Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@piotrkierys Daj czyszczenie  3% co 180s  kaloryczność na 5.6 cykl pracy 20s i moc maksymalną przytnij do 18 kw . 

Zobacz na pełnej mocy jaki będzie płomień i ile pelletu w komorze spalania i daj znać .

Nadal nadmuch wydaje się duży , może przez to że pelet się nie spala i sonda goni tlen .

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisze @Kordjano sonda goni tlen. Wyłącz tę sondę , bo na niej tego pelletu nie spalisz wróć do normalnych ustawień  z wydłużeniem czasu i kalorycznością albo zawyżeniem wagi ale musisz to robić pomału musi go sypnąć mniej , trochę będzie się nawarstwiał w komorze  ale jak będzie leżał to w końcu spali. Nadmuch na mocy najwyższej zostaw 38-40 % nie powinno wywalać gdyż przy buforze , palnik nie moduluje tylko idzie na max.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Nadmuch z sada lambda 35-40
Kalorycznosc 5,6
Czas podawania 20sekund
Moc kotła 18kw
Tem spalin 106c
Temperatura kotła po 40minutach 65c i chyba więcej się nie podniesie
W palniku jak zaglądałem to tak mało peletu
Zobacze jutro rano jak wygląda popiul a05178b2f50d185e41a55e4593ee1a88.jpge9dbe47d4c0bdfb4b86e4b23219eea87.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Skoro mało pelletu w palniku to kaloryczność na 5 kw . i następny test jak sonda będzie dmuchać powyżej 40 % to ją wyłącz niech nie przeszkadza , jak @robin60 powiedział .

Opublikowano

Dziaj rano płomień dalej mały, pelletu w palniku możesz dwie garści pelletu
Ale w popielniku dalej jest nie dopalony pellet.
Może to przy wygaszaniu wyzuca pelet bo Nadmuch jest ustawiony na 100%
Moc nadmuchy z sada teraz nie przekraczała 43%
Czas nagrzania bufora 850l +CO to ponad 3 godzinyb
a470fd1a130aca858d452243c3611681.jpg&key=09f510c9cf2297a497f1d43f9a3d705229c1c73b956628490aad4d5a3b4568a564ab96df9a2aec5f4e9bc6c4b83e7c30.jpg&key=643b23ee7263bb104c363ec758f889d23b23e5b647223f8be97c43e8aaf2c004

Opublikowano

Kolego Piotrkierys ja na własnej skórze przerabiałem problem dębowego pelletu i małego płomienia. Mój pellet rozpuszcza się nawet do 70 godzin gdzie na przykład olczyk rozpuści się w ciągu 15 minut w drobny pył. Ja aktualnie kaloryczność mam ustawioną na 7.7 i płomień jest ładny.

Zrób próbę np. na kaloryczności np. 7.0 i obserwuj płomień, ale zrób to w całym cyklu od rozpalania, moim zdaniem skoro pellet jest nie spalony to palnik dostaje go za dużo i dlatego go nie spala u Ciebie, ale to tylko moje zdanie, są tu osoby  które mają olbrzymią wiedzę w tym temacie. Mi bardzo dużo pomógł Kordjano.

Opublikowano

Możesz  sobie nastawić nadzór na pięć minut dwa  trzy kw , jak dogrzejesz bufor to będzie mało paliwa w palniku przy wygaszeniu .

Opublikowano

Zmieniłem kalorycznosc na 6 resztę ustawień zostawiłem bez zmian
Sonda dalej włączona Nadmuch są tera słabsze 33-37%
płomień tak jak by lepszy
Ale ciężko podnieś temperaturę kotła powyżej 65
df227dbbc1561f9f195e1368a98ff216.jpg5732e97adbadc5ca9d20844cbac0f65b.jpg

Opublikowano

Jeśli nadal masz niedopalony pellet proponuję jeszcze podnieść kaloryczność .

Opublikowano

Ciężko podnieść bo nie ma kilowatów , oceniam ten płomień na około 12 do 13 kw mocy .

