Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, do jutra muszę podjąć decyzję odnośnie kotła. Defro Optima Komfort z wymiennikiem poziomym albo Defro Delta z pionowym. Poza tym raczej niczym się nie różnią. Są jakieś wady/zalety różnych wymienników czy bez znaczenia i brać który bardziej pasuje do kotłowni? 

Opublikowano

Na poziomym pył bardziej osiada to i sprawniść wymiany spada.

Opublikowano

To że przepływ  pionie jest lepszy wiedział już Szrajber w latach 30-tych XX wieku , opisując to w swojej publikacji o piecach.

Z resztą ta książka jest do pobrania w dziale z instrukcjami.

Z resztą wszystkie dobre kotły np Kalvis, czy kotły Przemka mają wymienniki pionowe.

Dodatkowo do pionowego wymiennika łatwiej jest wsadzić  zawirowywacze, które w pionie skuteczniej działają.

Opublikowano

Jesli dosypujesz wegiel, to lepiej to miec. Jesli palisz od góry, nie ma to znaczenia. W erze zasypowcow w wielu kotłach i tak szlag trafiał mechanizm.

Opublikowano

Zamierzam palić tak jak zalecają w instrukcji, czyli od góry. A dlaczego nie ma to znaczenia? Jak będę palił od góry to nie ma potrzeby poruszania rusztem od czasu do czasu żeby popiół spadł? A zakładając że zapale od dołu czasem to w jaki sposób ruszyć rusztem przy działającym kotle bez tego ruchomego rusztu?

Opublikowano

Pałac od góry nie musisz strzasac popiołu - rozpalasz, wsad wypala się do końca, przegarniasz popiół, zasypujesz i rozpalasz na nowo. Większość popiołu sama przeleci przez ruszta

Opublikowano

Ruszales pomiędzy rusztami na działającym piecu? Zmierzylem dziś otwór do komina w kotłowni i od stanu zero mam do otworu 110cm. Defro Optima ma do początku czopucha 108cm. Łączyć to na styk? Nic się nie będzie dzialo? czy odpuścić ten kociol i wziąć dla świętego spokoju Defro delte?

Opublikowano

Tak, otwieralem drzwiczki od popielnika i przez każdą szczelinę kilka razy przejechałem od dołu pogrzebaczem, i szczerze mówiąc dawało to lepszy efekt niż ruszt ruchomy w Optimie Komfort 8 kw, którą mam teraz. Chociaż sie nie martwiłem, że coś mi się zablokuje.

Opublikowano

Coś około 125 cm od podłogi, ale robilem nowy podest betonowy na wysokość 10 cm i do tego mam stopki poziomujące, więc i tak musiałem wykuć nowy otwór w kominie żeby podłączyć do niego kocioł. Jak masz możliwość to możesz do otworu co już jest w kominie wykuć kawałek na górze i rura powinna wejść spokojnie.

Opublikowano

A jaką masz różnice w wysokościach teraz między czopuchem a wlotem spalin w kominie? Kiepskie opinie ma ten Defro delta więc wezmę tego komforta. Najwyżej obnize wylewke o 10 albo 15 cm bo jeszcze na szczescie wylewki nie mam. Tylko czy wystarczy 10cm różnicy między czopuchem a wlotem

Opublikowano

Ja mam 0 różnicy , czyli poziom i do tego zakręca 90*, i ciągnie bez problemu ale 11m wysokiści i fi 20cm.

Opublikowano

U mnie dokladnie od podstawy do dolnej krawędzi rury, która wchodzi do komina jest 113 cm, stopki unoszą piec 3,5 cm, w dokumentacji jest podane 108 cm jak kocioł jest bez nóżek, ale u mnie i tak bez nich jest więcej, dlatego do tych wymiarów w dokumentacji trzeba podchodzić z rezerwą np. W instrukcji powrót wody do kotła patrząc od tyłu jest z lewej strony, spust natomiast z prawej, a u mnie jest na odwrót.

Opublikowano

Czyli można powiedzieć że masz prawie równo czopuch z wlotem komina? +/- parę cm wlot wyżej niż czopuch? A jaka masz wysokość komina? Mam wlot fi 20, i jak obnize wylewke to jakies 5 cm różnicy uzyskam między czopuchem a wlotem. Będzie to chodziło dobrze? Aha komin mam około 6m więc takie prawie minimum ( 5.5m wg producenta)

Opublikowano
W dniu 25.05.2018 o 12:01, eustachy napisał:

Panowie,  muszę podjąć decyzję  z wymiennikiem poziomym albo z pionowym. 

Mam pionowy i polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pionowy lepszy w teorii i praktyce co do czyszczenia ale kiedyś hydraulik mi mówił że szybciej padnie niż poziomy,sam mam pionowy i chwalę ale ma rok więc do padnięcia daleka droga,liczę że 20 lat wytrzyma

Opublikowano

Ja także wymieniłem kocioł ze względu, że po 1 lipca moze być kłopot jak by padł stary kocioł, który miał pionowy wymiennik. Uważam, że kocioł z poziomym wymiennikiem lepiej się czyści.W starym kotle, żeby czyścić czopuch musiałem wykuć wyczystke w kominie, bo od strony kotła nie było szans. Czyszczenie pierwszego kanału pionowego było proste natomiast drugi to była katorga, bo trzeba było go czyścić przez rewizję z tyłu kotła, która ze względu na swoje małe wymiary utrudniała czyszczenie. Musiałem mieć małe szczotki i krótki pręt i trochę się nagimnastykować, żeby wyczyścić ten kanał. Dodam jeszcze, ze całą zimę paliłem Marcelem, to takie czyszczenie kotła miałem co kilka dni.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w pionowym  jest idealny dostęp do obu od góry,szybko się czyści i żaden kurz ni idzie na kotłownię ,wszystko opada lub wciąga do czopucha a w poziomym u ojca różnie bywało z tym czyszczeniem i syfem ,czego efektem było bardzo rzadkie czyszczenie i gorsza sprawność ale najgorzej miałem w starej hajnówce gdzie było kilkanaście rur opłomkowych i był dramat to wyczyścić i w efekcie czyściłem raz na rok i sprawność zamiast 70-80 była około 50%

Edytowane przez maronka
Opublikowano

W kotły z pionowymi wymiennikami, przewaznie potrzebują wiekszego ciągu w szczególności, jeśli nie mają krótkiego obiegu.