Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podajnik Do Pieca Zasypowego 15 Kw

kultywator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i bardzo ładnie moje poczatki tak wygladały zabawy w tłokiem potem w koncu wyszedł gniot slimakowy 

post-57460-0-10431500-1506760397_thumb.jpg

post-57460-0-72379900-1506760557_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja do miałowca zasypowego 25ke dorobiłem popielnik i zamontowałem podajnik ślimakowy witkowskiego i sterownik timel. Piec chodzi super. Zero kłopotów. Niskie spalanie. Palę miałem i wychodzi taniej niż przed przeróbką

Opublikowano

Mam około 8 cm palnik pod rusztami wodnymi a 10 cm nad nimi wisi deflektor. Myślę że największą rolę odgryea sterownik. Z timela jestem bardzo zadowolony. Dzięki pid wszystko terije się samo. Czopuch jest ledwo letni a dzięki timelowi palnik na dzień dzidiejszy nie podaje więcej niż 30% mocy palnika.

Opublikowano

Załączam fotkę na której widać jak wyszła przeróbka. Mogę palić zarówno po staremu jak i z podajnikiem. Na chwilę obecną mogę polecić to rozwiązanie

Opublikowano

Mam około 8 cm palnik pod rusztami wodnymi a 10 cm nad nimi wisi deflektor...

Fajnie,ze jesteś zadowolony z osiągniętych wyników,jest jedno "ale".

Prawidłowo powinno być odwrotnie,mianowicie deflektor powinien być zawieszony 10cm pod rusztem wodnym i 15cm pod deflektorem dopiero korona palnika.

U Ciebie gazy ze spalania są natychmiast skutecznie schłodzone przez ten nieszczęsny ruszt wodny,zostaje przerwany proces dopalania gazów i w konsekwencji zwiększona ilość produkowanej sadzy,a tym samym obniżona sprawność kotła i niewykorzystanie do max. spalanego opału.

Deflektor nad rusztami nic nie daje,ot taki kwiatek do kożucha.

Dlatego to piszę,żeby inni koledzy noszący się z zamiarem przeróbki swoich kotłów,nie popełnili tego błędu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak jest ogólnie przyjete jak napisałes ,ale ja tez mam około 10cm palnik pod rusztem  i nad rusztem tzw domek i nie wydaje mi sie zeby to miało jakiś wiekszy wpływ na spalanie a sprawność można by powiedzieć ze jest wyższa własnie po przez ten ruszt  ;)  :D

post-57460-0-57524000-1507757861_thumb.jpg

Opublikowano

Ja z tą sprawnością skoro pod rusztem niema płaszcza wodnego i odbijający się płomień nagrzewa popielnik ? W moim jest dolna część kotla wyłożona szamotem kocioł ocieplony do samego dołu ale czy to jest dobre rozwiązanie sam niewiem zastanawiam się czy nie podnieść palnika na równi z płaszczem a ruszy wywalic

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak jest ogólnie przyjete jak napisałes ,ale ja tez mam około 10cm palnik pod rusztem  i nad rusztem tzw domek i nie wydaje mi sie zeby to miało jakiś wiekszy wpływ na spalanie a sprawność można by powiedzieć ze jest wyższa własnie po przez ten ruszt  ;)  :D

Poprawiłeś sprawność wymiany kosztem sprawności spalania i w sumie nie wiadomo czy nie wyszedłeś na minus.

Opublikowano

Tak mogło sie stać że zyskałem troche ciepła od palnika na ruszcie kosztem gorszego brudniejszego płomienia który wychładzany jest miedzy rusztami wodnymi .Chociaz tu duzo zalezy od typu wegla czy płomien bedzie czysty jak również wpływ na to ma sterownik .Poza tym podam taki przykład np grzanie wody latem na CWU wtedy praktycznie palnik pracuje na bardzo małej mocy nawet bez płomienia grzeje tylko żarem wiec ruszt wodny jako pierwszy lepiej odbiera ciepło i chyba wtedy nie ma wpływu na gorsze spalanie .

