Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz Na Poddaszu

stolbud

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Digitrax
Opublikowano

Wymień pierwszy trójnik na czwórnik i już masz wyjście do naczynia. Mufę wspawaj tam gdzie wygodnie aby tylko pionowo do góry. Łatwiej będzie zamocować dalszy odcinek rury.

Opublikowano

ok dzieki troche ciezko bedzie u nas gdzies kupic czwórnik bo nie spotkałem nigdy ale najwyzej zamówie na internecie. Naczynie juz pod sufitem podłaczone na poddaszu. zasilanie tylko od dołu bez rozdzielania bo tak szybciej  na samej górze fajka. tak było juz 20 lat i w kazdym domu tak widziałem to mysle ze nic sie nie stanie 

post-77127-0-99904200-1518900067_thumb.jpg

Opublikowano

Jak nie ma czwórnika to daj 2 trójniki pod rząd i będzie to samo - naczynie podepnij u samej góry takiego "czwórnika" wtedy będziesz miał lepsze odpowietrzanie kotła i całego układu CO

Opublikowano

Wejdą, tylko musisz przerobić bajpas i pompę dac poziomo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam instalacja własnie skonczona zgodnie z waszą pomocą . Odpalona i na górze grzeje tylko to co na pocżatku rodzielacza czyli podłogówka chyba bo rura zasilająca ją jest gorąca i jeden grzejnik drugi juz do połowy a reszta wogóle nie grzeje. Co dalej ? poprzykrecac troche grzejniki na parterze? Nie dałem zadnego zaworu na zasilaniu z podłogówki  zeby mozna ją zdławic lub zamknąc, dac tak jakis powrotny lub kulowy?   

post-77127-0-00087200-1521618286_thumb.jpg

post-77127-0-60064800-1521618303_thumb.jpg

post-77127-0-68882900-1521618318_thumb.jpg

Opublikowano

Witam instalacja własnie skonczona zgodnie z waszą pomocą . Odpalona i na górze grzeje tylko to co na pocżatku rodzielacza czyli podłogówka chyba bo rura zasilająca ją jest gorąca i jeden grzejnik drugi juz do połowy a reszta wogóle nie grzeje. Co dalej ? poprzykrecac troche grzejniki na parterze? Nie dałem zadnego zaworu na zasilaniu z podłogówki  zeby mozna ją zdławic lub zamknąc, dac tak jakis powrotny lub kulowy?   

Jaka jest średnica rur zasilających ten rozdzielacz na poddaszu?

Opublikowano

Musisz wyregulować przepływy i pokryzować grzejniki.
Jeśli podłogówka jest na RTL-u, to sama się reguluje, albo powinna się regulować!
Pytanie, czy na pion na poddasze nie dać osobnej pompy i będzie łatwiej to wszystko poregulować, bo jak sam widzisz pompa na 3-m biegu i finito.
Ale to raczej do przemyślenia jak regulacje nie dadzą pożądanego efektu...
Troszkę to wszystko chaotycznie wygląda.
Jaka jest sumaryczna założona moc grzejników na poddaszu?
Martwi mnie ta rurka fi 22mm...
Może być mało.
A zawór kulowy trzyma Ci dobrze? Może przepuszcza i pompa mieli w kółko!

Opublikowano

Moc z grzejnikow przy 75 st jest jakies 9.5 kw i jeszcze 8 metrow kwadtatowych podlogowki to niewiem ile ma.Zaworu niemam jak sprawdzic musze spuszczac wode.Ale jak sie wlacza to grzejniki szybko gorace na dole i temp spada na kotle. Poreguluje grzejniki i zobaczymy. Chlopaki pisali wyzej zeby dac 22 rure to taka dalem.

Opublikowano

Jaki jest rozstaw rur w tej podłogówce albo ile jest metrów rury w tej pętli?

Wg. mnie Cu 22 dla tej mocy jest na styk dla samych grzejników a tu dochodzi jeszcze podłogówka ale to jeszcze powód aby tyle grzejników nie grzało,raczej regulacja hydrauliczna

Opublikowano

Co to za rura miedziana na bajpasie zaworu różnicowego PRZED pompą? Do naczynia wzbiorczego?

Rozdzielacz powrotu powinien być podłączony odwrotnie, tzn. tak, aby strona z odpowietrznikiem była od strony zaworu kulowego i rury powrotu do kotła.

Opublikowano

Jak koledzy wcześniej wspomnieli, konieczna regulacja obiegów grzejnikowych albo nastawa wstępną zaworów, albo zaworami na powrotach grzejników.

Opublikowano

Tzn.zawór różnicowy nie kulowy)

Ależ oczywista ;-)

Skrótowe myślenie, chodzi o to, czy aby kulka w zaworze różnicowym nie jest odkształcona i nie przepuszcza!

Opublikowano

Witam, 

a ja mam takie pytanie:

1.czy jak mam na poddaszu rozdzielacz na 2 obwody podłogówki i 6 grzejników (taki jeden wspólny) z pompą mieszającą to w piwnicy na zasilaniu z kotła również musi być pompa? 

Opublikowano

Do zasilania tej części instalacji- nie (wspomnianego poddasza)

Opublikowano

Niezupełnie. Należy zapewnić na zasilaniu rozdzielacza tzw. ciśnienie dyspozycyjne, O ile pamiętam maksymalnie 20 kPa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.