U Ryśka było trochu inaczej bo jemu zasypywało palnik i procenty na wyświetlaczu  spadały .

U ciebie to wygląda na niedobór paliwa a wydmuchuje go bo nadmuch spory .

Płomień na wyświetlaczu u ciebie widzę na każdej fotce że 100% a sam stwierdziłeś że paliwa w palniku nie za wiele .

Opublikowano

No dobrze Janku chyba rozumiem Twój tok myślenia tylko jestem ciekawy jak wygląda spalanie pelletu bo na zdjęciach widać wyraźnie, że pellet nie został spalony tylko nadpalony .

Opublikowano

Jaką zapalarkę polecacie na Alledrogo są od 139 zł i wyglądają bardzo podobnie jak te za 250 niby oryginalne KIPI

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć, 

Zrobiłem sobie mały test na turbulator spalin. Z poprzedniej temperatury spalin w granicach 140-150 st C, mam teraz 115-120 przy mocy kotła 12kw. Czy oprócz zbicia temperatury i w teorii podwyższenia sprawności kotła muszę na coś uważać? 

Opublikowano

Tak żeby nie zadusić ciągu w piecu

Też przegiąłem w swoich zapędach obniżania temperatury i w piecu praktycznie nie było ciągu ?

Opublikowano

Według obserwacji wszystko wygląda dobrze. Nie sądziłem że akurat sposób z łańcuchami się uda bo producent życzy sobie 80pln za sztukę wygiętej blachy

• Lubię to 1
Opublikowano

Jednak ta kolorycznosc 6 to jest zdecydowanie za mało, dzisiaj był w nocy mróz i kocioł pracował 6 godzin i nie mógł naładować bufora

Opublikowano (edytowane)

Chyba na odwrót (masz za dużą wartość wpisaną), im większą podasz wartość kaloryczności tym mniejszą dawkę będziesz miał podawaną w jednostce czasu.  Daj na 5 ja tak od 5 lat mam i jest ok. Akurat tej wartości nie zmieniam, jeśli jest gorszy pelet to innymi parametrami się bawię

Edytowane przez Tomek0407
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak Tomek masz rację
Teraz zmieniłem Kaloryczność na 5
Moc kotła ustawiłem na 18kW
I teraz płomień wygląda w miarę ok
Tylko Wyłączyłem sone lambde Nadmuch ustawiłem na 40% a sondą pokazuje tlen w granicach 7%

Opublikowano

Możesz jeszcze obniżyć nadmuch o dwa procent , zobaczysz czy płomień będzie lepszy czy nie . 

Opublikowano

Czemu nie palisz na maksymalnej mocy, grzejesz przecież bufor?

Opublikowano

Wcześnie któryś z kolegów na forom mówi żebym zeszedł z mocą do 18kw, bo mi pellet nie spalony lecil do popielnika
Ale spróbuję dać na 20kw i zobaczę co będzie

Opublikowano

Jak masz gorszej jakości pelet to będziesz musiał się też do tego przyzwyczaić, że nie da się go idealnie dopalić. Przerabialiśmy to już na tym forum wielokrotnie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy ktoś rozbierał sterownik? Moja 350-tka ma znowu problem z głównym pokrętłem, a w zasadzie z jego zatwierdzaniem. Po wciśnięciu go nie odbija do pozycji wyjściowej. Na gwarancji po niecałym roku został wymieniony z tym samym problem, a teraz po 1,5 roku od wymiany znowu to samo. Czy ktoś jeszcze się z tym użerał czy tylko ja mam takie "szczęście" ? Jest szansa zakupić sam mikrostyk/guzik, nie wiem co tam włożyli ?  Ma ktoś do nich dostęp albo chociaż napisałby jaki to model? 

Opublikowano

Panowie dziś kolejna rzecz, która mnie zaniepokoiła. Rura wewnętrzna (palenisko) ta z otworami napowietrzającymi jest wyżarta. Miał ktoś taki przypadek? Można to jakoś dokupić?