Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.10.2022 o 18:53, hubertkledzik09 napisał:

A taki płomień na kalorycznośći 4.5 

IMG_20221003_185237.jpg

To wróć do tego co było wczoraj

Musisz wygasić kocioł bo ci zasypało palnik , i załączyć od nowa .

Opublikowano

Ustawienia takie jak wczoraj jasność płomienia 10-25% na zdjęciu ok 13%. Nie wiem o co tu chodzi....

IMG_20221004_200915.jpg

Zwiększylem nadmuch na 42%. Poczekam chwilę i wrzucę foto płomienia za chwile.

Jasność ok 17% na zdjęciu przy nadmuchu 42%

IMG_20221004_202653.jpg

Opublikowano

Czasem jest tak że większy nadmuch wypala szybciej to co jest w palniku zanim poda następna dawkę i nie ma z czego zrobić plomienia więc z duzem  wiatrem też trzeba uważać 

Opublikowano

Niech to chodzi dzisiaj , ty poobserwuj czy się pogorszy ,polepszy czy bez zmian ,chyba że kolega Maniek Basick będzie chciał co przetestować .

Przyjmując że twój sterownik procentowo tak samo dmucha jak nasze, moja propozycja na jutro to zmień nadmuch na mocy minimalnej , bo  u Ciebie dziwnie nisko nastawiona o ile pamiętam to 10% Może tu jest jakiś problem ze sie nie chce porządnie rozpalić .

Nadmuch moc minimalna daj 22% moc maksymalna 39 kaloryczność na 5 kw taka bazowa , obrót co 2 min 5 s  czas cyklu praca 20 s ,jak odpali to obserwuj jasnosć płomienia po odpaleniu i jak wzrasta moc no i na mocy maksymalnej , moc maksymalną ustaw na 19 kw . 

Opublikowano

Chyba dmucha juz za mocno ale rozpaliło się w palniku. 

10% na minimum strasznie mało ja przy palniku 16kw mam 19-20% 

Kordjano ma rację żeby obserwować ewentualnie a 2-3% niżej 

Opublikowano

Minimalna moc dmuchawy zmieniłem na 22% na początku miałem 2%(tak kazał ustawić serwisant) obecnie kaloryczność mam 4.5 nadmuch 43%, czas podawania 16s.

Jasność płomienia na zdjęciu około 40% przy mocy 19kW 

IMG_20221004_214616.jpg

Opublikowano

ale to teraz zmieniłeś ten minimalny nadmuch czy już jakiś czas temu?

Opublikowano

Czyli jutro się dowiemy , a na 2% jak miałeś to w ogóle kręciła się ,nie buczała ci/

Opublikowano

Nie zauważyłam aby buczało. Dopóki grzałem tylko na wodę było ok. A jak przełączyłem na grzejniki zaczęły się problemy. Jutro dam znać jak sytuacja wygląda. Dzięki Panowie za pomoc 👍

Opublikowano

Ja także zacząłem przygodę z palnikiem Kipi i wraz z Kolegą@Kordjanoustawiliśmy parametry, na których kocioł bardzo ładnie pracuje. Ale zauważyłem, że w miarę ubywania paliwa ze zbiornika (u mnie beczki 200 l) ustawienia się rozjeżdżają. Dzisiaj po 14 dniach palenia palnik zaczął wygasać i na nowo rozpalać (w komorze prawie pusto). Powodem był zbyt niski poziom w beczce i podajnik ślimakowy coraz mniej pelletu zabierał i dawki na palniku były za małe. Wg moich obserwacji pellet trzeba uzupełniać już przy 1/2 pojemności zbiornika, aby był odpowiedni nacisk ciężaru na żmijkę podajnika, nie czekać aż rozjadą się ustawienia przy minimalnym poziomie. Po uzupełnieniu do pełna palnik grzeje znów na 100%.

Czy coś w tym jest, czy się mylę ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam a jaki czas wybrać zagrzania zapalarki obecnie mam 40 sekund  .Czy to dobry czas czy go obniżyć 

Opublikowano

@Multiwojtsprawdziłem u siebie i też mam40 sek, ustawione fabrycznie. Tej wartości nie ruszam, bo nie ma takiej potrzeby, rozpalanie działa prawidłowo.

Opublikowano

,Obniżyć , bo zapalarka bez potrzeby po tyłku dostaje ,ja mam 12s .

Opublikowano
Cytat
W dniu 4.10.2022 o 13:33, mac65 napisał:

Hej! Gdzie jest w Kipi "rotacyjny obrót komory"? Czy parametr w ust. serwisowych/czyszczenie/cykl rotacyjnego oczyszczania to jest to? U mnie jest 180s. W moim kotle pali się w sumie nie najgorzej i staram się grzebać jak najmniej, chociaż po popiele widzę, że tegoroczny pellet jest inny, zdarzają się niedopalone kawałki.

A w ogóle sterowanie tym palnikiem to porażka! Milion parametrów, które nawet serwisanci ustawiają na "czuja". Weź tu zostaw kobietę z takim "wynalazkiem" gdyby trafiło jej zasypać kocioł peletem o innych parametrach...! 

Opublikowano

Myślę że ustawię na 20 sekund i zobaczymy czy pelet się rozpali

Te fabryczne nastawy dziwne czasami tyle korygujących funkcji trzeba wprowadzić żeby było ok

Opublikowano

Odpaliłem kocioł. Kaloryczność 4.6 nadmuch min. 22 nadmuch max 42

Praca z mocą 19kW. 

Jasność skacze 20-40% na zdjęciu jasność ok. 30% 

Po zmianie min. Nadmuchu na 22% kocioł podczas pracy z mocą 5/7kW miał jasność płomienia w granicach 20-30%. 

IMG_20221005_162019.jpg

Opublikowano

Daj niżej 38% tak jak Kordjano gadał i czekaj chyba że teraz mocno dymi to w górę powietrze 

Opublikowano

Daj na 5 kaloryczność nadmuch zostaw i obserwuj za jakiś czas 39% bo na 4.5i 38 miałeś żółty płomień 

Opublikowano

To jest system co można podłączyć sonda lambda czy coś takiego z tego co wyczytałem na szybko. Więc może lepiej na standard ale niech się inni wypowiedza