś innego-może kaloryfery? Nie wiem. Czy mogę go teraz wykręcić czy poleje się sporo gorącej wody? Nie chciałbym się poparzyć ani zrobić powodzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jak go odetniesz zaworami to będzie tylko trochę wody ale ja bym jeszcze przelał każdą pętle i odpowietrzyl podłogę. Rotametry też masz odkręcone na max? Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwol Opublikowano 12 Grudnia 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Odkręć do dolne grzybki na listwie powrotnej.Pompa pracuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 4 godziny temu, lechumb napisał: Jak go odetniesz zaworami to będzie tylko trochę wody ale ja bym jeszcze przelał każdą pętle i odpowietrzyl podłogę. Rotametry też masz odkręcone na max? Zobaczę, czy mam zawory przed i za tym filtrem. Jak zamknę zawory to chyba pompy nie powinny wtedy działać, żeby nie próbowały pompować na zamkniętym obwodzie? Rotametry da się jakoś odkręcać? Jak? Bo jak próbowałem pokręcić czarną częścią to ani drgnęła. Fakt, że nie przykładałem do tego siły. 3 godziny temu, marwol napisał: Odkręć do dolne grzybki na listwie powrotnej. Pompa pracuje? Te grzybki są odkręcona prawie na max. Pompa pracuje-wydaje jakieś swoje odgłosy ;) Czy to normalne, że powrót (czyli dół) jest ciepły a góra chłodna? Z tego, co pisał Odpowietrznik wywnioskowałem że powrót mam na górze, przynajmniej tam są rotametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironw Opublikowano 12 Grudnia 2018 #7 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 te czarne nakładki na rotametrach to zabezpieczenie , trzeba delikatnie je podnieść do góry i pod nimi jest sześciokąt za który trzymasz i możesz pokręcić rotametrem , w żadnym wypadku nie kręć za przezroczysty wskaźnik z podziałką bo możesz połamać rotametr 2 godziny temu, JacekKo napisał: Z tego, co pisał Odpowietrznik wywnioskowałem że powrót mam na górze, przynajmniej tam są rotametry. tak powrót na górze , chyba że ktoś zmieniał rotametry i złe założył , skoro na dole pisze powrót . Jeszcze gdzie jest pompa od podłogówki , może zdjęcia albo schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironw Opublikowano 12 Grudnia 2018 #8 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Przepraszam nie doczytałem o grupie pompowej podłogówki ,czy ten sterownik 3D jest w automacie czy ręcznie ustawiony , może ktoś zamknął nim ręcznie ciepło z kotła ( pokrętło wyciągnięte) i woda sobie zimna krąży w podłodze . A jest też grupa pompowa C.O ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 51 minut temu, mironw napisał: te czarne nakładki na rotametrach to zabezpieczenie , trzeba delikatnie je podnieść do góry i pod nimi jest sześciokąt za który trzymasz i możesz pokręcić rotametrem , w żadnym wypadku nie kręć za przezroczysty wskaźnik z podziałką bo możesz połamać rotametr tak powrót na górze , chyba że ktoś zmieniał rotametry i złe założył , skoro na dole pisze powrót . Jeszcze gdzie jest pompa od podłogówki , może zdjęcia albo schemat Na dole jest napisane "powrót", ale dlaczego dół jest ciepły a góra chłodna? Może to tylko kwestia złego opisu? Jak widać na zdjęciu-rotametry są na górnej listwie a 0 mają na dole. Czy są dobrze zainstalowane-nie wiem. 0 na dole oznacza, że rotametr jest na powrót? 22 minuty temu, mironw napisał: Przepraszam nie doczytałem o grupie pompowej podłogówki ,czy ten sterownik 3D jest w automacie czy ręcznie ustawiony , może ktoś zamknął nim ręcznie ciepło z kotła ( pokrętło wyciągnięte) i woda sobie zimna krąży w podłodze . A jest też grupa pompowa C.O ? Czyli ten moduł z pokrętłem "cieplej-zimniej" pod pompą powinien być wciśnięty? Bo on da się przesuwać w kierunku przód-tył, z tego, co pamiętam. Natomiast nie wiem, o co chodzi w pytaniu "A jest też grupa pompowa C.O ?" OP ma swoją pompę, co widać na pierwszym zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2018 #10 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Lepiej sprawdźcie montaż pompy w grupie pompowej - przecież ten powrót jest stale cieplejszy - począwszy od mieszacza. Pompa może tłoczyć w zaw 3-D a nie ciągnąć wodę przez niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Czyli czy strzałka na korpusie pompy (jeśli jest) pokazuje kierunek od pieca do instalacji OP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2018 #12 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Obejrzę pompę i dam znać. Jak zamykałem zawór na górze, to było słychać, że odcinam przepływ wody. Po zamknięciu zaworu na górze rotametry nie drgnęły. Dziwi mnie, że wszystkie rotametry ciągle pokazują 0, a podczas zamykania zaworu na dole, gdzie one są -nie było słychać szumu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2018 #14 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Wystarczy sprawdzić kształt spodniej części pompy, przepływ w pompie jest pokazany na rys Na korpusie może nie być strzałki pokazującej kierunek przepływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robin60 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #15 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kolego @JacekKo trzeba wyczyścić całą instalację chemicznie , i w tedy wszystko zacznie grzać. Koszt około 3 tyś na koniec zalać inhibitor korozji i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2018 #16 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dodatkowo na mieszaczu poniżej termometrów masz tzw zawór nadmiarowo- upustowy różnicy ciśnień - ten zawór służy do ustawienia odpowiedniego ciśnienia tłoczenia pompy - warto spróbować go trochę skręcić- wtedy ciśnienie dyspozycyjne za mieszaczem będzie wyższe. Reguluje sie to tak że wkręca do oporu i lekko odkręca - jak działa ogrzewanie to można jeszcze odkręcić ,- tak do wychwycenia momentu zadziałania zaworu. Do kolegi @robin60- co kolega chce czyścić w instalacji w tworzyw sztucznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udało mi się zdjąć osłonkę i wykręcić trochę rotametr. Wskazania niestety bez zmian :( Pisząc o mieszaczu masz na myśli poniższe? Jak na nim zmieniłem ustawienie nieco w stronę cieplejszego po włączeniu pieca podniosła się temperatura na obu termometrach do około 42-44 stopni, ze 2-4 stopnie więcej pokazywał czerwony termometr. Delikatnie zmniejszyłem ustawienie, aby nie przekraczać 40. Gdy zajrzałem tam po ~30minutach okazało się, że niebieski termometr pokazuje 32 a czerwony 26. Znowu czerwony pokazuje mniej niż niebieski, a chyba powinno być odwrotnie? Powyższy zawór (pewnie to nazywa się mieszacz?) można dosuwać i odsuwać od zaworu, który jest pod spodem. Ustawiłem to tak, aby było dopchnięte. Zauważyłem też, że jeśli przekręcę na zimno do oporu (niebieski)-jeśli obudowa jest odsunięta od zaworu-zostaje do niego dopchnięta i nie da się jej odciągnąć bez zmiany zadanej temperatury. A jeśli obudowa jest dopchnięta do zaworu-muszę wcisnąć pokrętło aby nim poruszyć. Chyba o takim manewrze pisałeś? Teraz tak zrobiłem-do niebieskiego aż pokrętło nieco wyskoczyło, wcisnąłem je i przekręciłem w okolice równej grubości niebieskiego i czerwonego. Zapomniałem napisać: pompa bierze wodę od strony zaworu (chyba mieszacza?) i pcha do góry, w stronę czerwonego termometru. @robin60 co prawda nie znam się na ogrzewaniu, ale liczę na to, że żadne płukanie nie będzie potrzebne, tym bardziej, że-jak już wspomniano-mam instalację z plastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 12 Grudnia 2018 #18 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Mowa była o tym zaworze (zał) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robin60 Opublikowano 13 Grudnia 2018 #19 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Proszę przeczytać ten post kolegi jak podłogówka była zaszlamiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #20 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 8 godzin temu, odpowietrznik napisał: Mowa była o tym zaworze (zał) Aha, i co z nim zrobić? Wcisnąć ten grzybek na środku? I dodatkowo-sprawdziłem sposób instalacji pompy-pompuje do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #21 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ten zawór to trzeba wkręcić na max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #22 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Aha, jak będę na miejscu to sprawdzę, jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironw Opublikowano 13 Grudnia 2018 #23 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 a gdzie wchodzi zasilanie z kotła , na pompę przez zawór 3D , czy na króciec po lewej stronie pompy . Jeśli tym siłownikiem możesz kręcić to masz go w pracy ręcznej i sam sterujesz temperaturą na podłogę jak go wciśniesz to powinien zacząć sterować nim sterownik pieca o ile jest do niego podłączony .Co do drugiego mieszacza to jest do grzejników ? bądź druga pompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKo Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #24 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Mogę nim kręcić, chodzi dość lekko. Jak przekręcę do końca na "pełny" niebieski-przycisk musi być wciśnięty, aby dało się nim ponownie poruszyć. Nie pamiętam, do czego jest podłączony. Pewnie do pieca. Jak będę na miejscu-sprawdzę i dam znać. Co ewentualnie mam zrobić z przyciskiem/sterownikiem, aby piec nim sterował (zakładając, że siłownik jest podłączony do pieca)? Odnośnie grzejników: one są na drugiej pompie i nie ma tam niemal na 100% żadnego mieszacza. Z tego, co pamiętam-są na tym samym wyjściu z pieca, co OP, ale od trójnika ich drogi się rozchodzą. Chyba to jest tak:wyjście z pieca ->trójnik->OP (ze swoją pompą)/kaloryfery (ze swoją pompą). Oczywiście obejrzę to jak będę na miejscu, nawet zdjęcia mogę wrzucić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2018 #25 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 To jak dasz na pełny niebieski, kręcąc w lewo i na czerwonym termometrze wzrośnie temperatura, to będzie znaczyć, że zasilanie z kotła jest podłączone po lewej stronie a nie pod pompą. Ewentualnie niewłaściwie ustawione "zwierciadło" mieszacza, tym bardziej, iż wspominasz że można obudowę napędu/pokrętło odsuwać od zaworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.