Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi pasuje :) ten teoretyczny sezon to tak sobie chciałem popatrzeć i tak już zostało. Natomiast co załadunek dodatkowo spisuje, jeszcze obok, ile worków w danym miesiącu x 15kg

Przerób sobie to tak jak Tobie będzie wygodnie :)

Opublikowano

U mnie się w miarę zgadza, dużych odchyłów nie mam.

Opublikowano
2 godziny temu, breaku napisał:

Super mam już odkurzacz to jednak podstawa w naszych kotlowniach smiga jak szalony az milo wejsc ten filtr czapka to goracy popiol chyba zaciagnie na rszie dzialam na tym z klamerka swietny zakup jeszcze raz dzieki :))

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

No to super, bardzo się cieszę :)

Opublikowano

Ok no dzisiaj minęły 2 doby od zmiany parametrów kotła, który działał bez wygaszania i bez termostatu.  Dobowo wychodziło 37kg, dom 170m2. Teraz jest tak:

Na kotle zadana 65, na zaworze 4d 55, start pompy od 55, powrót 40.  Termostat pokojowy na 22 stopnie. 

Wyłączony PID i ochrona powrotu

Spalanie spadło do 27kg i nie wiem czy coś jeszcze da radę w tej kwestii zrobić,  bo gość chciał by aby palił jeszcze mniej..... U nas w 4 strefie średnia dzienna to aktualnie od kilku dni 0 stopni. 

Czy w kotle mogę np.  zmniejszyć moc? 

Zasobnik skalibrowalem ale zamiast % pokazuje mi literke  K. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

K ci pokazuje, bo pewnie kalibracja jest niezakonczona. Kalibracja w zasadzie dziala tak ze zasypujesz caly zbiornik. podajesz w jakim tam menu kalibracji ze jest max. Czekasz az wszystko sie spali i podajesz ze jest zero. Wtedy kalibracja jest zakonczona i bedzie podawac procenty. 

Na taki metraz to zuzycie nieprzesadzone. Mozna to zmniejszyc. I tu pojawia sie pytanie po co przy obecnych temp zewn. az 55 stopni za zaworem? U mnie pogodowka na zaworze daje przy lekko ujemnej temp. 40 stopni na obieg. Dla stabilnosci dzialania wszystkiego pompka musia dzialac permenentnie. Start pompy powinien byc troche nizej

Opublikowano

Prawda, u mnie przy 0st starcza jak zawór wypuszcza 34st

Gość Visitor1230
Opublikowano

O prosze :) Jakbym sobie walnal ze 35 cm styropianu to tez bym sobie tak puszczal. Moze 30 by nawet styklo :)

Opublikowano

Mam 15cm styropianu ;) Grzejniki dobierał mi projektant ;) ale i tak co ma spalić to spali. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Widzialem w opisie. Taki zarcik z mojej strony. Troche ze wzgledu na to, ze mam "krotki " dach i moglem u siebie dac tylko 12 cm. Inaczej styropian wszedlby mi na rynny;)

Opublikowano
11 minut temu, Dzi4d3k napisał:

Prawda, u mnie przy 0st starcza jak zawór wypuszcza 34st

U mnie przy temp. 0 starcza 29 sama podłogowa w domu i 21 stopni w pomieszczeniach oraz u córki 22 i łazience 23

Opublikowano

Witam....dzisiaj wieczorem mała niespodzianka.... kończył mi się zasyp, zakleiłem czujnik otwarcia klapy, zasypuję sobie zasobnik 9 worków, zamykam klapę a tu komunikat BLOKADA !!!  po usunięciu prawie całego zasypu i przejściu na tryb reczny piec sie ponownie rozpalil i znowu pracuje w pidzie....ktoś z was miał juz taki komunikat??

Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

K ci pokazuje, bo pewnie kalibracja jest niezakonczona. Kalibracja w zasadzie dziala tak ze zasypujesz caly zbiornik. podajesz w jakim tam menu kalibracji ze jest max. Czekasz az wszystko sie spali i podajesz ze jest zero. Wtedy kalibracja jest zakonczona i bedzie podawac procenty. 

