Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@czarny21 Ja zmniejszyłem różnice na mocy 50 i 30%. Było 8 i 5 kW, teraz mam 7 i 5. Piąta dobę palnik chodzi non stop (oczywiście jest wygaszenie co 24h). Powrót się ustabilizował na ok. 50 st. W sobotę ma być u mnie w końcu ok. 0 st.96b3d0011a44ad2e86cafef4115ba5ea.jpg

Opublikowano

@tablo888 przecież na ten temat rozmawialiśmy, już jakiś czas temu załóż najtańszy zawór 55 albo 50 st herca i pompę na powrocie najsłabszą na 1 biegu podepnij jako pompa kotła. 

Opublikowano
15 minut temu, tablo888 napisał:

Jaki konkretnie sterownik? I czy w ogóle da to jakis efekt? Czy upierać się i montować zawór temperaturowy na krótkim obiegu ten 55stopni? 

Tego to nie wiem bo nie wiem jak to u ciebie wygląda , sterownik  włącz wyłącz pompę z regulacją temperatury załączania .

Opublikowano (edytowane)

@papen76 mi się udało ustawić na FL z nadzorem taką pracę oszczędza to pracy niepotrzebnej zapalarce powrót też ładnie ochroniony bo siłownik na zaworze 3D (rozdzielaczu) spisuje się  powrót mam 55°C jeszcze teraz będę w marcu montował nowy zbiornik CWU to wtedy założę na powrocie zawór ATV55 i nie będzie spadków większych jak 10°C teraz w jednym momencie tylko temperatura powrotu spada o różnicę 14°C bo siłownik na zaworze zanim rozdzieli odpowiednio strumień to jest taki moment. Ważne że nie zalewa mi kotła jak wcześniej potrafiło. Zawór ATV zrobi juz swoje i będę miał spokój z instalacją na lata.

Dzięki wszystkim za dobre rady i pomoc.

Edytowane przez czarny21
  • Lubię to 1
Opublikowano
34 minuty temu, robin60 napisał:

@tablo888 przecież na ten temat rozmawialiśmy, już jakiś czas temu załóż najtańszy zawór 55 albo 50 st herca i pompę na powrocie najsłabszą na 1 biegu podepnij jako pompa kotła. 

No właśnie instalator zapomniał zamówić i zamontować ? Robin Mierzyłem to w wszystkie strony i bufora za Chiny nie wsadzę kotłownia jest za mała ? Dlatego jest sprzęgło robione na zamówienie  o pojemności ok 10l.Spalanie teraz po 60kg doba ? Pozdrawiam

Opublikowano

Nawet na mocy 10kw będziesz miał takie spalanie jak pójdzie 24h bez wygaszania

Opublikowano

Maronka 60 kg to 2.5 kg na godzinę więc moc musiała by być ciut większa 

Kolega @tablo888 ma niedocieplony dom więc to nie dziwi .

U mnie dzis minus 13 st w tunelu foliowym 140 m kwadratowych o wysokosci 3.9 m na palniku 36 kw zeszło około 60 kg temperatura w tunelu utrzymywana 11 do 12 st  

• Zgadzam się 1
Opublikowano
18 minut temu, Kordjano napisał:

Kolega @tablo888 ma niedocieplony dom więc to nie dziwi .

U mnie dzis minus 13 st w tunelu foliowym 140 m kwadratowych o wysokosci 3.9 m na palniku 36 kw zeszło około 60 kg temperatura w tunelu utrzymywana 11 do 12 st  

Dom docieplony grafitem 15cm i 18cm jedynie co zostało to obróbka parapetów na parterze.Dach wełna 23cm 0.032jakos tak na poddaszu temp 23,4 na parterze 24.Ja zaczynam stwierdzać ze tym co pali po 30kg to mają po 19stopni w domu...Pozdrawiam

Opublikowano

@tablo888 najwyraźniej masz pecha do tych instalatorów, jeden montuje nie to co trzeba , drugi przyjeżdża i poprawia po drugim i zapomina zamontować to co trzeba.

