boluś Opublikowano 18 Lutego 2009 #1 Opublikowano 18 Lutego 2009 Witam........... Mam piec na eko groszek Proszę o poradę co zrobić ze ściankami pieca ?.Użytkuje go 3 sezon,ale wczoraj zauważyłem coś dziwnego i nie wiem czy to nagar czy przepalona blacha.Jak je zabezpieczyć?? (załączam fotki) Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj
a-w Opublikowano 18 Lutego 2009 #2 Opublikowano 18 Lutego 2009 witam,wygląda to na zaawansowaną korozję,chyba błędna technika palenia lub blacha szmelc :) jakiej firmy kociołek?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 18 Lutego 2009 #3 Opublikowano 18 Lutego 2009 Na jakich parametrach chodził kocioł? Cytuj
EdisonIras Opublikowano 18 Lutego 2009 #4 Opublikowano 18 Lutego 2009 to jest nagar, weź coś ostrego (naostrzony szeroki płaskownik) i zola, to nie są płaty rdzy z blachy, tylko osad z opału Cytuj
a-w Opublikowano 18 Lutego 2009 #5 Opublikowano 18 Lutego 2009 pobożne życzenie :) następne stadium to będzie już perforacja :lol: Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 18 Lutego 2009 #6 Opublikowano 18 Lutego 2009 Niestety wygląda to na bardzo zaawansowaną korozję. Czy ta korozja jest w całym kotle czy tylko w tej części? Cytuj
reaper Opublikowano 18 Lutego 2009 #7 Opublikowano 18 Lutego 2009 Dla mnie to też jest korozja. Oszczędzało się zapewne na instalacji, na groszku, cięło koszty ogrzewania, ale to sa tylko moje przypuszczenia. Postaraj się reklamować kocioł. Cytuj
1977andrzej Opublikowano 18 Lutego 2009 #8 Opublikowano 18 Lutego 2009 Wyglada na korozje. Ale wielu producentow daje gwarancje, np. na szczelnosc wymiennika (u mnie to 5 lat). Moze uda Ci sie zareklamowac ten kociol? Moze ktos z forumowiczow przechodzil taki proces i moglby sie podzielic doswiadczeniami? Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 18 Lutego 2009 #9 Opublikowano 18 Lutego 2009 zadna korozja to nagar to nie fiat 126p Cytuj
reaper Opublikowano 18 Lutego 2009 #10 Opublikowano 18 Lutego 2009 Przy tak podzielonych głosach, najlepiej będzie jak boluś spróbuje oskrobać ścianę pieca i sam sprawdzi co to faktycznie jest. Jeżeli nagar to ma szczęście, jeżeli natomiast są wżery to już nie jest tak dobrze. Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 18 Lutego 2009 #11 Opublikowano 18 Lutego 2009 piece w tych miejscach nie koroduja na prostych powirzchniach raczej na dole przy wyczystkach , czopuchach itp tam gdzie moze ale nie musi zbierac sie woda kwasy itp Cytuj
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2009 #12 Opublikowano 18 Lutego 2009 korozja to fakt trzeba wyskrobac te powierzchnie i zobaczyc czy sa wzery rdzy jesli sa to niestety a reklamowac co chcecie ?????/ nieumiejestnosc palenia chyba za mało powietrza było za niski płomien kopcacy w dodatku i byc moze mokry opał jak wyskrobiesz ten bok z rdzy do daj foto zobaczymy czy to juz korniki blache jedzą tylko oszczezenie do uzytkownika i zółta kartka a szczelnosc kotła to czytaj dokładnie połaczenia spawanie a nie blacha bo na blache jest zgodnie z dyrektywą unijna 2 lata gwarancji Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 19 Lutego 2009 #13 Opublikowano 19 Lutego 2009 Witam........... Mam piec na eko groszek Proszę o poradę co zrobić ze ściankami pieca ?.Użytkuje go 3 sezon,ale wczoraj zauważyłem coś dziwnego i nie wiem czy to nagar czy przepalona blacha.Jak je zabezpieczyć?? (załączam fotki) Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Czy możesz sfotografować pozostałe części wewnątrz kotła? Bo z tych zdjęć wynika, że tylko ten jeden płaszcz wodny jest taki skorodowany. Opisz trochę to zjawisko w skali całego kotła. Poproszę. Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #14 Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam panowie Tak jak w innych postach z góry przepraszam,że dopiero teraz się odzywam,ale problemy z kompem były............ Jutro schodzę do kotłowni i biorę się za skrobanie... Dzięki za tak różne wypowiedzi i postaram się opisać nieco szerzej sytuacje z piecem,a fotki jutro wstawię obszerniejsze.Piec firmy Ogniwo 17 kw jeden sezon grzałem wodę w lecie i przyznaje że w 46 st aczkolwiek groszek miałem przesuszony ,a ten sezon pale 3 letnim składowanym w workach groszkiem który leżał w ciepłej kotłowni więc problem mokrego opału odpada...... Kocioł pracuje w 60 stopniach powrót 53 st kopiec żaru utrzymuje na retorcie REAPER ( oszczędzać przy piecu na paliwo stałe to można ale tylko w momencie gdy są dobre nastawy podawania, przerwy i dawkowania powietrza,zużywa się wtedy na maxa groszek innej oszczędności przy takim piecu nie widzę jak tylko umiejętność palenia) więc to też odpada... Resztę wrzucę jutro tzn. fotki to będziemy debatować Oczywiście pozdrawiam wszystkich.......................... Cytuj
