Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra robota i  jak wrażenia miałeś wcześniej retortę to masz chyba jakieś porównanie .

Opublikowano

Jestem pozytywnie zaskoczony, na początek poszedł groszek marcel, bez większych regulacji spalił go dobrze i  czysto co na retorcie nie było możliwe. Temperatura podajnika 55 - 62 trochę wysoka ale groszek miał 30 Mj a czujnik podajnika mam w połowie między palnikiem a podstawa kosza. 

Teraz idzie greenpal temperatura podajnika ok. 50*c spala czyściutko i spalanie jest ok 2 kg mniejsze.

Na weekend puszcze go na pelecie.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, do końca sezonu go potestuje a na nowy zakupie oryginał sv200.

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych palaczy.

Opublikowano (edytowane)

@broda1301 w którym miejscu mierzysz temperaturę podajnika? Piękna robota. Jaka jest długość samego paleniska?

Mój też miał być tylko na chwilę a pracuje ciągle od 11 stycznia. Też chciałem kupić oryginalny palnik SV ale nie zmieści mi się na wysokość w ramce montażowej, musiałbym rozcinać kocioł.

Edytowane przez AdamMa
Opublikowano
5 godzin temu, broda1301 napisał:

Temperatura podajnika 55 - 62 trochę wysoka

A jaką temperaturę przy podobnym paliwie ma oryginalny sv-200 ? Wiesz może?

Opublikowano

W SV czujnik jest pod koszem i umnie temperatura jest około 35stopni to zależy też od opału i jak w zbiorniku jest mniej też idzie w górę. Na varmo jest ponad 45stopni

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ładny płomień.

Tak na zdrowy rozum, to bym się temperaturą tego rzędu nie przejmował. Można lepiej obieg powietrza zrobić, żeby ładnie całą rurę omywało, a nie tylko od góry, można by nawet radiatory dodać, ale czy to ma znaczenie? Dla węgla w koszu i rurze raczej nie, bo przecież węgiel nawet we wrzątku (100*C) się nie topi :-). Może to być oznaką, że tuż przed wejściem na ruszt strefa rozgrzana jest szersza, ale to bardziej bym patrzył np. na osiadanie smoły, dla samej konstrukcji ta temperatura niewiele zmienia. Jeżeli planujesz alarm, to ustaliłbym jaka jest normalna temp. pracy dla tego palnika na tym węglu i dodać pewien zapas, żeby alarm reagował na podwyższenie ponad stan normalny.

Edytowane przez zizi
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Cemol napisał:

A jaką temperaturę przy podobnym paliwie ma oryginalny sv-200 ? Wiesz może?

Na czwartej stronie tego tematu było o temperaturze sv 200 na zewnętrznym korpusie  w granicach 137 * C.post-44592-0-32216300-1518689901.png

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Jeśli chodzi o osadzanie się smoły czy nagaru w rurze podajnika to dla tego dałem profil o kwadratowym przekroju a nie rurę. Ale to czas pokaże czy to będzie lepsze rozwiązanie.

Gość berthold61
Opublikowano

A powiedz czy ślimak skracałeś ten swój czy kupiłeś inny bo ori pewnie za długi co ? kurcze materiały mam poza ślimakiem ale czas to największy wróg chęci .

Gość berthold61
Opublikowano

Damy radę ,  muszę tylko kupić ślimak , ja mam dziwaczny ślimak bo jego średnica to 60mm bardziej to wiertło przypomina niż ślimak , do palnika mam fajne blachy grube 1 cm ale jakies bardzo twarde i sprężyste , ciecie tego to będzie masakra ale kilka tarcz sobie poradzi z tym .

Opublikowano
14 godzin temu, marcus312 napisał:

Na czwartej stronie tego tematu było o temperaturze sv 200 na zewnętrznym korpusie  w granicach 137 * C.post-44592-0-32216300-1518689901.png

Teraz już takich temperatur nie mam. Nie powiem, czasem jeszcze 100C zobaczę ale najczęściej wtedy jak w koszu pusto się robi. Wtedy i podajnik pokaże koło 40C.

Normalnie w zimie podajnik w zakresie 27-35 a zewnętrzny korpus 65-85C. Przy małym odbiorze (krótkiej pracy i dłuższym podtrzymaniu) korpus bliżej 60C.

Wydaje mi się że na ten spadek pomogło głównie przełożenie dmuchawy na drugą stronę palnika (niesymetryczny obieg powietrza). Dodatkowo dorobiłem drugą blachę montażową palnika i zrobiłem kanapkę z tekturą termo w środku, a na plecy paleniska dałem taką samą tekturę.

• Lubię to 1
Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Dziś z okazji wolnego czasu trochę powalczyłem i wykonałem częściowo komorę spalania i stanąłem z robotą bo nie wiem co z dziurkami napowietrzającymi i ile ich zrobić z dołu a ile od góry i jak je rozmieścić aby miało to sens , nawierciłem na razie od góry 4 otworki fi 5 mm oraz na dole-podstawie parę dziurek te3ż fi 5 mm , jak tego teraz nie nawiercę tyle ile trzeba a zamknę komorę powietrzną to nie da rady dowiercić już , jak by mi ktoś dorysował lub podpowiedział ile dołożyć i gdzie byłbym wdzięczny i jeszcze pytanie o komorę powietrzną czy wystarczy rura spalinowa taka do podłączenia do komina czy coś grubszego ?

CAM00005.jpg

CAM00006.jpg

CAM00007.jpg

CAM00008.jpg

CAM00009.jpg

CAM00010.jpg

Edytowane przez berthold61
Gość berthold61
Opublikowano

A widzisz ty masz po boku też po 3 otworki , muszę je dowiercić a z dołu na maxa ,ok średnica 5mm tych otworków będzie ok ?

Gość berthold61
Opublikowano

Długą masz flamę  znaczy się płomień , jak to przekłada się na sprawność w porównaniu do eko ?

Opublikowano

Miałem trzy wory peletu przemysłowego raczej kiepskiego więc zrobiłem test. Palnik na filmie chodzi na 20kW w stosunku do greenpala idzie go dwa razy tyle. Zatrzymałem kocioł i patrzyłem jak zachowa się temp. podajnika, najpierw wzrosła o kilka stopni a później zaczęła spadać tak więc cofki by nie było.