Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, to i ja sypnę głupim pytaniem. Gdzieś w szpargałach mam termometr, taki do piekarnika- szpikulec do wbijania np. w mięso, na kabelku z wyświetlaczem. Jak myślicie, czy takie coś nadałoby się do pomiaru temperatury spalin?

Jeśli tak, to czy otwór w czopuchu, w którym umieszczę sondę, należy jakoś uszczelnić np. silikonem wysokotemperaturowym, czy tak dobrać wiertło, aby sonda wchodziła na wcisk? 

Opublikowano

Sprawdź czy sterownik go widzi.

Opublikowano

@cezar76 ja mam spasowane na styk. Niczym nie uszczelniałem. Pamiętaj tylko że oryginalny czujnik mierzy temperaturę trochę inaczej z racji konstrukcji. Głębokość sondy jest ograniczona metalową blaszką, W środku strugi spalin będziesz miał 20-30st więcej. 

Opublikowano

Misiek, ale ja go nie będę podpinał pod sterownik. Ewentualnie mógłby służyć jako zwykły termometr. 

Opublikowano

A no chyba że tak.

Opublikowano (edytowane)

Alfiorz coś dla Ciebie.

https://www.olx.pl/dom-ogrod/ogrzewanie/slaskie/q-Pellet-drzewny/?min_id=419870667&search%5Bdescription%5D=1&action=alarm

Mam na OLX zaznaczone powiadomienia ogłoszenia o pellecie i co chwile coś ktoś wrzuca. Juz chyba idzie obniżka cen towaru

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

Nigdy więcej węgla f7c99214d0c1b19de8b5b94896f328df.jpg

www.kochowka.blogspot.com

HEhehe, wstyd mi. Od przeszło miesiąca palę pelletem a w kotłowni jak było przed tak jest teraz. Idę dzisiaj sprzątać... bo pewna niemoc mnie ostnio ogarneła  :))))

Edytowane przez Dragster
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja już zdążyłem zrobić bałagan innymi rzeczami... też idę sprzątać, potrzebuje dostać się do tokarki :-)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o pellet mieszany, z przewagą liściastego, to miałem na początku mrozów 3 worki na próbę, po odpowiedniej korekcie ustawień paliło się to to nawet, ale kalorii z tego zbytnio nie było. Objawy podobne jak u @Dragster: lufa pełna miksu popiołu z pelletem, a płomień przy 37cm wolnego miejsca w palenisku zawracał prawie do palnika. Po kilku testach dokończyłem ten opał na zwiększonym nadmuchu, 35s podawania i czyszczeniu ustawionym co 30s na 3s (nie nierzyłem ile czasu potrzeba na pełen obrót, ale w tym czasie punkt na obwodzie lufy przesunął by się max o 1cm), delikatny obrót, ale częstszy pomagał w wydmuchnięciu najdrobniejszego popiołu. Cena tego badziewia, to ponad 800zł (ale za 500 to bym kupił i nie narzekał  :)  )

Aha, czas wygaszania zwiększony do 8 minut.

Opublikowano

Panowie co doradzicie z montażem palnika w moim defro. Gdzie go zamontować można??

Miałem plan w miejscu wlotu powietrza w zasypowych drzwiczkach ale palnik nie wejdzie bo na wprost jest półka wymiennika. Co poradzicie??

b0c1232ecc487abf8a02fe132dfbc882.jpg

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ciekawe czy szło by ustawić palnik pod to coś. Noi czy to w ogóle ma jakiś związek z ekologią.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co doradzicie z montażem palnika w moim defro. Gdzie go zamontować można??

Miałem plan w miejscu wlotu powietrza w zasypowych drzwiczkach ale palnik nie wejdzie bo na wprost jest półka wymiennika. Co poradzicie??

b0c1232ecc487abf8a02fe132dfbc882.jpg

W drzwiczkach popielnika.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

A w dolnych nad klapką?

Opublikowano

Dawajcie mi go zaraz wam dam odpowiedź czy da się tym palić :o . Kurna może z firmy ktoś będzie podążał w tamte rejony zaraz mu zapodam zadanie i niech przytarga 5 woreczków.

Opublikowano

Defro ds 20kw.

W miejscu wlotu powietrza w drzwiach zasypowych jest od drzwiczek mniej niż 20xm do tej półki więc słabo.

Chyba że otwór w drzwiczkach zrobić by niżej tzn na dole drzwiczek i palnik by wszedł może zaraz pod półkę

Opublikowano

Dawajcie mi go zaraz wam dam odpowiedź czy da się tym palić :o . Kurna może z firmy ktoś będzie podążał w tamte rejony zaraz mu zapodam zadanie i niech przytarga 5 woreczków.

Ja mam tam jakieś 70 km.

Opublikowano

No i Panowie wystarczyło obniżyć moc palnika na parę dni do 80% i już jest jazda. Ujeb....y jak stół w T.. i stąd rozpalanie w trakcie pracy. Kolego Alfiorz jestem bardziej niż pewny że Twoje problemy to przede wszystkim brudny palnik!!!!!!!!

Opublikowano

Ja mam tam jakieś 70 km.

no to mnie już by pisanki swędziały bo j mam jakieś 200 wiec trochę słabo ;(

Opublikowano

Hahaha....Wiedziałem kocur, że możesz się skusić... :D Bo jak nie Ty, to kto? Jesteś naszym, nie kocurem, a królikiem doświadczalnym, jeśli chodzi o spalanie wszystkiego, co nie jest trociną... Hahahaha....

Opublikowano

A i niech tak będzie. Kurna do emerytury jeszcze daleko ale jakbym był to bym już niezły poradnik do palenia pelletem pisał  :unsure:

Opublikowano

Z ciekawości trzeba będzie spróbować.