Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Paliwo Do Kotła Ds Mpm - Wydzielone Z Tematu "kocioł Ds Mpm"

maronka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sezon w pełni,można zapomnieć o dawnych cenach,nawet po sezonie jakoś nie mam nadziei że coś znacznie stanieje.

Opublikowano

Z węglem niestety jest tak że nie stanieje bo taka jest ogólnie polityka by przestawiać się na gaz i prąd i przez to mniej smrodzić ,z drewnem jest trochę inaczej bo nie jest paliwem kopalnym i po ostatnich wichurach jest nadmiar na kilka lat  

Opublikowano

W moim rejonie co prawda nie było większych zniszczeń w lasach,jednak mogłem wybierać w ilościach mp sosny,brzozy i olchy.Sosna zdecydowanie najlepiej się spala nawet bez wyjmowania blachy zmniejszającej.Drobno połupane kawałki szczelnie wypełniają komorę,nie ma większych luk w zasypie i wtedy bezdymnie wszystko się wypala.Jedyny warunek to drobne kawałki,gdy dawałem większe to chwilami widać było niewielki dymek z komina.

Opublikowano

JA czekam na "marketowe promocje". Jeśli zostanie im opał po zimie, będą wyprzedawać ze sporymi rabatami z racji braku miejsca.  W zeszłym roku workowany orzech, kupowałem po 550zł ;)

Opublikowano

Mam jeszcze zapas kamiennego na 2 lata i w tym roku raczej nie będę kupował.Poczekam na rozwój sytuacji z naszym węglem i pewnie przejdę na czeski groszek i drewno.Zimy teraz to nie zimy i nie wiadomo czym opalać bo wszystko zbyt kaloryczne.W takiej sytuacji bufory powinny robić robotę.

Opublikowano

miał ktoś przyjemność palić tym węglem ?

https://energobielsk.pl/sklep/wegiel-workowany/orzech-drobny/

Opublikowano

Palę węglem z Energo-Bielsk drugi rok, przepaliłem niemało.

Tylko sort ekogroszkowy i luzem kupowany.

Bardzo przyzwoity opał.

Paliłem i w DSie i w retorciaku.

Kolega tym sortem, linkowanym przez Ciebie, zasypuje Dakona Dora 24 i jest bardzo kontenty. A zeszłym roku na polskim, chciał kociołek wyciąć...

Opublikowano

Kupiłem w markecie Brico orzecha drobnego na próbe ,ale widziałem wczesniej rozwalone worki wiec wiedziałem ze to czeski bo jego kolor czekolady nie da sie pomylic z naszym kamiennym czarnym,tylko cena 1016zł za tone to przegiecie jak za czeski który mozna kupic za 600-800zł tona .

Kupione 4 worki po 25kg ,po rozpakowaniu lekko sie nalało wody z kazdego ,w środku mokro i pierwsze wrażenie ze normalny czarny kamienny ale wyglada jakby go obtoczyli w mokrym miale dla koloru ,jak schabowy w panierce 

post-65608-0-53346900-1517825021_thumb.jpg

post-65608-0-07552900-1517825032_thumb.jpg

post-65608-0-48620600-1517825058_thumb.jpg

Pali sie ok ,widac ze moc mała jak typowy czeski ok 19-20MJ ,nie zwiesza sie ,sam opada ,zero dziobania ,ogień w palniku cały czas ,wymiennik czysty ,popiołu mało ,słowem gdyby nie mała moc to idealne paliwo do MPMa 

po wypaleniu niecałych 2 worków przez wekend pt-pon popiołu mało i tak wyglada :

post-65608-0-30713700-1517825096_thumb.jpg

A teraz małe porównanie z kamiennym mocnym jaki mam u nas na składzie jako Mysłowice Wesoła , chodzi o kolor po wysuszeniu wyraźnie widac że wpada w brąz i da sie praktycznie w palcach rozłupac kazda bryłke na pół 

czeski :

post-65608-0-19525400-1517825124_thumb.jpg

post-65608-0-78807000-1517825143_thumb.jpg

na zblizeniu widać resztki "panierki" miału....

na górze czeski ,na dole kamienny PL -widać kolor 

post-65608-0-39888400-1517825239_thumb.jpg

i nasz kamienny 

post-65608-0-03278400-1517825278_thumb.jpg

słowem jakby go nie nazwali nie da sie pomylic z naszym kamiennym-to zaleta choc kombinuja i najczęściej na mokro sprzedaja jako nasz kamienny ,"panierke" miału zebrałem,przepłókałem i czysty czarny miał czyli niezła panierka podnosząca cene kilkaset zł .

Morał z tego taki że kupowac na próbe ,ja wiedziałem co kupowałem na próbe bo w okolicy mam tylko czeski drobny groszek  a chciałem spróbowac orzecha czeskiego ,i płacic jak za czeski od 500zł tona wzwyz  ,nie dac sie nabrac na podróby ;-)

Dodam ze mozna kupić juz od ok 400zł tona -warto negocjować ,ale czytac opisy bo to cena za tone przy kupnie całej ciężarówki-tzw wanny co ma ok 24tony ;-)

Opublikowano

colover dużo jest kamienia?

W ekogroszku w ogóle nie ma.

Na orzech kolega też nie narzekał, więc przypuszczam, że problemu z tym nie ma.

Opublikowano

Ja miałem okazję puścić w komin 2t workowanego orzecha z kopalni Bobrek. Palił się bardzo fajnie i szybko temperatura spalin dolatywała na 180'C (na przymkniętym czopuchu - bo inaczej 230..250'C nie było problemem). Ilość popiołu była akceptowalna, trochę spieczonych grudek w popiele. Ogólnie było ok.

