jedlica Opublikowano 5 Października 2018 #1 Opublikowano 5 Października 2018 Szanowni koledzy, Jeśli możecie mi wytłumaczyć jak działa akumulator ciepła na bazie octanu sodu. Sama reakcja jest mi znana wystarczy uwodniony octan sodu " naładować ciepłem" po czym zaburzyć napicie powierzchniowe, następuje reakcja i wydzielanie się ciepła. Tylko jak jest to zastosowane w akumulatorach ciepła ? Znając reakcję wyobrażam sobie to tak: Akumulator z wężownicami do ładowania/ rozładowania stawiam sobie w kotłowni i ładuję, następnie gdy potrzebuję ciepło walę w dekiel taki zasobnik zapoczątkowując reakcję i odbieram ciepło. Chyba, że am złe wyobrażenie i taki akumulator można płynie ładować/ rozładowywać? Karol
sambor Opublikowano 8 Października 2018 #2 Opublikowano 8 Października 2018 Poczytaj sobie o grzałkach turystycznych z tiosiarczanem sodu( dawniej utrwalacz do fotografii), przy takich reakcjach nie ma kontroli to grzeje ile "Bozia da". Czyli aby małostratnie odebrać ciepło z takiego grzejnika musisz mieć możliwość pełnego odbioru ciepła z takiego grzejnika.
jedlica Opublikowano 9 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2018 Więc dobrze myślałem, Termobaterię pojemności energetycznej dobowemu zapotrzebowaniu budynku naładować i aktywować kiedy potrzeba. Jest jeden wielki plus ponieważ naładowany magazyn może stać długi okres bez strat Pozostają jednak pytania: Jaka jest przewodność wewnątrz zescalonego związku? Czy związek się nie rozwarstwia? Może być z tego fajna zabawa gdyż octan sodu nie jest kosmicznie drogi około 10 zł/kg tylko ile potrzeba na magazyn 100l? Karol
HarryH Opublikowano 9 Października 2018 #4 Opublikowano 9 Października 2018 Ciepło przemiany to 265 kJ/kg, czyli 100kg zmagazynuje Ci 7,4 kWh. Zatem energia z 15 minut pracy przeciętnego kotła na mocy nominalnej :-) Dokładnie tyle samo energii zmagazynujesz w 100l wody przy dT poniżej 60K.
jedlica Opublikowano 10 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2018 O PCMX pomyślałem by gromadzić energię z kolektorów słonecznych. Grzanie bufora wodnego do 90 stopni kolektorami jest mało sprawne, poza tym jesienią i wiosną przez godzinę/dwie chciałbym nałapać jak najwięcej energii. Obecnie mam podłączone 3 płyty pod podłogówkę i w domu 22/23 stopnie non stop, dla tego się rozochociłem i chciałbym powiększyć instalację o kolejne 3 płyty. Aż takim zapaleńcem nie jestem jak na muratorze " Grzanie domu słońcem cały rok" ale początek i końcówkę sezonu jak najbardziej można tak realizować Karol
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.