Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, pjoter56q napisał:

@czarny21 już od jakiegoś czasu się zastanawiam jak długo wytrzyma piec 10 lat już ma.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Miałem taki tylko 39kw i wytrzymał 20 lat ale kumplom 10-13,więc różnie z tym bywa ,jak paliłeś suchym i dość ostro powinien 20 lat śmigać ,dodam że mój nie padł tylko za dużo spalał

Edytowane przez maronka

Podnieś ważenie na 5600g siłę nadmuchu na 35% i pokaż foto.

Daj mu chwilę i zobacz czy nie wypluwać pelletu niedopalonego

Warto było by się też upewnić czy nie ma żadnego nagaru na palniku będzie pewne że nic nie przesłania fotokomórki tej dziurki na ściance tylnej palnika koło ślimaka. Jedna dziurka jest na zapalarkę a druga od fotoczujnika bo przy takim płomienia trochę dziwne że wykres jest tak szarpany. Mogą to być po prostu błędy odczytu fotokomórki.

Warto było by się też upewnić czy nie ma żadnego nagaru na palniku będzie pewne że nic nie przesłania fotokomórki tej dziurki na ściance tylnej palnika koło ślimaka. Jedna dziurka jest na zapalarkę a druga od fotoczujnika bo przy takim płomienia trochę dziwne że wykres jest tak szarpany. Mogą to być po prostu błędy odczytu fotokomórki.

Screenshot_20210113-175459_Chrome.jpg

.

No właśnie. To nie jest normalna sprawa przy odłączonym czujniku.

To dziwne. Jak już palnik ruszy ro zerknij czy płomień będzie skakał po szarpany i jak będą się wyświetlały parametry na sterowniku pokazujące moc płomienia. Czy to będzie się pokrywało ze wskazaniami sterownika.

13 minut temu, pjoter56q napisał:

Otwór wyda się czysty, fotodioda też. Jak zwiększyłem ważenie do 5600 i nadmuch na 35 to płomień wąchał się między 50 a 76% momentami chwilowe piki do 95% a teraz piec mi już zgasł, bo wszystko nagrzane. a937751905fde504293ec50ec5928aea.jpg&key=15cd45d469d795a95a60ed2c6c68fb82bda36614bc1e22bfdc7bdcb3116396b56fc75a10acfa50406697a9bc12d96dc2.jpg&key=57c1c310697decf4eff033a1e283a657b9a6e9d1ac8045690af0ac8da17f575c9ebe1c65d26b1bea56134911515c8079.jpg&key=59eaa72de1c18aaaa718ebe670a5a4a600065f14c0885ad486b8c129958d82e7

Wymień tą diodę od foto bo starego typu i takie wahania płomienia. Nie zmienia to faktu , że ogień jest nie za bardzo, który wychodzi z rury, powinien być ciut dłuższy i zwarty.

Poza tym co mi się rzuciło w oczy to Ten wymiennik , jest wypalony ale trzeba go drapnąć skrobakiem bo sama zgorzelina spalona nie spadnie. Przez to Twoje $ idą w komin przy i tak nie do końca sprawnym wymienniku, upadłej już firmy.

1 minutę temu, papen76 napisał:

No właśnie. To nie jest normalna sprawa przy odłączonym czujniku.

Palnik działa bo widzi światło jasne.

Dziwna sprawa odłączyłem czujnik płomienia i dalej pokazuje 3% płomienia.

@robin60

Odłączyłem przy sterowniku przewody od czujnika płomienia i pojawiło się 0%. Może jest przebicie jakieś na przewodzie. Podłączyłem czujnik na oddzielnym przewodzie i jest zero. Zobaczę teraz co będzie się działo. Jak płomień na czujniku się zmienia to też sterownik może trochę wariować i zmieniać wartości zadanego paliwa? Mogę się mylić

@robin60 zmieniałem czujnik i było tak samo

• Lubię to 1

Dopytuje, bo u mnie po wymianie fotodiody na nowy typ nastąpiła taka sytuacja:
Po czyszczeniu palnika nie założyłem rury spiro na palnik. Palnik zaczął się odpalac, ale nie było alarmu po trzecim nieudanym rozpaleniu, tylko próbował do skutku. Na szczęście wróciłem po coś do piwnicy i zobaczyłem co się dzieje. Na econecie pokazywał kilka procent płomienia jak przy odpalaniu.
Wcześniej po trzecim nieudanym odpaleniu włączał się alarm, teraz już nie.

31 minut temu, pjoter56q napisał:

@robin60 zmieniałem czujnik i było tak samo

Pokazany przez Ciebie czujnik jest bez gniazda tylko sama czujka. Nie trzeba odkręcać całego czujnika z gniazdem. Poza tym starego typu czujnik z gniazdem jest identyczny jak nowy czujnik różni się jedynie soczewką. I pasuje w starym gnieździe. Nie wiem czy wiesz ale jak podłączyłeś nowy czujnik i zachowałeś takie samo podłączenie na listwie to jest to nie prawidłowość i należy podłączyć przewody odwrotnie. Pokazywałem to na tym wątku.

