Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jak dmucha , masz rure dziurawą? A druga sprawa jaką masz temperaturę podajnika.

Opublikowano

Tymczasem u mnie po trzech dobach z temperaturą ok. zera kocioł się ustabilizował i pracuje cały czas. 3399c4cb1efc64793abcb5a2bf020ffd.jpg

Opublikowano

Na jakiej mocy?

Opublikowano

6 kW. Dochodzi do 69,6 i opada o stopień... 344f581f9edec9e14ccf6a8292b10607.jpg

Opublikowano

Przy sześciu kilowatach masz 26% wiatru. Ja przy sześciu mam 22%. Zawór 3D masz?

Opublikowano

Mam 4D na kaloryfery (temp. 34') i 3D (27') na podłogę. Spróbuję zmniejszyć wiatr trochę.

Opublikowano

Pytam bo ja nie mam 3D tylko głowice w kaloryferach i między zasilaniem a powrotem mam 10stopni różnicy , a Ty masz 5 stopni. To u mnie chyba nie jest tak źle. 

Opublikowano

Ja z kolei nie mam głowic, natomiast w tym sezonie wyłączyłem ochronę powrotu i też to wpłynęło napewno na stabilność układu.

Opublikowano
W dniu 21.11.2018 o 20:44, misiek30 napisał:

Dla mnie super

6 minut temu, misiek30 napisał:

Pytam bo ja nie mam 3D tylko głowice w kaloryferach i między zasilaniem a powrotem mam 10stopni różnicy , a Ty masz 5 stopni. To u mnie chyba nie jest tak źle. 

Nawet bardzo dobrze.

Opublikowano
38 minut temu, misiek30 napisał:

Ale jak dmucha , masz rure dziurawą? A druga sprawa jaką masz temperaturę podajnika.

Dmucha po prostu jakby cofka sie wytwarzala jak sciagne rure ktora sypie sie pellet. Temperatura palnika 20-25’C

Opublikowano

To dmucha z dmuchawy, jakby się robiła cofka z palnika, temperatura byłaby dużo wyższa. 

Opublikowano

Może ujście do komina masz troche małe. 

Opublikowano
7 godzin temu, alfiorz napisał:

Mozna cos z tym zrobic? Bo jak wyciagne rure to widac plomien tam ze sie pali w palniku ale tak jak mowisz ze temperatura bylaby wyzsza jakby ciag kominowy byl zaburzony. 

Jak sciągniesz rurę spiro    na dłużej  to zawsze coś tam może się cofnąć  , jak przytkasz ręką  to cofki nie ma  , wypełniona rura podajnika peletem wystarcza  żeby spaliny tam nie szły . 

Opublikowano

@alfiorz Zrobiłeś "zetkę" w kotłowni?

Opublikowano

papen palisz teraz bez wygaszania ,czy wygaszasz termostatem ? bo dużej histerezy u ciebie nie widzę .

Opublikowano

W przeciwieństwie do poprzednich dwóch sezonów próbuje teraz palić w trybie standard i kombinuję z różnymi ustawieniami.
Obecnie mam temp. zadaną 70 z histereza 16. To sprawia, że przy wyłączonej ochronie powrót spada do ok. 45' i odbija w górę.
Dzięki kolegom z forum uspokoiłem mieszacze i teraz kombinuję z krzywymi grzewczymi. Termostat pokojowy wyłączony obecnie. Krzywa na kaloryfery 0.5 z przesunięciem +3, podłoga 0.3 bez przesunięcia. Zadana stała 21.5, na termostacie pokazuje 22.0 - 22.2.
Czekam na jakieś znaczne ocieplenie lub oziębienie, bo ostatnio temperatura mniej więcej stała.

Opublikowano

No tak ciągle coś testujemy  ,próbujemy  taka nasza natura ,ja obecnie  zasypałem zbiornik nowym peletem ,zupełnie innym niż dotychczasowym ,  biały jak śmierć , oczywiście nie będe nim palił bo dwa razy droższy od dotychczasowego , ale chce się przekonać jaka będzie różnica  w płomieniu  w nastawach itd. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że nie ma co się przejmować. Temperatura w normie, jak u siebie ściągnę rurę, to też płomień widać.

Opublikowano

Kolego @alfiorz uzupełnij proszę profil. Dobrze by było wiedzieć co tam teraz w kotłowni masz by nie wertować 230 stron wstecz. 

U mnie też płomień widać. Rura spiro kolor zmieniła. Sprawdź temperaturę palnika (podajnika). Zresztą gdyby się przegrzewał to wywaliło by alarm.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, misiek30 napisał:

To ja pokaże jak to wygląda u mnie ze sprzęgłem. Pompa kotłowa na I biegu. Wilo Yanos Pico 25/1-4. W obiegu kotłowym jest jeszcze zawór ATV 50stC, który zabezpiecza przed spadkiem temperatury kotła poniżej 50stC.

image.png.9ae681c8e6f2b39b29daf1e0d315c595.png

W podłogówkę idzie:

image.png.e797d2975b6f82a85635076a2fa95f7e.png

A na obieg grzejnikowy:

image.png.7226b8e651eb32ddc1263eb4bde2bb86.png

W domu 22stC. Na zewnątrz +1.5stC.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No to niemal identycznie jak u mnie. Podlogowka tak samo, kaloryfery trochę więcej, ale ja mam po poprzednim właścicielu mocno przewymiarowane.

Opublikowano

Moje kalafiory to tak na styk na 55stC. Póki co przy takiej temperaturze czynnika dają radę. Nie wiem jak będzie przy -15.

Opublikowano

Dadzą radę. U mnie przy -17 było tak:0962c5fc90bf8de11b79576f7456b635.jpg7c7f9cebc8a251554960bb33fe75b3de.jpg