Teraz mam węgiel z "Marcela".. ale to tylko z nazwy. Szybko się rozpala, temp. max.160..170'C przy w pełni otwartym czopuchu. Duże bryły spieków w popiele (którego też jest dużo i bardzo drobnego) zostaje. Oszukaństwo na maksa.. i to za grubą kasę. Na pewno nie jest to typ 33..

Tak to niestety jest. Jak mi się nie uda zdobyć znowu tego Bobrka to może coś przez neta zamówię...

• 4 tygodnie później...
Gość brodekb
Opublikowano

Niedawno pisałem tutaj o czeskim orzechu z Brico z firmy Dragon ,zdj worka wywołało lekki szok u niektórych i u mnie tez ,lekko ciekło z worka ,odsypałem małe wiaderko na próbe do wyschnięcia na miesiąc 

Próbka małe wiaderko stało na kotle  7,9kg z 29stycznia do 4marca zmalała do 6,8kg co daje 16% wilgoci ,a wprost w tonie wegla jest 160litrów wody gdze przy cenie 1016zł tona płaci sie ok 160zł za wode ......

post-65608-0-70531800-1520155901_thumb.jpg

droga ta woda ...

Dla ciekawości czeski orzech jest w Bartexe co wiedzą juz forumowicze ,jest suchy i ok 

https://www.bartex-wegiel.pl/produkt/wegiel-czeski-orzech/

jak kto chce to moze kupic na worki zrobic próbe ,dzwoniłem do Bartexu i  ich węgiel czeski jest do kupienia w marketach OBI  w cenie 19zł worek co daje 760zł za tone ,to 15zł wiecej niz w Bartexe a wiec nie jest źle :

https://www.obi.pl/paliwa/wegiel-brunatny-orzech-20-23-mj-25-kg/p/6319784

Opublikowano

Straszne oszustwa na tym węglu. U mnie w mieście na składzie kupując węgiel w workach 50 kilowych otrzymujemy 45kg...

Zima powoli już się konczy i trzeba pomyśleć coś o opale na następna zimę a tu mnie zastanawia jak ma się drewno ( dębowe/bukowe ) w stosunku do węgla?

Opublikowano

Też walczę z myślami czy nie pójść w drewno. Niby trzeba liczyć 3,5-4mp/tonę węgla. Pytanie w jakiej cenie masz drewno i czy masz czas biegać do kotła co 3 godziny

Opublikowano

Drewno w cenie 180 mp. Paliłbym po robocie, a podczas roboty grzało by z bufora. W lutym ds zżarł mi 13 worków węgla- wiec przeliczając to na drewno wyszlo by cos okolo 1,5mp.

Opublikowano

Też walczę z myślami czy nie pójść w drewno. Niby trzeba liczyć 3,5-4mp/tonę węgla.

To chyba optymistyczne przeliczenia,chyba,ze jakis jesion czy akacja.
Opublikowano

Nie pisałeś, że masz bufor. W takim razie myślę, że nie jest to zły pomysł, choć drewno drogie jak u mnie... 13 worków po 50kg to licz ze trzeba 2,5mp drewna. 

@Panstan - a jaki wg Ciebie przelicznik? Cieplowlasciwie stosuje nawet 3mp/tonę. Przykład dla mojego domu:

W ciągu sezonu grzewczego
~6,8t węgla kamiennego, lub
~20mp drewna, lub
~3 362m3 gazu ziemnego

Opublikowano

Luty 13 worków po 25 kg

W styczniu poszlo 10 worków niby po 50 kg ( 45 kg ze składu w moim miescie - czyli wszystko oszukane )

Tak pale z buforem ale przy węglu denerwuje mnie syf oraz kupowanie kota w worku... dlatego pomysł na drewno

Opublikowano

@Panstan - a jaki wg Ciebie przelicznik? Cieplowlasciwie stosuje nawet 3mp/tonę. Przykład dla mojego domu:

W ciągu sezonu grzewczego

~6,8t węgla kamiennego, lub

~20mp drewna, lub

~3 362m3 gazu ziemnego

dlatego napisałem,że pewnie chodzi ci o bardziej gęste drewno jak jesion czy tym bardziej akacja. W poprzednim sezonie zużyłem 10 mp w tym głównie olchy plus trochę akacji i jesionu(wiadomo,ciężar własciwy/gęstość olchy mniejsza od innych) plus 2.5 t węgla. Gdybym przeliczył to wg ciepłowłasciwe za nic by mi się tony nie zgadzały w porównaniu do palenia samym węglem. Musisz wziąc lekka poprawke na plus. wg szacunkowych obliczen oceniłbym 10mp = 1.5 t wegla,ale to moje odczucie.

Opublikowano

Gęstego drewna typu grab ,akacja,buk,dąb można liczyć plus minus 4m/p nie sześcienne, na 1 tonę dobrego wegla,a sosnę nawet 6m/p na 1 tonę wegla

Opublikowano

Za 1000 to już jakiś kosmiczny węgiel. Po 920 mam Wesoła, ruski po 780. Porównując drewno i ruska już taka różnica nie wychodzi...

Gość berthold61
Opublikowano

Ale duża część PL ma dostęp do tańszego węgla np u mnie w Opolskim teraz orzech z Rydułtów mam po 730 tona natomiast taki pomieszany po 680 tona w dodatku to jest pow 30MJ i tego żadne drewno nie zastąpi w żaden sposób

Opublikowano

Dokładnie. A przy drewnie trzeba się narobić jak osiol i zamrozić kasę na 2 lata (suszenie). Do tego bieganie do kotła co 3 godziny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.