Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Pieca - Pomocy

admax011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zle to zabrzmi ale nie jest wcale zle... Wygrzej dom, ustabilizuj uklad. Ogolnie za duzo powietrza. Skroc tez przerwe podawania gdzieś do 30 s. Dopasuj podawanie do tego. Popiol sie spieka bo szybko wypalasz i topisz popiol stad ta sklejka w rece

Sprobuje sie zastosowac do wskazowek i bede pisal jutro co i jak.

A w jakiej pozycji ma sie znajdowac ta śruba od klapki na wentylatorze?

Dodam iz na zdj jest podczas pracy ale czasami jest w takiek pozycji jak na drugim zdjeciu.

064e54258f46b1c40c6219412b4a8537.jpgcfa4e9ae576537fc211aa3d36c92bb97.jpg

Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Ustawilem 6s podanie

32 s przerwa i nadmuch 105 (regulacja od 20 do 240)

Po nocy spieki dalej sa i do tego z jednej strony spada niedopalony wegiel

Proszę o pomoc

Opublikowano

Mam podobny problem jak kolega wyżej.

Kocioł Kamen multi 14kw. We wrześniu zakupiłem ekogroszek z lokalnego składu luzem, kopalnia PIAST 27kj i tu uwaga bo na paragopnie pisało że to Retopal a na specyfikacji Ekoret.

Moje ustawienia:

podawanie 6s

przerwa 40s

nadmuch 30% czasami 35%

wentylator bez klapki ale dołożyłem na próbę przesłone ze styropianu, uchylone ok  2cm 

praca w podtrzymaniu 11s

przerwa podtrzymania  22min

wentylator  wpodtrzymaniu 27% co 16min  czas załączenia 30sek

Uzywam regulatora pokojowego który wyłącza pompę CO. 

Praca kotła 22min podtrzymani 70-80min. Podczas przejścia z podtrzymania temp na kotle spada o 7stopni (mimo że pompy wyłączone grzeje tylko wode w kotle)

Po 16min temp zaczyna wzrastać  do zadanej w (6min) łącznie wychodzi 22min. Wydaje mi się że trochę długo.

Popiół różny trochę spieków, ogólnie sporo rudego koloru. Poniżej kilka zdjęć które może pomogą ocenić czy jest ok czy coś do poprawy.

attachicon.gif20171120_145053.jpg

attachicon.gif20171120_145122.jpgattachicon.gif23804332_1740138882715628_1568752316_n.jpgattachicon.gif23804402_1740138976048952_1368275693_n.jpgattachicon.gif23804439_1740138922715624_1130374275_n.jpg

1. spróbuj dowalić wapna do węgla (1,5 do 2kg na worek)

2. masz duży kopiec - czyli dużą moc, zmniejsz moc - czyli przerwe tak max do 30-35 podawanie 4-5s i dostosuj nadmuch.

3. Ma długo pracować z małą mocą . Ustaw histereze 1 max 2 stopnie

Opublikowano

U mnie gdy osiągnie temperaturę 60 stopni przetrzyma tylko 5 min i temperatura spadnie do 57. Ciężko mu wskoczyć na zadana.

Piec Defro Comfort Eko 20 kw.

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 118 sek

Nadmuch 32

Czas podtrzymania 15 sek

Przerwa podtrzymania 15 min

Czas pracy wentylatora 25

Przerwa 8 min

Jeżeli mam małą przerwę to się przesypuje, nadal przy takich ustawieniach niedopalki się przesypuja do popielnika. Jak zaradzić by bez problemu osiągał zadaną, utrzymał się w podtrzymaniu dłużej niż 5 min i wyrzucal mniej węgla

Opublikowano

Majaa zmień ustawienia podawania podaj 5s co 30s, kilkakrotnie ci to ludzie piszą z Ty nadal swoje, i w kolejnych postach w różnych tematach drążysz temat

Ciągnij swój topic i słuchaj co Ci ludzie radzą

Opublikowano

to zapisz jakie masz, zebys mogla wrocic.omg

Opublikowano

to zapisz jakie masz, zebys movgla wrocic.omg

Ok ja wiem ze dla Was to jest proste. Ja dopiero zaczynam palić w piecu :)

Opublikowano

spoko, pytaj tylko nie zakladaj miliona postow bo nic to nie zmieni , a wrecz bedzie Ci trudniej sie ogarnac w temacie

Opublikowano

Majaa propozycja jest taka żebyś wróciła z pytaniami i odpowiedziami do swojego tematu głównego, bo faktycznie juz sie 3 tematy zrobiły i chyba się troche gubimy

Opublikowano

spoko, pytaj tylko nie zakladaj miliona postow bo nic to nie zmieni , a wrecz bedzie Ci trudniej sie ogarnac w temacie

Jasne ogólnie mam swój post ale mało osób mi tam odpowiedziało. Wracam do mojego postu :)

Opublikowano

Ech jak to kobieta musi być w centrum uwagi :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wywal tą klapkę - zmniejszyłeś nadmuch ale nie przebija się przez klapę (nie otwiera się) przez co z jednej strony dalej jest za dużo powietrza, z drugiej w ogóle.. Zmniejsz podawanie do 5s...

Ta klapka moze byc tak jak na zdj czy Odkrecic wentylator i calkiem ja wykrecic, ?

