Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z piecem na ekogroszek

michalgorczowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z ustawieniem pieca AquaDuo 20kW, przy obecnych ustawieniach powstaje strasznie dużo spieków, piec aby osiągnąć temperaturę zadaną podczas ogrzewania domu (55st) pracuje ok. 2 godziny, podczas ogrzewania domu temperatura na kotle w granicach 40st. Gdy w domu osiągnę temperaturę 22st, piec dochodzi do 55st w około 10minut. Co zmienić żeby polepszyć spalanie? Poniżej ustawienia oraz zdjęcia:

Czas podawania: 9s

Czas przerwy podawania: 62s

Czas pracy podtrzymania:12s

Czas podtrzymania:46minut

Nadmuch: 45s

Temperatura zadana CO: 55st

Temperatura CWU: 50st

47450888_4421947684544931_3205250362617364480_n.jpg

47580531_366304787472630_5745704744899313664_n.jpg

48356914_1951389918277850_3062838236448555008_n.jpg

Opublikowano

Co ogrzewacz ile metrów jaki sterownik jaki groszek chata ocieplona czy nie jaka instalacja

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zadaną podczas ogrzewania domu (55st) pracuje ok. 2 godziny, podczas ogrzewania domu temperatura na kotle w granicach 40st. Gdy w domu osiągnę temperaturę 22st, piec dochodzi do 55st w około 10minut.

Pytanie moje ile razy ogrzewasz ten dom? Z tego co piszesz wygląda jakbyś wygaszal kocioł. Prawda to?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam,

dom 160m2, ocieplony- styropian 15cm, wełna 20 cm, ekogroszek o kaloryczności 27, sterownik tech st-48.

Piec chodzi 24h, tyle że podczas gdy ogrzewa dom cały czas pracuję, nie osiąga temp. zadanej, osiąga ją dopiero gdy w domu jest 22st i nie ma obiegu w kaloryferach.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem, bo raz piszesz ze 2h osiąga a teraz ze caly czas pracuje. Cos tu nie gra sprecyzuj

Jeśli przy 160m2 ocieplonych i 20kW oraz dodatniej temp nie może nagrzac to może okien zapomniales zamontować :)

Dobra żarty zartami, ale z tego co piszesz to ma problem osiągnąć temp zadaną. Na jakim biegu masz pompke? Stara czy nowa instalacja? Co za ekogroch bo napisałeś tylko że 27. Nazwy nie ma?

Opublikowano

Instalacja nowa, pompka CO w skali 6 na 5, ekogroszek workowany u nas w miejscowym składzie, nie wiem dokładnie skąd przywożą. Odnośnie tej pracy, gdy ogrzewa dom to na piecu cały czas jest w granicach 40st, dopiero gdy ogrzeje dom i regulator pokojowy wyśle sygnał dopiero wtedy kocioł osiąga zadane 55st. 

Opublikowano

Zawór jakiś mieszkający?

Regulator daje sygnał tzn pompka stop?

Opublikowano

Kto Ci to tak ustawil?

Po co Ci zawór skoro musi być prawie całkowicie otwarty?

Co jak będzie - 5,-10?

Pewnie jeszcze masz głowice na kaloryferach?

Jaki masz nadmuch ustawieny bo nie mogłem doczytac?

Jakie masz spalanie?

Opublikowano

Nie wiem kto to wcześniej ustawiał ale boże uchowaj przed takim fachowcem:-):-)

Opublikowano

Co się czepiasz. Pali się pali. Fachowiec był 5 min to spieki się nie zdążyły zrobić. An serio to się nie śmiej tylko jak wiesz to pomoz koledze.

O. Ile stopni podnosi przez te 2h co chodzi.

Jak dla mnie właśnie tu masz wskazówkę ze zawór spokojnie możesz dać na 3 skoro mając 40 stopni podnosi temp w domu Masz jaki termometr za zaworem?

Układ musi pracowac płynniej.

Szkoda że nie wiesz jaki to groch bo moze aż tak spiekajacy jest

Dla mnie na poczatek zmniejsz nadmuch min o 10% i mieszak na 3.

Wyrzuc spieki I obserwuj co się robi.

Temp spalin znasz może u siebie?

Opublikowano

Powiem Ci chłopie że masakra. Proponowałbym najpierw ustawić bez stref czasowych a później zmieniać. I jaka temp idzie na grzejniki?

Temp powrotu jaka masz?

Opublikowano

A moim zdaniem dodatkowo zmniejsz bieg pompy CO bo pisałeś że w skali 6 chodzi na 5 biegu. Tak jak pisał mój przedmówca obserwuj bo jeśli zmniejszysz zaworem temp na grzejniki odejmiesz wiatr w wentylu, zmniejszysz bieg pompy to może się okazać że trzeba też zmniejszyć ilość podawanego węgla lub wydłużyć przerwę. A i najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie paleniska bo często ludzie mają tak nisko zamontowany deflektor że spieki są murowane.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

okazać sie że trzeba też zmniejszyć ilość podawanego węgla lub wydłużyć przerwę.

To zapewne ale nie chciałem nagle wszytkich parametrów zmieniać. Przy mojej propozycji najwyżej przerzuci opał ale nie powinien go spiekac. Wtedy dalsza regulacja

Opublikowano
Co się czepiasz. Pali się pali. Fachowiec był 5 min to spieki się nie zdążyły zrobić. An serio to się nie śmiej tylko jak wiesz to pomoz koledze.

O. Ile stopni podnosi przez te 2h co chodzi.
Jak dla mnie właśnie tu masz wskazówkę ze zawór spokojnie możesz dać na 3 skoro mając 40 stopni podnosi temp w domu Masz jaki termometr za zaworem?

Układ musi pracowac płynniej.
Szkoda że nie wiesz jaki to groch bo moze aż tak spiekajacy jest
Dla mnie na poczatek zmniejsz nadmuch min o 10% i mieszak na 3.
Wyrzuc spieki I obserwuj co się robi.

Temp spalin znasz może u siebie?

Nasz kolega ma tak zrobione jak ja 3 lata temu żeby to lepiej chodziło to faktycznie zawór na 3 ale temp.kotla bym podniósł na 60.A co do spiekania się to nie wiemy co za groszek ale przy mocno spiekajacego nigdy nie dmuchałem mocniej niż 25%

Opublikowano

Widze że zwolennicy rewolucji a ja chcialem ewolucji

Opublikowano

pompek

Czy to pomyłka czy jeszcze czegoś nie napisałeś że choćby masz kilka obwodow

Opublikowano

Teraz dopiero zauważyłem zdjęcia, wygląda to tak jakby opału było mało na palniku ale jednocześnie wentyl dmucha za mocno. Płomień jest jasny krótki i lekko "porozrywany".

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba o 15%
45-30=15 :)

Opublikowano

Prostowalem by wiedzieć w która stronę pomyłka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.