janusz33 Opublikowano 12 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Witam. Znalazłem podobny schemat w sieci, narysowałem chce zmodernizować swoją instalacje grzewczą. Najpierw z jednym buforem a gdy pozwolą finanse dołożyć drugi bufor. Bufory chciałbym,aby pracowały jako akumulacja a nie sprzęgło. Pozdrawiam
janusz33 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam. widzę ,że wyświetleń trochę było, ale tylko wyświetleń. Niestety podpowiedzi,żadnej. ^_^
navo Opublikowano 13 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Po mojemu pierwszy schemat chyba poprawny z jednym buforem, tylko bufor nie powinien stać dalej niż dwa trzy metry od kotła.
janusz33 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 13 Stycznia 2018 A jaką pompę dać do zasilania zbiornika cwu?
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 13 Stycznia 2018 W złym miejscu wpięty powrót z zasobnika
Gość Digitrax Opublikowano 13 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2018 I zasilanie instalacji odbiorczej winno być bezpośrednio do bufora. On ma pełnić rolę sprzęgła hydraulicznego z akumulacją ciepła. Zawór zwrotny na powrocie z instalacji C.O. Brakuje pompy ładującej CWU.
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Pompa CWU jest,tylko taka malutka ;) zaraz za kolankiem na zasilaniu,troszkę słabo widoczna. Lodo jest drogi tą samą funkcję spełni zawór VTC+pompa za nim +ZZ
janusz33 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 13 Stycznia 2018 W złym miejscu wpięty powrót z zasobnika Witam i dziękuję za podpowiedzi. Mam pytanie czy powrót z zasobnika cwu nie będzie mi wychładzał za bardzo powrót do kotła? I jak o będzie działać w lecie tylko do odbioru cwu z bufora. Pozdrawiam
gmaj22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 13 Stycznia 2018 W złym miejscu wpięty powrót z zasobnika Tu bym się zastanowił. Skoro będzie TZM, to powrót z CWU raczej przed nim. Inaczej będzie wychładzać powrót do kotła już za TZM. Wtedy trójnik zasilania bojlera oczywiście za trójnikiem podmieszania do TZM. I jesli ma to być bufor z kotłem zasypowym, to w opcji grzania cwu latem, dałbym ładowanie bojlera z bufora.
janusz33 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 13 Stycznia 2018 I zasilanie instalacji odbiorczej winno być bezpośrednio do bufora. On ma pełnić rolę sprzęgła hydraulicznego z akumulacją ciepła. Zawór zwrotny na powrocie z instalacji C.O. Brakuje pompy ładującej CWU. Witam, może i tak jest też jak kolega piszę ,ale ja chcę aby grzejniki i cwu grzane byłoby od razu a nie po zagrzaniu części bufora. W takim przypadku jak chcę zrobić bufor tak mi się wydaje będzie zbierał naddatki ciepła. W takim przypadku mogę również czasowo gdy zajdzie potrzeba odcinać bufor. Laddomat już kupiłem i on ma wbudowany zawór zwrotny.
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Oczywiście przy zasobniku przed buforem wpięcie zasilania zasobnika zaraz za kotłem
janusz33 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #12 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zasilanie instalacji grzewczej sterowane będzie zaworem trzydrogowy z siłownikiem i sterownikiem z regulatorem pokojowym.Kocioł jest na drewno vigaz pracujący na wysokich temperaturach.A jak zasilę zasobnik Cwu prosto z bufora to gdzie wspiąć powrót?
odpowietrznik Opublikowano 14 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W takim przypadku wpięcie zasobnika (zasilanie,powrót)wpięty po stronie odbiorów
4slawek Opublikowano 14 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zasilanie instalacji grzewczej sterowane będzie zaworem trzydrogowy z siłownikiem i sterownikiem z regulatorem pokojowym.Kocioł jest na drewno vigaz pracujący na wysokich temperaturach.A jak zasilę zasobnik Cwu prosto z bufora to gdzie wspiąć powrót?Zobacz mój schemacik z wątkuhttps://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?/topic/23793-Schemat-Podłączenia-Bufora---Który-Wybrać Po co chcesz grzać bufor latem, ja dałem przed buforem Pozdr
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Wszystko sprowadza się do rozważenia plusów i minusów. Jesli kolega planuje wymiennik cwu np. 300 l, to rzeczywiście mozna dac go przed buforem, sam bufor na lato odłączyć. Tak samo z cyrkulacyjnym obiegiem kocioł/bufor: rrównie dobrze mozna dać pompę i w razie braku pradu zasilanie awaryjne.
