Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Benton661 napisał:

Niemal "książkowo" to wygląda :))

I pamiętaj że mój pellet nie jest idealny.  Mam 2 no nejmy, które różnie się spalaja a ja kotła dostrajac nie muszę, bo robi to za mnie.

Opublikowano (edytowane)

I tak *** mac wygladaja dobrze wydane pieniadze. Kociol mialem na mysli oczywiscie.

Edytowane przez Visitor1230
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, robin60 napisał:

Poczekaj @PioBinco Ty taki niecierpliwy , ...

Masz racje, tylko po prostu nie wszystko mi tutaj uklada sie w logiczna calosc.

Uzytkownikow kotlow Edelmino mamy jednego (dwoch - poprawilem po wpisie ponizej) na tym forum i dwoch zadowolonych sprzedawcow. Uzytkownikow np. KIPI sa dziesiatki wiec jest w tym pewna roznica.

45 minut temu, eliks napisał:

... Poza tym tutaj przy 3KW masz pełną sprawność...

Fajnie byloby mierz cieplomierz, wage i troche to samemu policzyc a nie cytowac laboratorium.

Moj weglak ma 90% w laboratorium.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
25 minut temu, PioBin napisał:

Uzytkownikow kotlow Edelmino mamy jednego (dwoch - poprawilem po wpisie ponizej)

Na razie jednego, ten drugi ma Reda :)

Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał:

Polskie "nieudane skladaki" moduluja od 5kw

Nie przesadzaj, da się z tym żyć :)

Opublikowano
Godzinę temu, robin60 napisał:

Poczekaj @PioBinco Ty taki niecierpliwy , zdam relację jak mnie kolega @Puławiak zaprosi na prezentację i właściciele  domu pozwolą bym z w kotłowni u nich spędził około 3 godzin wtedy relacja będzie bardzo rzetelna i obiektywna. Dobrze by było jak by była to pogoda gdzie trzeba grzać dom a nie jak teraz , gdzie grzeje słońce.

@robin60, odwiedź eliksa, on też mieszka gdzieś niedaleko Ciebie :)

Opublikowano

@PioBin Trochę tych Lagun jest. Puławiak montuje je z częstotliwością 1 na tydzień ☺

Tak na serio w dupie mam cieplomierze i ważenia. Ja widzę jak to działa i jestem zadowolony.  To że pellet jeden mam mniej, drugi bardziej kaloryczny to widzę po osiąganych temperaturach na kotle. 

Jeszcze kwestia jest taka,  że sam odpał kotła i trochę palenia było na przemysłowce. Kocioł też spalił,  przemielil i wyplul.

Z cieplomierzem musisz do Black stara podchodzić,  tutaj nie. Jeszcze taka ciekawostka, jeśli mamy pellet drzewny ( a nie drewno podobny) i uważamy że mógł by spalac się lepiej, wysyłamy próbkę do Edila a oni w razie potrzeby mogą skorygować nastawy  kotła. 

Opublikowano

Za miesiąc lub szybciej.... jak sie uda ;-)  i ja pochwalę sie wrażeniami z pracy tego pieca..

Opublikowano
6 minut temu, eliks napisał:

Jeszcze taka ciekawostka, jeśli mamy pellet drzewny ( a nie drewno podobny) i uważamy że mógł by spalac się lepiej, wysyłamy próbkę do Edila a oni w razie potrzeby mogą skorygować nastawy  kotła. 

To ja mam lepiej, zmieniam nastawy w parę sekund i nie muszę czekać tydzień czy dwa aż ci z Edilkamina dostaną, zbadają, ustalą nastawy i prześlą do Ciebie :)

Opublikowano
7 minut temu, Benton661 napisał:

To ja mam lepiej, zmieniam nastawy w parę sekund i nie muszę czekać tydzień czy dwa aż ci z Edilkamina dostaną, zbadają, ustalą nastawy i prześlą do Ciebie :)

Racja, tylko nikt tutaj z tej opcji nie korzysta. Żeby zmienić nawet u Ciebie,  trzeba mieć jako takie pojęcie  a najlepiej cieplomierz w ręku. 