Zeby zyskać troche wiecej sprawności trzeba na wymiennik dołożyć zawirowywacze a i nad rusztem wodnym zabudować ja mam np wstawiona pionowa scianke jak w  kotle ds i domek stoi na ruszcie droga spalin jest znacznie wydłuzona kosztem niższej temperatury spalin .Nie patrzec teraz bo obecnie mam zabudowany do kotła palnik na olej opałowy  ;)  :D

post-57460-0-10150500-1507802218_thumb.jpg

post-57460-0-21124600-1507802577_thumb.jpg

Opublikowano

Załączam fotkę na której widać jak wyszła przeróbka. Mogę palić zarówno po staremu jak i z podajnikiem. Na chwilę obecną mogę polecić to rozwiązanie

Widzę że się nie załadowały więc próbuję raz jeszcze. 

Tak wygląda mój piec ( fot1). Płomień ma iskierki od trocin z którymi mieszam miał.(fot2) 

Takim "kraszonym" paliwem palę :-) (fot3)

Na pozostałych fotkach widać ustawienia i spalanie na dzień dzisiejszy. Spalanie jest faktycznie zgodne z tym co pokazuje sterownik bo sprawdzałem czy licznik nie myłkuje.

post-74883-0-72459700-1507833426_thumb.jpg

post-74883-0-14235100-1507833445_thumb.jpg

post-74883-0-51287700-1507833466_thumb.jpg

post-74883-0-47100700-1507833489_thumb.jpg

post-74883-0-91562100-1507833499_thumb.jpg

post-74883-0-83202800-1507833511_thumb.jpg

Opublikowano

Fajnie,ze jesteś zadowolony z osiągniętych wyników,jest jedno "ale".

Prawidłowo powinno być odwrotnie,mianowicie deflektor powinien być zawieszony 10cm pod rusztem wodnym i 15cm pod deflektorem dopiero korona palnika.

U Ciebie gazy ze spalania są natychmiast skutecznie schłodzone przez ten nieszczęsny ruszt wodny,zostaje przerwany proces dopalania gazów i w konsekwencji zwiększona ilość produkowanej sadzy,a tym samym obniżona sprawność kotła i niewykorzystanie do max. spalanego opału.

Deflektor nad rusztami nic nie daje,ot taki kwiatek do kożucha.

Dlatego to piszę,żeby inni koledzy noszący się z zamiarem przeróbki swoich kotłów,nie popełnili tego błędu.

Pozdrawiam.

Pozwolę się nie zgodzić z tym co piszesz. Mam podajnik rynnowy i pierwszy deflektor jest nałożony na podajnik ( rozwiązanie kotły witkowski). Zanim spaliny przejdą przez ruszta już są w części wypalone. Drugi deflektor ( dzwon) wisi nad rusztami i ma za zadanie resztę temperatury z  rozproszyć na całą szerokość paleniska. Zaznaczam że nad rusztami praktycznie nie mam ognia a wszystko za sprawą przemyślanego i nie przekombinowanego palnika i sprytnego sterownika.

Takie rozwiązanie zastosowałem też u moich rodziców. Działa bez zarzutu w starym i nie ocieplonym budynku.

Opublikowano

nie nagrzewa ci płomień popielnika ??

Opublikowano

Na chwilę obecną nie. Płomień zawija do góry zaraz za deflektorem nakładanym na palnik. Oczywiście można by położyć szamot na ścianę. To na pewno nie zaszkodzi. Ja muszę przymocować szamot do drzwiczek do starego popielnika ( zaraz pod rusztami) ponieważ są troszkę ciepłe  i  oddają ciepło na kotłownienię potrzebnie . Aktualnie nic nie robię bo koło pieca robi się winko i potrzebuje ciepełka :-)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie niestety przeróbka kotła Lumo Eko dała słabe rezultaty. Podajnik zamontowany pod rusztem wodnym, deflektor nad rusztem oraz zawirowywacze.  Bardzo niska sprawność kotła.  Potwierdza się prawda, że jeśli inżynier tak coś zaprojektował to nie należy tego zmieniać. Nie polecam tego rozwiązania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.