Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok, dałem sie przekonać, odpuszczam sobie sondę.

No to teraz pytanie związane z tymi całymi uchwałami antysmogowymi, zastanawia mnie czy nie będę musiał za parę lat mojego

kociołka (Viadrus u-22) wymienić na inny 5 klasowy, chociaż sam palnik jest 5 klasy to kocioł juz nie, więc cały zestaw juz chyba nie spełnia wymagań tej uchwały sejmiku śląskiego?

Więc pytania jaki kocioł 5 klasy byście zaproponowali do mojego palnika 26kW KIPI? CHodzi mi o sam kocioł, czy w ogóle jest taka możliwość takiego zakupu bez żadnych sterowników - bo przecież wszystko mam.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Zygu72 ja co prawda dopiero zaczynam palenie pelletem. Poprzednio spalałem na dobę ok 10 kg węgla. Paliłem popołudniu rano grzejniki były jeszcze ciepłe w dzień dogrzewałem klimatyzatorem albo nie. Teraz palnik na dobę spala ok 15 kg ale trochę straciłem na początku jak regulowałem, zresztą teraz też się bawię :) 

Opublikowano (edytowane)

Nie zmieniaj dopóki jesteś zadowolony ze spalania pelletu, który masz. Te ustawienia są pod mój pellet i palnik, chciałem tylko pokazać wszystkim, którzy próbują zmieniać parametry, że też można i te, w sumie ze sukcesem. Teraz palę troche gorszym pelletem, ale jaki miałem lepszy to nic nie zmienałem w ustawieniach fabrycznych. Musiałem to robić jak zmieniłem dostawcę i trochę kombinowałem  najpierw z nadmuchem potem z dawkami paliwa aż doszedłem do obrotów palnika

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, tak jestem zadowolony po tygodni palenia w popiele czy racze pyle dosłownie kilka kropek jak główka od szpilki ,generalnie powiem że ten palnik u mnie to  *** sprawa bo juz widze że kosztowo to samo albo blisko tego co szło na węgiel i drzewo.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów. Od miesiąca jestem posiadaczem kotła KSGW ZGODA 8kW. Jak wiadomo jest to typowy DS węglowy. Posiadam komin z cegły 14x27 5 metrów i jak sie okazało jest za słaby cug aby sie dobrze paliło. Wiec zamontowałem dmuchawe w drzwiczki popielnika pod ruszta żeliwne. Ograniczyłem rowniez wydajność dmuchawy do minimum na ile mi pozwalał sterownik. Teraz węgiel sie pali dobrze. Jest tylko problem, smrod z komory zasypowej w ktorej na ściankach jest mnóstwo smoły jest bardzo uciążliwy. Czy da sie w moim kotle zamontować palnik kipi 5-16kW? Wymiary palnika, jego średnica zmieściła by mi sie w drzwiczki górne zasypowe lub dolne popielnikowe. Ruszta żeliwne moge sobie zdemontować. W którym miejscu najlepiej zamontować palnik?

post-44332-0-83590500-1509990568_thumb.jpg

Edytowane przez stefansky5
Opublikowano (edytowane)

W drzwiczkach zasypowych, zyskasz większy wymiennik i pewnie będzie tak jak u mnie spaliny ok 120 stopni przy mocy maksymalnej :) Tylko wydaje mi się że że trzeba tak zamontować żeby palnik był poziomo.

Edytowane przez Darek21
Gość berthold61
Opublikowano

Panowi palnika jeszcze nie mam i dopiero czytam o nim , czy ktoś palił w kipi pelletem z słonecznika czy jeszcze jakimś gorszym pelletem ? ceny zachęcające a palnik podobno ma to spalać tak go reklamują , ciekaw jestem

Opublikowano

Cześć,

jeśli ktoś miałby ochotę rozszerzyć swoje możliwości obsługi kotłowni poprzez sterowanie za pośrednictwem internetu to mam nowego ecoNeta 300 Plum dla palników KIPI. :)

Sztuka nówka. Zainteresowanych zapraszam na PW.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja próbowałem,można  palić. 

No to już dobra wiadomość bo 3 tony peletu w cenie 1 tony groszku to już jest ok , trzeba chyba przyspieszyć kupno tego kipi

Opublikowano

tak jak pisałem wcześniej mam viadrusa u22. o ile jest to długowieczny kocioł to jego sprawność pozostawia wiele do życzenia. Już paląc węglem kombinuję aby trochę poprawić fabrykę. nurtuje mnie więc czy warto inwestować w palnik do tego kotła. Wiadomo że konstrukcja w całości skonstruowana pod pelet będzie dużo wydajniejsza. pozytywem natomiast na pewno jest to, że dostawiając palnik cała instalacja może zostać nieruszana. Ten sezon na pewno dojadę na węglu - już go mam i trzeba spalić. Będę czytał Wasze spostrzeżenia i uwagi.