Opublikowano
15 minut temu, Puławiak napisał:

Ja znam trochę więcej użytkowników Edilkaminów czy też Redów tylko .................... nie chcą na forach siedzieć. Niedługo dojdzie kolejny który czasem korzysta z tego forum. 

To dobrze! Gdyz taki co sie "dzisiaj" zaloguje to mnie nie interesuje.

Opublikowano

Eliks, pół kilo pelletu na dobę więcej czy mniej nie robi mi różnicy :)

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Benton661 napisał:

@robin60, odwiedź eliksa, on też mieszka gdzieś niedaleko Ciebie :)

Kolego @Benton661 330 km a w dodatku przejechać ten Olsztyn dziurawy szkoda samochodu.

Ale podchodzę do tego bardzo spokojnie i na pewno jak mi przyjdzie to zobaczyć w realu jak to pracuje , mogę zapewnić wszystkich , że będzie to bardzo obiektywny opis.

Ale widząc jak mój kominek pracuje , gdzie złego słowa nie mogę powiedzieć , więc jestem bardzo pozytywnie nastawiony . 

Nie Ravelli ale też włoski i taka sama zasada działania jak Edilkaminów i Redów  Też podciśnienie w komorze i wentylator wyciągowy.

Tu jest trochę więcej wiadomości  o technologi https://ekoflam.pl/o-nas/ravelli/ tam gdzie kupowałem.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Też masz ten kominek z Edilkamina?

Opublikowano
1 godzinę temu, eliks napisał:

No przy nowych domach 2KW robi różnice. Poza tym tutaj przy 3KW masz pełną sprawność a w skladaku przy 5KW zaczyna się smolenie. Tu chodzi generalnie o kocioł jako całość. 

Pełna sprawność czego? Świeczki?

3 godziny temu, Benton661 napisał:

Pytanie do kolegi @Dragster. Z tego co widzę prowadzisz kocioł podobnie jak ja, na dużej histerezie, z wygaszaniem. Porównywałeś kiedyś, jeśli chodzi o zużycie pelletu, tryb standard z wygaszaniem i tryb modulacji FL, w zakresie np 5-20 kW? Ja porównywałem i zużycie pelletu niestety zauważalnie wzrosło...

Tryb ON/OFF  u Ciebie raczej też nie wchodzi w grę, jak mniemam...

Sprawdzałem, Spalanie wyglądało zauważalnie na wyższe ale zbiegło się też trochę z dużymi mrozami więc trudno mi powiedzieć. Palnik i tak chodził na niskiej mocy cały czas. 7-8kW.

Czekam teraz na zimniejsze dni i po testuję  FL Lambdą.

Opublikowano
16 minut temu, robin60 napisał:

...  Też podciśnienie w komorze i wentylator wyciągowy.

Ktos jeszcze inny to stosuje?

Opublikowano

Sterownik Pluma z softem v7 :)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PioBin napisał:

Ktos jeszcze inny to stosuje?

Zdecydowana wiekszość włoskich firm produkujących urządzenia na pellet a jest ich jak psów znaczy jak producentów kotłów w pleszewie i okolicach. A co do wentylatorów wyciągowych to takie do pelleciaków stosuje praktycznie cała europa wentylator wyciągowy to praktycznie standard w pelleciakach

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

Leonardo to patent. To nie tylko pomiar ciśnienia "na żywo" ale szereg czujników i odpowiedni algorytm to obsługujący. Żaden polski kocioł tego nie ma. Podobną optymalizację ma RED czy Windhager.

Tu opis LEONARDO

Tu pokazane jak w tym przypadku piecyk radzi sobie z małą niespodzianką