janusz33 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Witam. Ja nie planuje ja już mam taki zbiornik do cwu od kilku lat ja pale w kotle 24 na dobę a może kiszę. Dlatego liczę ,że jak zainstaluje bufor to zapalę raz a konkretnie i będę miał odpowiedni zasób ciepłej wody. Odbiór ciepłej wody mam duży , bo mam kilka pokojów dla turystów.Ja myslę o czasowym odłączeni bufora zimą nie latem.
janusz33 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #17 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W takim przypadku wpięcie zasobnika (zasilanie,powrót)wpięty po stronie odbiorów Wiem o co Ci chodzi w tym połączeniu, ale mam bardzo mało miejsca w kotłowni. Tak więc bufor a docelowa dwa bufory chciałbym dać w podobnym układzie, co narysowałem czyli za zaworem 3d za którym jest ściana do garażu gdzie stałby 1 lub docelowo 2 bufory. W garażu już stoi wpięty zasobnik cwu do istniejącej starej instalacji, i dlatego chciałbym aby połączenie było zbliżone do tego co zaplanowałem nie przez bufor tylko równoległe. Taki ischemat jak mi podałeś po prosty mi się nie zmieści.
navo Opublikowano 15 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Wszystko sprowadza się do rozważenia plusów i minusów. Jesli kolega planuje wymiennik cwu np. 300 l, to rzeczywiście mozna dac go przed buforem, sam bufor na lato odłączyć. Tak samo z cyrkulacyjnym obiegiem kocioł/bufor: rrównie dobrze mozna dać pompę i w razie braku pradu zasilanie awaryjne. Producent Laddomatu w swojej instrukcji nie poleca takiego podłączenia, twierdzi,że jeżeli w ten sposób zostanie podłączony obieg grzejnikowy wówczas występować będzie duże ryzyko podgrzewania kotła oraz / lub redukcja energii grzewczej przeznaczonej dla obiegu grzejnikowego.
janusz33 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Wszystko sprowadza się do rozważenia plusów i minusów. Jesli kolega planuje wymiennik cwu np. 300 l, to rzeczywiście mozna dac go przed buforem, sam bufor na lato odłączyć. Tak samo z cyrkulacyjnym obiegiem kocioł/bufor: rrównie dobrze mozna dać pompę i w razie braku pradu zasilanie awaryjne. Po nocy i wielu przemyśleniach narysowałem trochę inne rozwiązanie. Jak uważacie zagra się to wszystko?
gmaj22 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Producent Laddomatu w swojej instrukcji nie poleca takiego podłączenia, twierdzi,że jeżeli w ten sposób zostanie podłączony obieg grzejnikowy wówczas występować będzie duże ryzyko podgrzewania kotła oraz / lub redukcja energii grzewczej przeznaczonej dla obiegu grzejnikowego. W moim poście, do którego sie odniosłeś, nie pisałem nic o obiegu grzejnikowym, tylko o obiegu CWU oraz ładowaniu bufora
janusz33 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #21 Opublikowano 15 Stycznia 2018 gmaj22 a jak oceniasz to co narysowałem ?Będzie działać.
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Co tu oceniać? Masz podane na tacy kilka wariantów - wystarczy rozważyc plusy i minusy każdego z rozwiązań i podjąć decyzję :)
hajtaler428 Opublikowano 17 Stycznia 2018 #24 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jeśli w obiegu kotłowym ma być laddomat to odbiory na co musisz podłączyć za buforem. Tak jak przedstawiłeś w pierwszej wersji jest źle bo pompa na CO jest połączona szeregowo z pompą laddomatu. Obiegi muszą być rozdzielone sprzęgłem (buforem) Edit: widzę że wcześniej napisał o tym@Digitrax @odpoeietrznik podał dobry schemat. Jeśli latem kocioł ma grzać CWU to można równolegle podłączyć wężownicę w obieg kotłowy i za bufor z zaworami odcinającymi to sobie przełączysz zasilanie skąd będzie potrzeba Takie cuś
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2018 #25 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Otóż to...dlatego napisałem to, co napisałem :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.