Gość berthold61
Opublikowano

To jest nas już dwoje tylko z różnymi kotłami ja mam defro optima komfort z 2,6m2 pow grzewczej więc powinno być super , spaliny pewnie 40 stopni :D

Opublikowano

Zygu72  jutro zajadę do kolegi który zainstalował dwa palniki KIPI 5-26 KW w kotły Klimosza żeliwne po ekogroszku w których palił 10 lat jeden w domu drugi który grzeje warsztat sklep i mieszkanie rodziców , pokaże Ci zdjęcia z tej operacji. Poleciłem mu też czujniki temp. spalin nie wychodzą ponad 100 st. Jest bardzo zadowolony.

Opublikowano

Tomek0407, próbowałem nieco modyfikować ustawienie idąc Twoim tropem - nic z tego. No ja po prosu nie ogarniam, lub ten mój pellet jest gówn* wart. Może gdzieś w Bieszczady się wybierasz w niedługim czasie? Na kieliszeczek czegoś mocniejszego bym zaprosił i byśmy podumali co robię źle :)

Opublikowano

@arekgr

Tom pali pełną, stałą mocą grzejąc bufor. Kro bufora nie ma, temu palnik moduluje, jednocześnie zmieniając płomień. Dlatego trudno to porównać i trudno ustawić...

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tomek0407, próbowałem nieco modyfikować ustawienie idąc Twoim tropem - nic z tego. No ja po prosu nie ogarniam, lub ten mój pellet jest gówn* wart. Może gdzieś w Bieszczady się wybierasz w niedługim czasie? Na kieliszeczek czegoś mocniejszego bym zaprosił i byśmy podumali co robię źle :)

Dzięki za zaproszenie, ale troche daleko. Ale w czym problem?

Opublikowano

@arekgr

Tom pali pełną, stałą mocą grzejąc bufor. Kro bufora nie ma, temu palnik moduluje, jednocześnie zmieniając płomień. Dlatego trudno to porównać i trudno ustawić...

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Troche w tym jest racji. Ja nie mam modulacji  mocy cały czas jadę na pełnej mocy i może dlatego przy tych ustawieniach jest już ok

c

Opublikowano

Ten nieszczęsny % płomienia, no i ogólnie brak mocy - histereza 3* i 1* no i dooopa, jak zaczyna spadać moc kotła, to nie potrafi dogrzać, zadana 73*, przy 70* się zatrzymuje i spada nawet do 66*. Chyba to ścierwo z zasobnika wywalę i zobaczę z innym paliwem.

Mam wrażenie, że w moim przypadku wartość % płomienia nijak nie przekłada się na moc kotła/palnika - jeżeli chwilowo zbliżam się do >90% to patrząc na "kształt" płomienia wydaje mi się, że jest słabo, jakoś tak marnie wygląda.

Opublikowano

Zygu72 z tą sprawnością viadrusa wcale nie jest tak źle. Jak w tamtym roku robiłem pomiary (obliczenia ) to  sprawność wychodziła mi ponad 80% a nawet dochodziła do 90 w zależności na jakim pellecie robiłem próby. Jakbym miał wymieniać  kocioł to tylko z powodu samego czyszczenia kotła, bo w sumie kocioł nie do zdarcia. Po tygodniu palenia pelletem komora kotła wyglądała jak nowy kocioł prosto z salonu. Cała sadza, smoła została z niego wypalona, temperatura spali dochodzi z góra do 90 stC

Opublikowano

Arekgr naprawdę potrzeba grzać do 73 stopni?  Może podnieś moc pośrednią do 10 KW a minimalną np do 8 KW, Powietrze ustaw aby momencie podania nowej dawki płomień był 100%. Jak możesz to podejrzyj jak wygląda płomień.

Opublikowano

Poza tym dobrze chyba jest jak się zmienia po jednym  parametrze, i obserwuje co się dzieje, potem ewentualnie można zmieniać następne ustawienia. Jak tak robiłem no i analizowałem wykresy poszczególnych parametrów jaki wpływ miały zmiany, które dokonywałem

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak wygląda płomień sprawdzam lusterkiem przez drzwiczki popielnika ;) widać doskonale jak się zmienia gdy reguluję nadmuch. 100% płomienia wcale nie znaczy że jest doskonałe spalanie. Jak dam dużo powietrza to pokazuje cały czas 100%  tylko cały płomień cofa się do rury.

Edytowane przez Darek21