Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie przepływu na rotametrach dla podłogówki i sterownika cw 400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A mnie się wydaje że pożądany efekt w tym przypadku można osiągnąć zmniejszając przepływy na rotametrach górnej kondygnacji.Bo pozostałe sposoby regulacji pociągną za sobą również zmiany na parterze gdzie jest OK

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Spróbuję zmniejszyć przepływ na rotamtrach aby temp była równa na dole i górze .

Dobrze rozumiem, że pompę Wilo yonos pico która mam , ustawić na najniższej możliwej mocy tak aby był odpowiedni przypływ, taki który chce otrzymać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To co napisales jest sprzeczne z rozsadkiem oraz bardzo nie intuicyjne. Nie wiem czym robiles pomiary podlogowki - cieplomierzem?

Opublikowano

Robisz układ pomiarowy z ciepłomierza na wejściu do instalacji i pomiar temp w 2-3 pomieszczeniach - pomiar całodobowy , przy takiej samej temp  średniej na zewnątrz i porównujesz.

Oczywiście musi być taka sama ilość osób w pomieszczeniach, a najlepiej jak ich nie ma.

Co do podłogówki to ona pobiera więcej ciepła jak może je oddać do pomieszczenia - czyli przy niższej temp w pomieszczeniu.

Czyli mamy sytuację - grzejemy, wychładzamy i znowu grzejemy, ale przy niższej temp otoczenia płyta podłogówki oddaje więcej ciepła niż przy temp temp otoczenia wyższej.

Bez wyłączania mamy stały pobór ciepła przez podłogę i pomieszczenie.

Jak ktoś chce wyjechać na wczasy kilkudniowe to takie obniżenie ma sens ale obniżanie na 6-8h/24 powoduje tylko mechanizm , który opisałem wyżej.

Zamiast ciepłomierza można użyć  licznika paliwa np gazomierza.

Ta zależność jest znana od dawien dawna i dlatego nie zaleca się sterowania siłownikami do podłogówki grzanej gazem 

To co napisałem zrozumie przeciętny absolwent szkoły średniej.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

...

Zamiast ciepłomierza można użyć  licznika paliwa np gazomierza.

...

Uzywam licznika pradu (grzalka w buforze) ale nijak mi to wszystko pasuje dlatego pytam...

Z cieplomierzem u mnie nie mam szans ze wzgledu na niewielkie przeplywy. Pompka grundfosa pokazuje 0,2-0,6 m3/h.

Opublikowano

Mój ciepłomierz  zlicza od 50L/h czyli od 0,05m3/h więc w czym problem?

Masz ponoć bufor kombinowany i on zakłóca te pomiary lub szacunki.

Jak byś wstawił na wejście instalacji legalizowany ciepłomierz nawet DN15 to byś sobie pomierzył co i jak.

Opublikowano

Bufor kombinowany lecz nie rozumie czemu zakloca? Odbioru cwu w nocy nie mam. Cyrkulacja cwu wylaczona.

Ps. Jaki to cieplomierz? Jak cena mnie nie wystraszy to wstawie dwa osobne do podlogowki i kaloryferow. CWU wyjdzie mi wynikiem po odjeciu licznika pradu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem, nie widzisz załącznika zdjęcia z instrukcji ? U mnie się wyświetla.  

1.7d Zewnętrzny czujnik na zasilaniu

0. Wyłączony

1. Podłączony na urządzeniu sterującym

2. Przyłącze do zewnętrznego modułu obiegu grzewczego.

1.W1 Regulacja wg temp zewnętrznej z liniowa krzywa grzewczą

0. Regulacja nie aktywna

1. Regulacja aktywna.

W sterowniki cw400 mam ustawione za pomocą punktu początkowego i temp zewnętrznej ale czy w kotle też ma być włączone?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu