Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ważne by moc była ,czasami długi płomień nie oznacza czystego spalania i jest mniej gorący ,płomień powinien być jak najbardziej biały się da wtedy ma największą temperaturę i najlepszy dobór powietrza jak żółty to za mało powietrza ,jak za niebieski to za dużo,tak myślę i gdzieś czytałem

Opublikowano

U mnie po postoju 6 godzin dzisiaj robiłem test jak szybko palnik wróci do zadanej. Jest -5 stopni i wiatr , układ otwarty , temperatura w całym jednakowa. Temperatura w domu w czasie postoju spadła o 1.5 stopnia czyli do 20-tu

post-77595-0-01995600-1521273832_thumb.png

Opublikowano

Czyli tam gdzie moc palnika doszła do 0,około godz.6,nastąpiło całkowite wygaszenie i ponowne odpalenie palnika ?

Opublikowano

econet odnotowuje też zejście na minimum (próg 30% mocy) jako zero;

Opublikowano (edytowane)

Do godz. 4.45 palnik był wygaszony. Ja to z ręki o 23-ciej wygasiłem. Żeby było jaśniej ,wklejam kilka parametrów z tego samego czasu , każdy osobno.

post-77595-0-50713500-1521285816_thumb.png

post-77595-0-10051600-1521285830_thumb.png

post-77595-0-24976800-1521285843_thumb.png

post-77595-0-00483200-1521285857_thumb.png

post-77595-0-06200400-1521285878_thumb.png

post-77595-0-49626700-1521286792_thumb.png

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

Misiek i jakie wnioski z tego eksperymentu wyciągnąłeś ? u mnie w tych samych godzinach palnik nie pracuje plus od dziewiątej do piętnastej .

Opublikowano

Wnioski są takie, że jak jest temperatura na zewnątrz nie spadająca poniżej zera, spokojnie mogę wygaszać na noc palnik i zysk na spalaniu jest znaczny , bo około 10 kg. na dobę. A jak jeszcze do tego dojdzie ocieplenie, to już będzie "malina". Wygaszanie daje oszczędności duże, bo niema strat kominowych plus to , że palnik na początku idzie na pełnej mocy, i szybko dobija do zadanej , więc łatwo jest policzyć.

Opublikowano

Wnioski są takie, że jak jest temperatura na zewnątrz nie spadająca poniżej zera, spokojnie mogę wygaszać na noc palnik i zysk na spalaniu jest znaczny , bo około 10 kg. na dobę. A jak jeszcze do tego dojdzie ocieplenie, to już będzie "malina". Wygaszanie daje oszczędności duże, bo niema strat kominowych plus to , że palnik na początku idzie na pełnej mocy, i szybko dobija do zadanej , więc łatwo jest policzyć.

Docieplenie to podstawa żeby tak palić , no i z podłogówkami  może się to nie sprawdzić , tak na marginesie zaobserwowałeś czy kocioł ci się nie zapocił ?

Opublikowano

Wręcz przeciwnie, po pracy na maxa przez 1.5 godziny zauważyłem że znikają resztki smoły z żeberek w piecu , a poza tym on dzisiaj stał tylko niecałe sześć godzin , jak będzie powyżej zera to te osiem godzin na dobę będzie stał. A dodatkowo dłużej temperaturę utrzymuje piec, ponieważ ja mam prawie pełny cegły szmotowej, bo palnik mam pod rusztami.

Opublikowano

Czyli sposób w jaki wyobrażałem sobie palenie na na tym palniku u ciebie się sprawdza ,a w mrozy też tak można ,ewentualnie 2h dłużej i mocniej tak o 10 stopni na kotle ,bo jak ten palnik i tak się musi wyłączyć raz na dobę to niech to jest lepiej kiedy ja chcę i najlepiej na noc gdzie nie potrzeba tak dużej temp. w pokojach

Opublikowano

Tak, można tak robić, choć palnik nie musi się wygaszać co 24 godziny, ale ja tak robię bo wolę żeby się wyczyścił.

Opublikowano

I przy okazji mniej spalił i odświeżył wygrzaną atmosferę  

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem czyszczenie kotła w końcu

Wymiennik ostatnio 19.02 - 28 dni

Popielnik 4.03. - 12 dni.

Włączyłem nadzór, 3 kW, 45 minut. Tak u mnie to wygląda.

https://youtu.be/dPgFJicNyhYd6842981a5de7ba9c5adf072660fce87.jpg8472438b50522dc860264a39ab62f5d6.jpgc91e5c2748ff4b114e24baa107806aa9.jpgb3ddbbb1908cba8b8d318b07e2011b2d.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Nawet ładnie to wygląda, ja czyszcze szczotką raz w tygodniu i wybieram popiół.

Opublikowano

Zwykle wymiennik czyszczę co 10-14 dni, dziś patrzę do kalendarza, a tu 19 lutego Dobre jest to, że smoła po węglu już wypalona i wystarczy zwykła zmiotła i odkurzacz do popiołu .

Opublikowano

U mnie zauważyłem że jak wygaszam palnik na noc, i on później przez dłuższy czas idzie na maxa to wymiennik jest czystszy.

Opublikowano

Większa moc = czystsze spalanie. Tak powinno być

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A przy okazji dopala mi resztki smoły które zostały po węglu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

We wtorek mam odbiór pelletu dwa big baki to już będzie na lato jesień , misiek ty bierzesz workowany ,jak byś kiedyś brał w big baku to będziesz miał w tym trochu luźnego pyłu ,workowany pellet w trakcie pakowania jest odpylany .

Opublikowano

No widziałem, ale będę musiał przesypać do silosu, bo mam trochę wilgotną piwnicę, więc dlatego kupuje w big bagach.

Opublikowano

Koledzy mam problem z wypadająca rurka z zapalarka mianowicie mój palnik 20kw ma rurkę nacięta do której wchodzi rurka z ceramiczną zapalarka 200w i był ostatnio problem z odpaleniem myślałem że to kiepski pelet że za dużo sypie w końcu rozkręciłem i okazało się że rurka z zapalarka prawie wypadła wcisnąłem niby ciasno ale po ostatniej wymianie też ciasno wchodziła. Czy ktoś się spotkał z problemem a może ktoś odpala na innej zapalarce ? Pozdrawiam

Nie jestem pewien ale poszukaj tu na tym watku ktos mial taki problem jakas gumka mu spadla i tez zapalarka wypadala.chyba ze cos mi sie pomylilo

Opublikowano

Panowie co sadzicie o takim plomieniu 26kw? Mi jeszcze jakis krotki sie wydaje ale niebo a ziemia miedzy tym co jest a jaki byl.

No i pięknie jest. Wreszcie coś się zmieniło na plus. Teraz masz już wiedzę i doświadczenie co i jak z ustawieniami.

Opublikowano

Mróz trzyma ,więc palnik musi pracować non stop.

post-77595-0-96402500-1521447185_thumb.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Kto ma Ecomax 860?

Edytowane przez palacz66