Ponadto , jeśli jest tak słaby i poszarpany płomień w takiej lokomotywie to najprawdopodobniej jest coś nie teges  z nadmuchem w przedniej części komory spalania. Jestem tego niemal pewien na 100 %. Należy przeserwisować palnik i udrożnić nieprawidłowy nadmuch. Sterownik przywrócić do ustawień fabrycznych, jak chcesz zmniejszyć jemu moc to w inny sposób się to robi.

Choć muszę przyznać , że robiłem serwis takiego palnika i testowałem nową czujkę i zauważalnej różnicy nie było. Ponieważ palniki od mocy 26 Kw wzwyż nie miały tej przypadłości co te dwa mniejsze 16 i 20 Kw. Tu już jest różnica  na 100 % sam tego  doświadczyłem.

Edytowane przez robin60

Takiego "smoka" sam bym chętnie zobaczył w trakcie pracy na żywo, a jeżeli chodzi o czujkę to ja jechałem na starej . 100 % nie miała prawie nigdy ale to i tak nie miało znaczenia, bo palnik nie jest sterowany jakością płomienia, tylko tym czy ten płomień jest , czy też to niema. 

• Lubię to 1

@pjoter56q Tak jak  robin 60 napisał ten palnik na starej czujce da radę , zacznij od sprawdzenia dziurek napowietrzających zwłaszcza w przedniej znaczy się tam gdzie pelet wlatuje jak palisz przemysłowym a2 to tym bardziej od czasu do czasu należy rurę palnika wyczyścić i dziurki przetkać i dopiero można ustawiać , palnik masz trzeci rok jak tego nie robiłeś to na bank niektóre dziurki zarosły , żar powinien być na całej długości palnika a świeży pelet powinien na ten żar spadać żeby miał czas się spalić . Podczas postoju czujka nie może pokazywać procentów na wyświetlaczu bo palnik będzie głupiał przy rozpalaniu  .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

22 godziny temu, olo231 napisał:

@mikifac okopcenie wymiennika to świadczy o za małej ilości tlenu możliwe że za dużo paliwa ci podaje na palnik względem nadmuchu przeważ i sprawdź czy masz doprze wpisaną kaloryczność pelletu

nadmuch moc 34 max  i dalej mam okopcone wymienniki . Płomień 80-100 % podajnik 880 tyle wyszło z ważenia

IMG_20210113_201137596[1].jpg

IMG_20210113_201147427[1].jpg

IMG_20210113_201316842[1].jpg

Edytowane przez mikifac

Okopcone wymienniki = mało tlenu.

[mention=88936]pjoter56q[/mention] Tak jak  robin 60 napisał ten palnik na starej czujce da radę , zacznij od sprawdzenia dziurek napowietrzających zwłaszcza w przedniej znaczy się tam gdzie pelet wlatuje jak palisz przemysłowym a2 to tym bardziej od czasu do czasu należy rurę palnika wyczyścić i dziurki przetkać i dopiero można ustawiać , palnik masz trzeci rok jak tego nie robiłeś to na bank niektóre dziurki zarosły , żar powinien być na całej długości palnika a świeży pelet powinien na ten żar spadać żeby miał czas się spalić . Podczas postoju czujka nie może pokazywać procentów na wyświetlaczu bo palnik będzie głupiał przy rozpalaniu  .
Palnik był czyszczony 30.12.2020 przez serwisanta i to że nie interesowałem się nim za bardzo od czasu zamontowania nie znaczy że nie był czyszczony przez cały czas.
A o co chodzi z tym przemysłowym a2, bo nie bardzo się orientuje w tym?

@mikifac  Jaką masz moc maksymalną ustawioną ,pytam bo coś lichy ten płomień na zdjęciach , u mnie tej wielkości a nawet trochu dłuższy na mocy  14 kw .

Od kilku dni palę w fl z mocą maksymalną 65 %  co daje 14 kw taki eksperyment jak będzie wyglądał wymiennik po pewnym czasie i jakie będzie zużycie pelletu w porównaniu do wcześniejsszej pracy z mocą 100%

Kocioł również dochodzi do zadanej i oscyluje w okuł niej rzecz jasna wolniej niż wcześniej .

8P59MB0ZJ6CHJ2S3G0380_2021-01-12 20_45_2021-01-13 20_45.png

@pjoter56q taki przemysłowy to szybciej może te dziurki zakleić .

• Lubię to 1

Witaj.Mam ustawione 18 kw i właśnie zwiększyłem max moc nadmuchu 36 miałem 34 

Godzinę temu, papen76 napisał:

Okopcone wymienniki = mało tlenu.

To jeśli zwiększyłem moc nadmuchu na 36 to jak rozumiem powinno pomóc . Czy jestem w błędzie .

A co do tych zapychających się dziurek to racja ja tak miałem płomień 40-60 -80 skakał jak szalony po czyszczeniu 80-100

Edytowane przez mikifac

To troszku za mały jak na tą moc .