Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój wpis myślę, że jest prawdziwy dla kotłów podajnikowych 3 i 4 klasy z typowymi palnikami. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda roczna/sezonowa sprawność w przypadku kotłów V klasy Ekodensing, które na 30% mocy w labo mają sprawności w okolicach 91% czy lepszą ;)

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moim zdaniem zależność jest ta sama. Słabo dmucha, złe napowietrzenie paliwa, niższa temperatura spalania- równa się spalanie niecałkowite plus kiepskie wypełnienie wymiennika czyli dodatkowa strata na odbiorze uzyskanego ciepła. Czy podajnikowy czy zasypowy...

Opublikowano

Jeśli chodzi o moc minimalną/ecodesign to moim zdaniem lepiej to wyjdzie w zasypowcu niż w podajniku. Dlaczego? Bo w podajniku jednak trzeba dmuchać żeby mieć odpowiednie warunki spalania można oczywiście je jakoś polepszać dodając szamot w okolicach palnika ale jednak trzeba dmuchać. W typowym DS też średnio to wychodzi bo lubi zadymić a jak płomień sie zerwie to trudno potem go rozbujać.

Natomiast to co ja zauważam u siebie w zasypowcu na płycie to na mocy minimalnej jak przymknę PP temp spalin spada tym samym spaliny dłużej zostają w kotle, czystość spalin nadal akceptowalna bo na końcu w zasadzie jest tylko koks, który potrzebuje mało tlenu i jest dotleniany u mnie przez PW jest go na tyle dużo, że spaliny są dobre ale nie rozpędza kotła, sprawność pokazywana przez urządzenie osiąga nawet 90%. Oczywiście nie bez znaczenia jest też odpowiedni dobór mocy kotła do instalacji i zapotrzebowania.

Chociażby tylko z tych względów nie wiem czy kupie kiedykolwiek podajnik.

Opublikowano (edytowane)

Przecież ecodesign i 5kl dla kotłów zasypowych są tylko z buforem - nawet na świadectwach badania np mpm jest to podane.

Czyli ustawia się jedną moc dla której są  optymalne warunki spalania i to wszystko.

W takich warunkach to każdy DS i DS załapie się na kl 5.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Ecodesign już nie koniecznie ale poza tym to przecież wiadomo, że wszystkie oficjalne papierki to ściema. Nam tutaj zależy na sprawności przecież a czystość spalin zazwyczaj jest efektem ubocznym.

Opublikowano (edytowane)

Form... Jak zapewne wiesz, PID do analizy potrzebuje temp. spalin. Wystarczy że czujnik spalin będzie przykopcony czy z grubą warstwą sadzy - "inteligentny"  PID bedzie podnosił dawkę. Dlatego osobiście do wszelkich PID i FuzzyLogic podchodzę z rezerwą. Moim zdaniem największy wpływ na stabilną pracę kotła ma stały i równy odbiór oraz przepływ. 

A co do wcześniejszego i obecnego spalania to moja uwaga opierała się na lekturze kilku wcześniejszych postów. Nie jest mi znana cała historia.

A patrząc na efekty - musi być ciekawa :)

Zresztą w poście #37 napisałem, jak to sobie wyobrażam, ale nikt ani nie potwierdził, ani nie zaprzeczył...

Edytowane przez gmaj22