Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, papen76 napisał:

Taka ciekawostka. Elektrociepłownia Siekierki też ma bufor ciepła, całkiem spory emoji6.png To ten srebrny baniak po prawej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrociep%C5%82ownia_Siekierki554408804fabb4b48e92b89ace22e0da.jpg

Do mnie nie wejdzie:))Musiałbym dom zburzyć.

Opublikowano

Dom się zmieści w środku

• Lubię to 1
Opublikowano

Wkopać pod domem, w razie czego wodę się wypompuje i będzie schron przeciwatomowy :)))

Opublikowano
15 minut temu, wróbel75 napisał:

A histeryzacja

A cóż to takiego? Kolego wróbel75,  nie ma czegoś takiego, a w oczy kłuje ... heheh

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
8 minut temu, Dragster napisał:

Kolego @GEGOL.

- Doczyszczenie wymiennika.

- Regulator ciągu, masz komin ceramiczny więc RCK w wyczystkę i ustawiony na 10Pa.

- Nie wiem jaki masz rozbiór ale wydaję, że spory. Masz głowice termostatyczne na grzejnikach? nie przegrzewasz pomieszczeń?

- Temperatura spalin zdecydowanie za wysoka, bardziej powinna być ~100. Wstaw zawirowacze spalin na półki oraz punkt 1.

- Zawsze namawiam by sprawdzić jak działa kocioł w trybie standard na dużej histerezie. Na jak długo kocioł się będzie odstawiał. Kocioł pelletowy jest najoszczędniejszy kiedy jest w postoju. Kwestia ilości rozpaleń. Jeśli będzie 10-11 to warto zrezygnować z FL.

OK. Na ile ustawić tem kotła i jaka histereza w trybie standard. 

"Wstaw zawirowacze spalin na półki" jak to wygląda i jak to montować? 

Opublikowano
7 minut temu, pwltbk napisał:

Na fl jest 5st

Wydłuż histeryzację kotła do 15 i poobserwuj.

7 minut temu, misiek30 napisał:

Hahahaha, taki postawić koło domu, raz grzejesz i zima z głowy.

Ciekawe ile pelletu trzeba by było zużyć  ha,ha

Opublikowano
6 minut temu, GEGOL napisał:

OK. Na ile ustawić tem kotła i jaka histereza w trybie standard. 

"Wstaw zawirowacze spalin na półki" jak to wygląda i jak to montować? 

Na początek wywal sterowanie pogodowe kotłem. Ustaw kocioł na 75 stopni, histereza 15, bo powrót jest beznadziejnie niski. To na początek

Opublikowano
3 minuty temu, Benton661 napisał:

A cóż to takiego? Kolego wróbel75,  nie ma czegoś takiego, a w oczy kłuje ... heheh

Robię 5 rzeczy na raz i taka "literówka myślowa" jak już człek coś sobie wbije do głowy to powiela głupoty

Oczywiście histereza

Sorki

Opublikowano (edytowane)

Ustawienia, sposoby palenia, zawirowywacze były kilka, albo i kilkanaście razy poruszane w tym wątku,  nie widzę sensu pisanie w kółko tego samego.... Wystarczy znależć chwilę i przestudiować temat

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Benton661 napisał:

Na początek wywal sterowanie pogodowe kotłem. Ustaw kocioł na 75 stopni, histereza 15, bo powrót jest beznadziejnie niski. To na początek

W FL to jednak dałbym 70stC, bo przy zadanej 75stC będzie dobijał do 80 a jeszcze jakiś tam nadzór pewnie wejdzie bo nie wiemy czy włączony czy wyłączony.

Podaje link do ustawień w standard: 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
8 minut temu, Benton661 napisał:

Dzięki za info... Testuje

Opublikowano
8 minut temu, pwltbk napisał:

A zadana temp jaka jest optymalna ?

A uzupełnić profil ciężko?Jak mamy Ci pomóc skoro nic nie wiemy o twojej instalacji:((

Opublikowano
10 minut temu, Dragster napisał:

W FL to jednak dałbym 70stC, bo przy zadanej 75stC będzie dobijał do 80

Oczywiście warto wypróbować najpierw tryb standard

Opublikowano

@gegol U mnie w tym momencie jest tak. Zawór 4D otwarty na 25%. Na kaloryfery idzie 35, na podłogę 27. W domu temperatura - jak widać. f9275c1f0e431845e95bcff779f3f4f7.jpg40620986e7bda337bfeafedb1c4f5cf6.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pwltbk napisał:

A te nadmuchy itp mam coś zmieniać czy puścić jak jest?

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Poobserwuj płomień na każdym progu mocy. Powinien być spokojny, żółto-pomarańczowy, taki na granicy dymienia. Płomień jasnożółty świadczy o zbyt dużym nadmuchu, wydmuchujesz ciepło w komin. Korygować powietrze i obserwować :)

Opublikowano
6 minut temu, Benton661 napisał:

Ustawienia, sposoby palenia, zawirowywacze były kilka, albo i kilkanaście razy poruszane w tym wątku,  nie widzę sensu pisanie w kółko tego samego.... Wystarczy znależć chwilę i przestudiować temat

Benton, ale tu ciągle się coś zmieni. Sam z 20razy ustawiałem ślepo nastawy a po 10 stronach czytałem że to nie to ;-(

Choć nie ulega wątpieniu fakt że warto przeczytać od deski do deski aby coś zrozumieć (taki laik jak ja). Dzięki temu forum wiem ile mam błędów w instalacji i już mniej-więcej wiem czego chcę i dokąd zmierzam.

Za co przy okazji dziękuję zarówno tym którzy mi pomogli jak i tym z którymi się kłóciłem. Doceniam wkład każdego z Was.

Opublikowano
2 minuty temu, Benton661 napisał:

Powinien być spokojny, żółto-pomarańczowy, taki na granicy dymienia

A to wtedy nie ma za mało powietrza? Ja to tak zrozumiałem. I wydawało mi się że wtedy bardziej syfi środek.

Opublikowano

Wydaje Ci się. Napisałem "na granicy dymienia", ale nie "dymiący" :)

Opublikowano (edytowane)

Czerwony, dymiący płomień  jest równie niewskazany co jasnożółty, wręcz biały :)

Ja gdy koryguję powietrze, dobieram tak, by barwa  płomienia  była żółto-pomarańczowa i jest ok

• Zgadzam się 1