Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam podłączony piec według schematu poniżej i mam pewien problem z temperaturą za zaworem 4d (idącą na pompę od podłogówki i pompę od grzejników). Podczas gdy zawór 4 d jest otwarty na max (czyli 10) to nie ma problemu gdy załączona jest pompa CWU.  Problem jest kiedy podczas załączonej pompy CWU próbuję zmienić wartość na zaworze 4d np na połowę i wtedy wyjście 4 d(zasilanie pomp) robi się totalnie zimne. Nawet gdy jest na 7.  Co może być przyczyną tego ? Instalacja do rozdzielaczy zrobiona rurą 28mm , do bojlera 140L też 28. Wyjście na piecu jest zredukowane z 2cali na cal i potem trójnik z którego idzie jedno wyjście na zawór 4 d a drugie na pompę CWU. Proszę o porady co zrobić,poprawić ?

DSC_2276.JPG

DSC_2277.JPG

DSC_2278.JPG

DSC_2279.JPG

DSC_2280.JPG

Schemat pieca.png

Opublikowano (edytowane)

Witam

Dzięki za odpowiedź. Zawór 3d podpięty prawidłowo.  Czy to ocene umiejscowienie  zaworów zwrotnych może być przyczyną tej sytuacji że jak działa pompa CWU to wyjście zaworu 4d jest zimne gdy jest nastawione mniej niż 10 (max ) ?? Co do czujników to tylko schemat podglądowy z neta..

Edytowane przez sparagus
Opublikowano (edytowane)

Narysowałem poniżej jak to wygląda niestety nie mam zdjęcia na którym jest widoczna całość.  Powrót z rozdzielacza grzejnikowego jest podłączony z powrotem z podłogówki(za zaworem zwrotnym). Dodam jeszcze że jak wyłączę pompę CWU działa normalnie. Regulując zaworem 4 d zmienia się temperatura wylotu.

po przeróbkach.png

Edytowane przez sparagus
Opublikowano (edytowane)

Jeśli priorytet cwu, to nie chodzi pompą c.o. ani podłogowa plus zamyka się mieszacz 4D (jeśli z siłownikiem)

Tu pozostaje otwarty w jakimś stopniu, co przy sporym przepływie w obiegu CWU może powodować takie zakłócenia. Moim zdaniem od kotła powinna być rura co najmniej 1,5 ", dopiero później rozgałęzienie na Cu22 do bojlera oraz Cu 28 do mieszacza.

Dorażnie powinieneś przydławić przepływ w obiegu CWU. Pompą lub/i zaworem za pompą lub na powrocie CWU. 

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Nie mam siłownika i ustawiłem trybie ręcznym wszystkie pompy włączone i właśnie taka jest sytuacja że jak zmniejszę na zaworze 4 d mniej niż 10 (max) to wyście z 4 d robi się zimne. Tak jakby pompa CWU zabierała całą ciepłą wodę.

Opublikowano (edytowane)

Ok poprawie te zawory zwrotne. Do rozdzielacza grzejnikowego to ZZ dam za pompą a powrót zmienię według sugestii. Ale nurtuje mnie to dlaczego jeśli włączona pompa CWU to wyjście zaworu 4d przy mieszaniu jest zimne. Czy też dobrze by było dać trójnik 2 cale na powrocie co by wpływał w niego powrót z bojlera oraz z zaworu 4d  ? Na razie wpływają do jednej rury 28 która idzie w powrót pieca.

Edytowane przez sparagus
Opublikowano

Odpowietrznik przed pompą CWU też przenieś za nią, czyli przed bojler.

Opublikowano

Moim zdaniem patrząc na schemat pompa od CWU powoduje wsteczny przepływ rurą powrotną do kotła przez zawór 4D... 

Opublikowano (edytowane)

Hm..to go zamknij a najlepiej wymień na ręczny.Nie daje się odpowietrzników auto.na ssaniu pompy,będzie zaciągała pompa powietrze przez niego.To samo masz przy bojlerze na co uwagę zwrócił kol gmaj

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Czy zamiast zwężki z 2 cali na cal na wyjściu pieca lepszą opcją będzie danie trójnika 2 cale tak aby szło z jednego wyjścia trójnika na zawór 4 d  a z drugiego na pompę CWU ? Pomoże to coś w tej sytuacji ?  Czy przydławienie zaworem może powodować większy pobór przez pompkę CWU ?

Ogólnie chciałem realizować pompą CWU ochronę powrotu kotła.

Edytowane przez sparagus
Opublikowano (edytowane)

A nie przydała by się tutaj pompa obiegu kotłowego?

Albo chociaż zawór zwrotny na rurze powrotnej idącej z zaworu 4D do kotła?

Edytowane przez LordFalcon
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.

Czy zawór zwrotny który jest zamontowany na powrocie z rozdzielacza od grzejników muszę koniecznie przenieść za pompę zasilająca?  Co to zmieni?  Chcę porostu zrozumieć układ. 

Z góry dziękuję 

Opublikowano

Musisz przede wszystkim przenieść zawór zwrotny na obiegu podłogówki.

Opublikowano (edytowane)

Ok rozumiem, tak zrobię.

Byłem dziś na budowie i zauważyłem następujące rzeczy jak się bawiłem regulacjami.

Że jak dałem zawór czterodrożny na wartość 0 przy wyłączonej pompie CWU to  powrót z zaworu 4d robił się ciepły od strony zaworu 4 d.

A przy włączonej pompie CWU gdy zawór zrobiłem na 0 to powrót z zaworu 4d robił się ciepły od strony pieca (powrotu do pieca) w stronę zaworu 4d.

Może faktycznie tak jak wspomniał użytkownik LordFalcon woda cofa się powrotem 4d i  dlatego takie dziwne zjawiska się u mnie dzieją.

Czy tak jak wspomniał zawór zwotny na powrocie z 4d by coś pomógł ? Czy to tylko dodatkowy niepotrzebny opór ?

I kolejne pytanie czy mogę się wpiąć tak jak na poniższym zdjęciu powrotem z podłogówki blisko wejścia mieszającego ? Ktoś mi kiedyś powiedział lepiej żeby zachować jakąś odległość wtedy lepiej działa ? I jak to jest  ?

DSC_2282.JPG

Edytowane przez sparagus
Opublikowano (edytowane)

Wg mnie wyglada to tak: podczas ustawienia mieszacza 4D na pełny przepływ na instalację (tak jakby go nie było) nie ma problemu po włączeniu pompy cwu, nawet o zwiekszonym przepływie pod warunkiem, ze sa zawory zwrotne we własciwych miejscach.

Przy innym położeniu mieszacza 4D, pompa CWU powoduje zmieszanie strumieni powrotu i zasilania tak jak na ponizszej grafice.

Swego czasu, żeby uniknac takich problemów,  "lansowałem" montaż zaworu zwrotnego przed zaworem 4D od strony kotła, ale spotykałem sie z krytyka ;) Że tak nikt nie robi...

mieszacz cwu.png

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Zostało mi tylko jedno wyjście sterowniku na pompę a chciałbym je wykorzystać do pompy cyrkulacji ehh :/  Tak jak mniemam sam zawór zwrotny na powrocie  z 4d za dużo nie da ?

Opublikowano (edytowane)

Te dwa rozdzielacze na wprost to od podłogówki a ten po lewej grzejniki?A przy pomocy czego chcesz realizować ochronę kotła przed korozją niskotemp.?na grawitację w obiegu kotłowym nie ma co liczyć

Edytowane przez odpowietrznik