reaper Opublikowano 20 Lutego 2009 #15 Opublikowano 20 Lutego 2009 REAPER ( oszczędzać przy piecu na paliwo stałe to można ale tylko w momencie gdy są dobre nastawy podawania, przerwy i dawkowania powietrza,zużywa się wtedy na maxa groszek innej oszczędności przy takim piecu nie widzę jak tylko umiejętność palenia) więc to też odpada... Boluś, to co piszesz jest całkowitą prawdą, niemniej jednak, spotkałem się już tutaj z opinią, że jeżeli zawór 4d chroni piec przed powrotem poniżej 50 stopni, to ustawiam piec na 45 stopni i oszczędzam paliwo. Na szczęście była to opinia pytającego, a nie odpowiadającego. Co do Twoich parametrów to teraz masz dobre, wcześniej no niestety, ale miejmy nadzieję ze to nagar. Cytuj
baca350 Opublikowano 20 Lutego 2009 #16 Opublikowano 20 Lutego 2009 Boluś, tylko jedno lato grzałeś cwu więc pozostałe 2 sezony w lecie stał zimny. Pozaglądajcie do kotłów latem, to się zdziwicie. Kropelki kwaśnego kondensatu. A w instrukcji Stalmarka pisze aby na lato wysmarować płaszcz olejem przeróbką od środka. . Jak to zrobić, a kto to potem odpali??? JA wymyśliłem zmoczenie wnętrza kotła (na zimnym!!) roztworem ługu KOH lub NaOH ok. 1 % owym i basta. Zostawić na lato otwarty. Zasada nie niszczy blachy . Albo mleko wapienne- łatwo dostępne, tanie i bezpieczne a skutek ten sam. Podawać natryskiem np. opryskiwaczem ogrodowym. Hej! Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #17 Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam panowie....... Roboty to przy czyszczeniu jest sporo i z góry informuje,że prawa strona jest wyskrobana całkiem ale za to lewa co z grubsza bo i tak zajęło to z 2 godz więc reszte zostawiam na robotę po sezonie Wrzucam fotki i prośba o opinię a lepszych zdjęć nie miałem jak już zrobić.......... Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2009 #18 Opublikowano 20 Lutego 2009 no zdecydowanie zółta kartka zbyt malo powietrza ,zbyt mały płomien był i kocpacy albo zmienisz sposób palenia albo z tych pieniązków co zaoszczedziłes to za dwa gora trzy latka nowy kupisz Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #19 Opublikowano 20 Lutego 2009 Automatyk a możesz wejść na mój inny post pt jakość spalania groszku zamieściłem tam zdjęcia i 2 filmy https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;#entry18325 Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2009 #20 Opublikowano 20 Lutego 2009 no najgorzej nie jest ale nie wiem dlaczego az takie złe skutki troche powietrza wiecej nie zaszkodzilo by i ten deflektor obnizyc tak zeby był 10-13cm nad retorda i jeszcze jedno jakie temp utzrymujesz i czy nasz jakas regulacje 3d czy 4d ewentualnie i jaka temp powrotu Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #21 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zaworu żadnego nie mam,na kaloryferach głowice termostatyczne ,temp to 60-62 powrót 53-55 stopni Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2009 #22 Opublikowano 20 Lutego 2009 oki wtakim razie za mało powietrza Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #23 Opublikowano 20 Lutego 2009 Czyli dmuchawa o 1 bieg wyższa i napisz jak możesz czy jak będę czyścił piec to drzeć go do spodu na maxa do gołej blachy ??? Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2009 #24 Opublikowano 20 Lutego 2009 moim zdaniem nie musisz zdzierac a dmuchawe tak trzeba zwiększyc Cytuj
boluś Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor #25 Opublikowano 20 Lutego 2009 Tak właśnie się zastanawiałem czy zdzierać bo na zdjęciu 4 tam gdzie płomieniówki ,widać na ściankach wewnętrznych skorupy i zastanawiałem się czy to nie jest fabryczne zabezpieczenie...? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.