Pozostaje mi tylko Tobie ogromnie współczuć. Z tego co kojarzę to dom masz już po modernizacji , ociepleniem tylko pozostała jedna ściana , czy się mylę czy to nie ten przypadek .

Na dzień dzisiejszy to wygląda to u Ciebie bardzo nie ciekawie.

Opublikowano

Przy tych warunkach atmosferycznych chociaż można sprawdzić wydajność kotła jak i zapotrzebowanie na ciepło oraz jakie z tym wiąże się spalanie. Osobiście jestem pozytywnie zaskoczony kotłem pelletowym przed zakupem słyszałem dużo różnych opinii i w większości były to brednie.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@tablo888 w załączniku co ogrzewam wyczytałem że nie docieplony .

Dla zaspokojenia twej ciekawosci to utrzymuję 21 .5 st termostat skalibrowany do termometru zamieszczonego w głębi pomieszczenia bo po zamontowaniu przekłamywał pokazywał 23 st więc wole żeby pokazywał to co jest faktycznie a nie więcej .

Opublikowano

Też musiałem swój termostat skalibrować pod termometr analogowy rtęciowy jeszcze bo sterownik pokojowy zakłamywał o 2°C

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie a później bys nie prawdę podawał co do utrzymywanej temperatury .

A może to przekłamanie celowe zrobili żeby użytkownik się cieszył jak to on ciepło ma haha.

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, robin60 napisał:

@tablo888 najwyraźniej masz pecha do tych instalatorów, jeden montuje nie to co trzeba , drugi przyjeżdża i poprawia po drugim i zapomina zamontować to co trzeba.

Pozostaje mi tylko Tobie ogromnie współczuć. Z tego co kojarzę to dom masz już po modernizacji , ociepleniem tylko pozostała jedna ściana , czy się mylę czy to nie ten przypadek .

Na dzień dzisiejszy to wygląda to u Ciebie bardzo nie ciekawie

Dom jest cały ocieplony nawet ta jedna ściana... Szczerze to gdybym wiedział ze tak to będzie to by został stary kopciuch. Może te salusy zle pokazują i dlatego tyle pali hmm to sie jakoś kalibruje? Pozdrawiam

Edytowane przez tablo888
Opublikowano

No cóż mogę Ci powiedzieć , mam znajomego w Zielonej Górze który podobny ma metraż jak Ty 0 10 m2 więcej. Strefa klimatyczna taka jak u Ciebie. Kocioł inny , ale na palniku KIPI i spala 2-25 kg pelletu bez bufora , sprzęgła tylko na zaworze ATV 55 st. Dom też ocieplony, i jest mega zadowolony. 

Może pozamykaj okna to będzie mniejsze spalanie ? :). 

Opublikowano

To co pokazują to ma mniejsze znaczenie , każdy utrzymuje temperaturę komfortową dla swojej rodziny tak aby nie narzekali na zimno albo gorąco .

Zrób kolego poprawnie instalacje na zaworze Vtc do ochrony powrotu ze sprzęgłem i mieszaczami na obiegi co .

Ustaw prawidłowo palnik i nic innego nie stworzysz , niech termostat pilnuje temperatury w domu ,

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kordjano napisał:

Cenna uwaga ,ale nie wiele ,niecałe 11kw mocy ,te 10kw dla 50kg na dobę, nie no teraz liczę i się zgadza 1kg =4kw realne =2,5kg na h x24h=60kg

Edytowane przez maronka
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.02.2021 o 09:04, tablo888 napisał:

Jaki konkretnie sterownik? I 

Prosty,tani np.taki:

20210213_084046.thumb.jpg.6c5df70021017c0215f875d8e15b6c9c.jpg

Opublikowano

Własnie zasypałem zasobnik i padł rekord tygodnia weszło mi 180 kg , od początku sezonu do dziś spaliłem 2200 kg ,wygląda na to że w 3.5 t się zmieszczę .

• Lubię to 2
Opublikowano

Też dziś zasypałem 150kg po 3 dniach i rozładowałem 6 paletę w tym sezonie  ? chyba w 10 się zmieszczę  ?

• Lubię to 1
Opublikowano

83 kg na metr Robi wrażenie