Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Sterownika Do Kotła Retortowego 15Kw

wrozanski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odsiarcza spaliny i poprawia popiół.

Opublikowano

A czy wapno nie ma wpływu na większa korozje?

Opublikowano

Korozję wywołuje siarka zawarta w węglu ,z wilgocią tworzy kwas siarkowy który niszczy kocioł.Wapno odsiarcza spaliny.

https://www.rafako.com.pl/produkty/640/648/produkty/640/648/652/672

Opublikowano

Jak powyżej. Z popiołem to podejrzewam, że nie pozwala się mu tak zbrylić. Pewnie temp. topnienia / mięknięcia popiołu jest niższa niż wapna - przez co nie pozwala mu się zbrylić w kalafior jak węgiel jest kiepski. Jak jest miałowaty to też równiej się spala na retorcie i lepiej spada w zasobniku, lepiej też wymiennik się czyści...

Opublikowano

Dziękuję Ostatecznie wybór padł na Argosa pid,

Jak zamontujesz, to sprawdź czy Ci pulsacyjnie pompki nie uruchamia.

U mnie napięcie na wyjściu pompowym fixowało.

Opublikowano

Witam Was po raz pierwszy na forum!

I od razu do sedna.

Mój sterownik Geco w kilkunastoletnim Lingu 25 firmy Klimosz/Tekla, kończy swój wielokrotnie reanimowany żywot.

Schemat mojej instalacji znajduje się w załączniku. Kocioł ma 25KW. Opalam, a właściwie to spalam ekogroszek. Dom to stulatek, nieocieplony.

Do kotła są podłączone 3 pompy: CO, CWU i cyrkulacyjna. Oczywiście poza tym niezbędne czujniki, sterownik pokojowy, oraz jeszcze oryginalne dmuchawa (dławiona "pokrywką") i motoreduktor. Retorta to żeliwny Pancerpol (o ile dobrze pamiętam)

Jaki sterownik polecacie do mojej instalacji.

Cele:

1. Zejść z zużyciem opału,

2. Niezawodny sterownik,

3. Obsługa przez internet, lub łatwość zmiany ustawień przez telefon - ale da się bez tego też,

4. W miarę niedrogi

5. A jak padnie jakiś przekaźnik, albo kondensator, to da się to to jeszcze reanimować... samemu. (Mój kocioł niema tzw. rusztu awaryjnego i musi być naprawiany natychmiast)

Myślę o (kolejność wg ceny):

ARGOS PID

SPPV2L, ale niestety ma tylko 2 pompy

IRYD PID KOLOROWY

SPPV2 - drogi

SKZP-02 -- F lub E - w zależności czy się da wykorzystać to co mam, 

Nowa COBRA 2 PID

A może coś jeszcze innego?

post-77641-0-77602900-1517338221_thumb.jpg

Opublikowano

Od siebie moge polecic skzp-02. Uzywam i wybieram tylko popiol z popielnika.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sterownik argos pid jest już u mnie. Na razie mogłem go podłączyć "na sucho" do zasilania i przejrzeć sobie menu. Do kotła będę mógł go zainstalować dopiero jak będę miał więcej czasu na wygaszenie, przepięcie na nowe czujniki, i co najważniejsze prawdopodobnie będę musiał zakupić nową dmuchawę.

Rozkręciłem tą, którą mam teraz. Nie ma tam żadnej tabliczki, więc nie mogę sam określić co to za silnik. W instrukcji jest napisane: "Napęd wentylatora stanowi jednofazowy silnik indukcyjny typ K20/84." Poniżej zdjęcie, na podstawie, którego może ktoś mi określi czy ta dmuchawa jest coś warta czy niewiele.

post-63929-0-04583600-1517349291_thumb.jpg
Opublikowano

Nagrałem też film, jak ta dmuchawa działa po podłączeniu do argosa. Obroty zmieniałem w trybie ręcznym. Nie wiem tylko, czy taki test na otwartej dmuchawie miał sens. Zobaczcie i oceńcie jak możecie: 

Opublikowano

DO KRISOL:

Sterownik nie ozłoci Ci węgla - jak ten jest kiepski to dobry sterownik pomoże w spalaniu ale go diametralnie nie zmieni...

Weź SPPv2L - jedna pompa na stałe do gniazdka i po sprawie...

1. Wyraziłem się niejasno - opał staram się mieć zawsze dobrej jakości - Skarbek lub Pieklorz. Spalam dużo, bo dom nieocieplony :(.  Geco ma ograniczone możliwości zmiany ustawień. Nie jestem też pewien, ile ciepła mi idzie w komin.

2. Jedna pompa do gniazda - którą polecacie - tą  przed czy za wymiennikiem? Chyba, że... Uciągnie sterownik dwie pompy Grundfos UPS 25-60 na jednym wyjściu? 

Opublikowano

Przypuszczam że to jakoś chinol.

Nowosolar?

Zainwestuj pod ten sterownik w jedną z:

Wpa06

RV13AM

RMS120

Dm80

Wszystkie na porządnych silnikach

Kupię jedną z tych, które podałeś, ale jeśli dobrze widzę w ofertach to są różne wersje jeśli chodzi o klapki na wlocie i wylocie. Patrzeć na to, wybrać konkretnie z klapkami, bez klapek, z jedną klapką?

Opublikowano

Bez klapki na wylocie

Wpa06, Rms120 oraz jedna z wersji Dm80na lrzysłonie typu O mają wy hylne przysłony poza obrys dmuchawy co nie pasuje do każdego palnika.

Najlepiej RV13AM przesłona typu X kabel 2m z wtykiem komputerowym.

Lub

Dm80 przesłona typu X i puszka prondowa do wybotu na froncie dmuchawy lub na boku i kabel 2m z wtykiem komputerowym

Przesłony typu X nie wystają za obrys

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 11.01.2018 o 06:51, shogunzlasa napisał:

Fajnie jak użytkownik faktycznie może coś grzebnąć. TALOS ma system ADC, ale bliźniaczy SKORPION ma PIDa, można to podmienić - już jest jakaś możliwość zabawy, ale poza tymi 2ma to nie wiem czy tam się ktoś bawi w jakieś dodatkowe zmiany. W SPP też jest możliwość zmiany softu, forum, wsparcie, ludzie się z tym bawią co jest fajne. Przy części sterowników tej możliwości niestety nie ma - jak kosztuje dużo mniej to jeszcze spoko, ale jak się płaci parę ładnych stów to fajnie jest mieć dostęp do zmian...

Witam, sorry za odgrzebywanie starego tematu, ale zainteresowało mnie to co tu piszesz - czy dobrze rozumiem że w Talos mozna podmienić soft na ten ze skorpion-a? Jeśli tak, jesteś w stanie coś podpowiedzieć - od kogo ten soft można nabyć, jakieś sztuczki potrzebne żeby go wgrać?? Dzięki.

Opublikowano

Pytaj kol. @Pieklorz -  jest na bieżąco w temacie wspomnianych sterowników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.