Na taki metraz to zuzycie nieprzesadzone. Mozna to zmniejszyc. I tu pojawia sie pytanie po co przy obecnych temp zewn. az 55 stopni za zaworem? U mnie pogodowka na zaworze daje przy lekko ujemnej temp. 40 stopni na obieg. Dla stabilnosci dzialania wszystkiego pompka musia dzialac permenentnie. Start pompy powinien byc troche nizej

Dzięki za info w sprawie kalibracji.

Też uważam że zużycie jest w miarę ok. 40cm ściana + 5cm styro w środku. Dach wełna 30cm i każdy strop też wełna. 55 stopni ponieważ chcę żeby zrobił swoje  i się wyłączył. Przy 50 stopniach będzie robił to odpowiednio dłużej, takie było moje myślenie. No nie wiem, mówicie że spróbować zmniejszyć do 50 stopni?

Opublikowano

Czas pracy mam ustawiony na 4 sek co 19 sekund. Myślicie że lepiej zmniejszyć np 2 sek co 8 lub 9 sek? 

Dodam że płomień jest cały czas ładny i

Opublikowano

powiem wam ze powiesilbym tych wszystkich producentow i instalatorow za j*ja na drzewie, przepraszam za slownictwo ale jak pomysle ile czasu stracilem juz na ustawianie a widze ze nie jestem sam to szlag mnie trafia. @Kriters, wyznacznikiem powinno byc to jesli plomien jest ladny jak dlugo potrzebuje piec by osiagnac dana temperature. ja mialem swego czasu 3 co 15 sek, pozniej zmienilem 2sek co 12 sek i tak probowalem, wiec to juz kwestia obserwacij i tuningu.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ustawiłem na taki bieg aby jak pompa ruszy nie wychladzala na tyle wody w co aby pompki nie wyłączało.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Powyżej zadanej temperatury +5 stopni przechodzi w nadzór,ponieważ tak jest napisany algorytm PID i tak ma być.

Zmniejsz trochę moc kotła

Edytowane przez szelest
Opublikowano
Orientuje się ktoś dla czego w pidzie jeśli mam żądaną kotła 60 stopni to przy np. 62 on nadal pali? Dobija mi do 65-67 dopiero przechodzi w nadzór. 
Ja rozumiem pida w teb sposob ze co do zasady pali caly czas nieprzechodzac w nadzor. Histereza co to chyba rozna moc palenia- jak osiagnie zadana temperature to podaje mniej i zadzej paliwo przez co temperatura zadana powoli spada po czym jak spadnie ponizej zadanej to pali mocniej podajac czesciej i dluzej paliwo.
Ja w menu systemowym zmienilem czas minimalnej przerwy na 10 s a maksymalnej na 180 s. Jak pali z duza moca to podaje 3 s przez ok 15 s a jak ma "utrzymanie" to 2 s co nawet ponad 2 minuty.
Ja grzeje z buforem i u mnie poki co to narazie najoptymwlniejsze nastawy

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

A jaki masz spalanie i przy ilu metrach

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nowy, nieocieplony, parterowy dom. Grzeje od 4 tygodni stale podlogowka okolo 140 m2. Temperatura w srodku 13-15 *c (w zaleznosci od miejsa w domu). Spalanie przy obecnych temperaturach ok 38 kg.

Opublikowano (edytowane)

Ja jak uruchomilem w tamtym tym roku piec jeszcze na budowie to myślałem że się stopi a później nie nadążylem sypać byłem w szoku i żałowałem sobie ze w pellet poszedłem. W tym roku wilgoć odparowała i dom ocieplilem i spalanie spadło ale to jeszcze nie to czego oczekuje czyli zmieścić się w 3t pelletu na sezon zimowy.

Edytowane przez lisek311
Opublikowano

Ja cudow nie oczekiwalem w tym sezonie. Jak skoncze w przyszlym tygodniu podwieszane sufity i defacto 2 warstwe ocieplenia stropu to mysle ze zejde troche ze zuzyciem. Wzglednie pozostane na tym samym etapie prsy wiekszych mrozach albo bedzie cieplej w srodku :-)