A jak ustawic zawor 4d tzn jest z silownikiem tylko jak ustawic Temp ochrony powrotu i Temp minimalna kotla?

I o co chodzi z ta charakterystyka pogodowa? Np jesli teraz mam krzywa nr 7 i temp 24 stopnie to znaczy ze jak z wykresu jest 0 stopni na zewnatrz to temp kotla bedzie ustawiona na 67 stopni?

Zalaczam zdj mojej krzywej

Palenisko po 6 godz pracy od rana na zdj

Podawanie 5s

Przerwa 32s

Dmuchawa 110 (zakres 20-240)

Ustawione na sterowniku

Temp minimalna 62

Temp ochrony powrotu 40

W domu temp 22 stopnie

Jest do tego bojler 300l ze spietymi wezownicami ale ciepla woda wogole nie jest wykorzystywana poniewaz dom nie zamieszkaly tak jak pisalem.

Generalnie teraz chcialem wygrzac dom a za pare dni utrzymywac temp 12 stopni bo wiadomo chodzi o koszty utrzymania . jest to mozliwe ?

Wiadomo ze za pomoc ktora rozwiaze moje problemy i przede wszystkim czegos nauczy wysylam butelke Sliwowicy z Lacka :)

e7fac3843876378137533dcf4967ea3a.jpg6ec2dbf4fc295dde98ec9bc2e3cc0ea7.jpgd60ff1e9f934ced6edd64d9d25af14df.jpg1bc8fbba3c72fec77b67983935ac7f00.jpg6b7e4dd8174b815708ef2efdc74f7719.jpgb87342bc5cc18d93808e39ce1a4506f7.jpgf08bd482a8fcf25a658f7660daf46161.jpg

Opublikowano

1. spróbuj dowalić wapna do węgla (1,5 do 2kg na worek)

2. masz duży kopiec - czyli dużą moc, zmniejsz moc - czyli przerwe tak max do 30-35 podawanie 4-5s i dostosuj nadmuch.

3. Ma długo pracować z małą mocą . Ustaw histereze 1 max 2 stopnie

Przed przeczytaniem twojego posta ustawiłem: podawanie 6s, przerwa 70sek. Kopczyk mniejszy, dłużej piec pracuje ale też krócej w podtrzymaniu. Czy tak powinno to wyglądać? Dążyć do pracy ciągłej, czy to ma sens w ekonomicznym spalaniu? Zmierzyłem termometrem przylgowym temp czopucha i ma w granicach 40-50stopni nie wiem czy top dobrze. Zauważyłem, że kocioł nie jest osmolony czarną sadzą tylko  siwą bardziej sypką. ZAraz spróbuję ustawić te ustawienia co mi podałeś.

Opublikowano

shogunzlasa, zrobiłem jak kazałeś próbowałem palić na małej mocy 5/30, 4/30 itp niestety słabo to wychodzi a na dodatek węgiel spala się tylko na połowie palnika reszta nie ruszona. W ustawieniach 6/60 jest lepiej ale czy to będzie ekonomiczne to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Skoro 1:10 jest lepiej to OK (jak masz 6:60). Ja podałem 1:6 i 1:7 - jak się nie dopala - oznacza że za dużo i wydłużasz dalej (dałem jakiś punkt początkowy). Ty dałeś 1:10 i jest lepiej - tego się trzymaj.

Jak będzie za słabo skracasz przerwę podawania i minimalnie więcej powietrza i w tej granicy się mniej więcej "bujasz".
Im więcej kocioł pracuje tym lepiej - co widać po lepszym pyle w kotle.

Opublikowano

Dokładnie pył jest lepszy i wydaje się jakby było go mniej. Więcej pracuje ale jak ma się to do ekonomi spalania węgla? Macie jakieś odniesienia do palenia w podtrzymaniu a ciągłej pracy?

Opublikowano

Poczytaj sobie wątki nie w jednym jest opisane co i jak jak ma się praca ciągła do dwustanu wady zalety itd. Poszukaj wątków gdzie jest mowa czy pid czy dwustanowy

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak na pałę: 3x4 daje 12 ale 2x6 też daje 12 - do czego zmierzam. Jak palisz z dużą mocą i kocioł się odstawia podajesz dużo węgla, często i palisz go mocno. Przy ciągłej pracy podajesz mniej węgla i rzadziej więc na jedno wychodzi - tylko że czyściej w kotle bo się opał spala a nie kisi... Czyli albo do roboty jedziesz główną od zera do 100km/h ale stoisz na światłach, albo pyrkasz zadupiami ze stałą prędkością...

Opublikowano

Tak na pałę: 3x4 daje 12 ale 2x6 też daje 12 - do czego zmierzam. Jak palisz z dużą mocą i kocioł się odstawia podajesz dużo węgla, często i palisz go mocno. Przy ciągłej pracy podajesz mniej węgla i rzadziej więc na jedno wychodzi - tylko że czyściej w kotle bo się opał spala a nie kisi... Czyli albo do roboty jedziesz główną od zera do 100km/h ale stoisz na światłach, albo pyrkasz zadupiami ze stałą prędkością...

Nooo chłopskie konkretne wytłumaczenie. Dzięki ale jakoś mi się wszystko rozregulowało w piecu i muszę chyba podjąć walkę od nowa. Największy problem stanowi to, że węgiel nie pali się na całej retorcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.