Szaraczek Opublikowano 12 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam. Specjalista od ogrzewania nie do konca jest specjalista :) Mam w domu cos takiego jak na zdjęciu pompa wpieta do gniazdka. I teraz rozchodzi sie o cos takiego : chcial bym żeby pompa modulowała swoja prace a pcha w sumie cały czas tak samo. znalazłem w instrukcji że moze inaczej (auto z zmiennym cisnieniem) ale za chiny nie moge tego włączyć ? niby klikam jak pisza ale nic z tego nie wychodzi :( i jeszcze jedno czy ona powinna byc podłączona na stałe do pradu ? czy powinna byc podlaczona do sterownika Pieca (piec na groszek) albo z siłownikami ?
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 To pompa UPM3 FLEX do niej trzeba sterownik PWM , aby przesłać odpowiedni sygnał sterujący. Inaczej ustawia się na 75% wartości znamionowej
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dodatkowo powinna byc podłaczona do listwy która steruje siłownikami w chwili zamknięcia wszystkich siłowników pompa powinna stanąć , sprawdz też na listwie czy nie masz wyjścia o którym wspomina kolega Sambor Ps widzę że dwie pętle bez siłowników także pompa może działać caly czas , ale lepiej jak jej moc jest modulowana
Szaraczek Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie mam zadnej listwy :) pompa jest na stale wpieta pod kabel od gniadka. wpisalem w google sterownik PWM i mi cos znalazlo na ali expres ale nie widze jak to mam podlaczyc do siebe ? To moze było by lepiej jak bym podlączył to do serownika pieca ?
shogunzlasa Opublikowano 13 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie baw się w PWM z Ali :DA do czego te termostaty są zapięte?
Szaraczek Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Termostaty mam z wyświetlaczem ale to są bimetale. Spięte z siłowniki. Termostaty salus t105
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Sterowanie PWM ma któryś ze sterowników TECH-a
Szaraczek Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #8 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie chce już inwestować ;p sprawdziłem sterownik od pieca ogarnia pompy do podłogówki i coś czuje ze pociagne kabel zlapie pompe i juz sterownik pieca będzie to ogarniał. Dzieki za podpowiedzi i sugestie, myślę ze właśnie w ten sposób będę miał to co potrzebuje :)
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2017 To te siłowniki masz załączane bezpośrednio z termostatu na zasadzie włącz wyłącz ? Ps . Jaki masz kocioł
amciek Opublikowano 14 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 14 Grudnia 2017 To pompa UPM3 FLEX do niej trzeba sterownik PWM , aby przesłać odpowiedni sygnał sterujący. Inaczej ustawia się na 75% wartości znamionowej Czy takie sterowanie podłogowka przez te zawory bimetaliczne włącz /wyłącz jest ok? Na innych forach czytałem że powinno się regulować temperatura zasilania i podłogowka powinna chodzić cały czas, a nie zamykać jej obieg. Jestem żywo zainteresowany tym tematem bo myślałem, że kupię listwe, zaworki, sterownik, termostat do każdego pokoju i będzie ok. A ty ktoś napisał, że słabo to będzie działać. A tu widzę, że ludzie tak mają porobione.
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 14 Grudnia 2017 To , że mają tak porobione to nie znaczy że działa jak trzeba - ja mam bez siłowników, termostatów i ponad 160m2 ma temp jak potrzeba.
shogunzlasa Opublikowano 15 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja też nie jestem fanem termostatów w podłogówce. Jak zrobisz coś dobrze na przepływach to termostaty dołożysz w każdym momencie, jak ktoś założy termostaty i spieprzy przepływy to tu już może być po ptokach.
nieudacznik13 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja ma siłowniki i termostaty. Chwałę sobie temperatura taka jaka ma być. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
ameno25 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Też mam od niedawna siłowniki , ale mam do nich zaawansowany system sterowania , w postaci programatora tygodniowego , można ustawić 3 temp niska , normalna , komfortowa, wszystko sterowane przez aplikacje mobliną i PC , czujniki temp i wilgotności . Same siłowniki zamykają pętle po osiągnięciu zadanej temp w pomieszczeniu , ale dodatkowo ustawiłem że co godzinę otwierają sie na czas 0,5h nawet gdy temp pomieszczenia jest osiągnięta , ma to zapobiec zbytniemu wychłodzeniu podłogi . Jak narazie jestem zadowolony bo jednak teraz mam podgląd na temp wszystkich pomieszczeń a co najważniejsze mam w nich tyle ile chcę , przed miałem problem z pomieszczeniami gdzie jest ceramika , po prostu je przegrzewało , nawet przy min przepływie jaki mogłem ustawić jakies 0,5l/min . Instalowałem też systemy salusa , ich system ma algorytm , siłowniki nie działaja na zasadzie włącz wyłącz Ps. temp zasilania podłogi 28-29*
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak jest jak podłogówka zrobiona bez projektu)Trzeba się później ratować siłownikami) To tak jak mój kolega hydraulik robi cały dom w rozstawie 10cm i gdy go pytam jak się ma do tego fakt że idzie jednakowa temp.na cały układ a opór ceramiki jest powiedzmy 5x mniejszy od oporu podłogi pokrytej panelami. Wtedy mówi ze jeszcze nikt mu nie zarzucił że ma zimno w domu)Tylko on nagminnie stosuje siłowniki +termostaty w pomieszczeniach i to go ratuje)Drugi jego argument to stwierdzenie a jak inwestor w przyszłości będzie chciał zamontować pompę ciepła to instalację ma jak znalazł)
ameno25 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak jest jak podłogówka zrobiona bez projektu)Trzeba się później ratować siłownikami) Nie wiem czy kazdego inwestora stać lub ma możliwości np określić jakie będzie miał okładziny w pokojach , często ludzie budują domy kilka lat , Sam miałem mieć parkiet w salonie a wyszły płytki , i co pod co miałem zaprojektować podłogówkę ? A co zrobisz jak masz jeden pokój silnie nasłoneczniony , a drugi od północy i jeszcze las , gdzie słonce prawie nie zagląda . Nie wiem czy potrafiłbyś tak zaprojektować podłogówkę żeby mieć w każdym pomieszczeniu temp jaka sie chce .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.