Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa obiegowa do cyrkulacji?

Tsport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam małą rozkminkę na temat wyboru pompy do cyrkulacji. System CWU jest rozdzielaczowy, od kotła do rozdzielacza około 4 metrów. Z rozdzielacza jedna sekcja idzie do łazienki do WC, tu chciałbym dać trójnik i pociągnąć do kotła około 2 metrów cyrkulację. Możecie polecić jakąś pompę cyrkulacyjną, na co zwrócić uwagę. Mój kocioł i sterownik umożliwia obsługę cyrkulacji.

Opublikowano
  1. LFP LESZNO ERGA 3W - cena 400zł

2. CPI 15-15 IBO 28W - cena 170zł

Co sądzicie o powyższych propozycjach? Chętnie kupiłbym pompę do 200 zł. Wydaje mi się, że inwestycja w droższą pompę o tylko lepszych parametrach energetycznych nie zwróci się w szybkiej perspektywie czasu. Pytanie czy jakościowo IBO CPI jest ok? 

Opublikowano

Zależnie od trybu pracy pompy - czy ciągle czy z przerwami roczna różnica w pracy tych pomp będzie od około 30 - 120zł , czyli pompa droższa w zakupie zacznie zarabiać po ok 3 lat.

decyzja zależy od ciebie - ibo to skośnooki badziew.

Opublikowano
Opublikowano

U mnie pompa będzie na pewno chodzić okresowo więc "energooszczędność" nie jest priorytetem. Szukam pompy w dobrej cenie i przystępnej jakości a jak będzie w miarę energooszczędna to już super czyli kompromis Co możecie polecić?

PS. notabene IBO się chwali, że została odznaczona srebrnym godłem "KONSUMENCKI LIDER JAKOŚCI 2015", w kategorii pompy obiegowe i cyrkulacyjne, będąc w opinii respondentów, najlepszą jakościowo z polskich marek

Poniżej wpis fotohobby z forum muratora odnośnie kosztów użytkowania pompy cyrkulacyjnej:

Pompa cyrkulacyjna dziala u mnie 4.6 godziny na dobę.
W roku to 1680 godzin
Ta, zuzywająca 28w zuzyje rocznie 47kW (jakieś 26zl)
Ta, zuzywająca 4x mniej zuzyje 12kW (8,5zł)
Różnica - 17, 5 zł.

Róznica w cenie pomp około 150-200 zł, więc okres zwrotu 10 lat, o ile pompy się nie posypią.

Opublikowano

Ibo się może chwalić czym chce, niech pokażą certyfikat CE - tam jest wszystko podane.

Firmę Dambat znam dobrze , sami nic nie produkują część produktów jest z Włoch, większość z dalekiego wschodu.

Te wyliczenia, które zaprezentowałeś nie są twoje, więc mogą być psu na budę, gdyż każda inst jest inna i inaczej musi pompa pracować aby osiągnąć to co ci potrzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.