Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tego nie da się zmienić ani zatrzymać. Będzie tak robił co 2, 3 dni. Zawór też trzeba ustawić pod swoje potrzeby.

Opublikowano

To już dzieki temu tematowi opanowałem ,ogólnie co można było zrobić dowiedziałem się tu lub na PW 😁

Co do zaworu u mnie kalibruje się za każdym razem po wyjściu z menu zaawansowanego i chyba po pracy ręcznej. 

Opublikowano

Tylko po pracy ręcznej ,zawsze.

Opublikowano

Nie byłem pewny więc sprawdziłem : po wyjściu z menu serwis zawór sie kalibruje . 

Opublikowano

To jest takie zniechęcenie klienta aby za wiele nie grzebał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,
Może to głupie pytanie ale czy przy włączonym przepływie ma być załączony hallotron czy wyłączony?

Opublikowano

Wcale nie takie głupie. Ma być ZAŁĄCZONY!!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Zauważyłem ostatnio przy pracy kotła na ekranie serwisowym, że pid nie do końca używa nastawionych czasów podawania/ przerwy w menu serwis. Mianowicie przykładowo mając ustawione minimalne na poziomie 4/45, czasami podaje 2/60 co ma odzwierciedlenie w prawej kolumnie tamtego ekranu i faktycznie tak jest. W takim wypadku jaki jest sens modyfikacji tych parametrów skoro algorytm i tak sam sobie to koryguje w zasadzie nie wiadomo z czego (temperatury spalin, kotła?)

Oczywiście takiego coś zauważyłem bez grzebania w współczynniku podawania, kiedyś nawet pytałem serwisu techa dlaczego nie ma jakiejś widocznej różnicy w zmienianiu tego współczynnika przy pracy minimalnej, oni twierdzą że to zmienia tylko moc maksymalną.

Zapraszam do dyskusji 

Opublikowano

To normalne. Dzieje się tak kiedy piec pracuje wiekszą mocą np podczas dogrzewania bojlera, jest spadek temperatury i nastepuje zwiekszone podawanie w skróconym czasie. Kiedy aktualna temperatura spalin przekroczy wartość zadana a temperatura pieca rośnie następuje zwiekszenie przerwy na max a dawki na min i oczywiście zmniejszenie obrotów dmuchawy. Jężeli to nie pomaga obniżyć spaliny sterownik sam zmniejsza dawkę i wydłuża przerwę aby dopalić nadmiar węgla.Wzrost  temperatury kotła i spalin jest tez zależny od jakości węgla. Więc nie zawracaj sobie tym głowy i daj sterownikowi pracować mogę cię zapewnić że wie co robi.🤣. Twoje nastawy  podawanie min 4-..... a max, przerewa min 45-.... a max ?

IMG20230226142209.thumb.jpg.1db43f91555328f7358882e1f6a77fb5.jpgMoze to cię zainteresuje ?

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem waszych nastaw, tych z dużą przerwa podawania ale bardzo mi wypalało węgiel w retorcie i schodził żar w dół, na chwilę obecną mam 4-7 35-45, wentylatory robocze  bodaj 21-28 (obroty fabryczne 100-280) i współczynnik wentylatora na -5. Palę groszkiem wesoła więc mocny i ri też średnie, trochę mi drobnego koksu produkuje, także modyfikuje albo przerwę w górę ale występuje ten efekt palenia w retorcie, albo zapadnięty kopiec takie 2cm poniżej więc słabo.

Próbowałem dwustanem też palić ale sadzy było tyle że się wyleczyłem z tego. Z resztą pid fajnie moduluje pod pogodowke i zmiany temperatury zadanej zaworu.

Edytowane przez burszuras
Opublikowano

Witam serdecznie. Dziękuję wszystkim za zamieszczone posty przede wszystkimiderowi który od kilku lat widzę dzielnie odpowiada i dzieli się swoją wiedzą. Mam pytanie gdyż też walczę z ustawieniami  stalmalka ekopionier z st 755 z pid. A zacznę od pojęcia hallotron ? Czy może mi ktoś w skrócie wyjaśnić .

Opublikowano

@Welder123 Tak w skrócie.Screenshot_2023-02-27-08-49-14-35_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg.d65d84d590e0136545ff4bbda8818275.jpg

11 godzin temu, burszuras napisał(a):

Próbowałem waszych nastaw, tych z dużą przerwa podawania ale bardzo mi wypalało węgiel w retorcie i schodził żar w dół, na chwilę obecną mam 4-7 35-45, wentylatory robocze  bodaj 21-28 (obroty fabryczne 100-280) i współczynnik wentylatora na -5. Palę groszkiem wesoła więc mocny i ri też średnie, trochę mi drobnego koksu produkuje, także modyfikuje albo przerwę w górę ale występuje ten efekt palenia w retorcie, albo zapadnięty kopiec takie 2cm poniżej więc słabo.

Próbowałem dwustanem też palić ale sadzy było tyle że się wyleczyłem z tego. Z resztą pid fajnie moduluje pod pogodowke i zmiany temperatury zadanej zaworu.

A czy przy tych nastawach wchodzi w nadzór ?

Opublikowano

I obroty szaleją do max wartości określonej w menu serwis-nadmuch tj. od 30-700. H błąd hallotronu. Więc po co wyłączasz, chyba się naczytałeś jak to pięknie się pali bez hallotronu i w ogóle że jest to zbędne wg niektórych "inżynierów" z tego forum.🤣

@Welder123 a tak w ogóle z czym masz problem ?

Opublikowano

1mps tak, przechodzi w nadzór. Ale obecnie na grzejniki idzie mało jakieś 38, więc nie wiem czy idzie to pod tak mały odbiór dostosować.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@burszuras Idzie.

Weź pod uwagę dawki paliwa. Aby spalić odpowiednią dawkę paliwa dmuchawa musi dostarczyć odpowiednią ilość tlenu. Im większa tym więcej dmucha a efekt może być taki że na palenisku powstaje lej, temperatura spalin rośnie 160-200 ale temperatura kotła nie koniecznie. Oczywiście kiedyś dobije do zadanej. Skutek wiadomy.teraz masz obroty fabryczne 100-280 i współczynnik wentylatora na -5 czyli odjąć po 33 ( zmiana o 1 to 7 obr następny 6 obr i tak dalej naprzemiennie 7-6) obroty z min i max to daje 67-247. Wentylator roboczy 21-28 ??? Ustaw sobie tak podawanie 1-6, przerwa 30-65, wentylator roboczy fabryczny 24-31, obroty 90-290 i na koniec współczynnik wentylatora -3 (tj o 20 mniej). Powinien pykać na małej mocy ,wzrost będzie tylko w przypadku spadku temperatury po załączeniu bojlera. Efekty nie będą natychmiastowe, piec musi trochę pochodzić a sterownik przystosować się do zmian. Czekam na odpowiedź jak to będzie działać u ciebie.

• Przydało się 1
Opublikowano

Źle nie wygląda ale popatrz na ekran serwisowy. Przebił temperaturę żądaną o 3 st i nadal dokłada po 4 s . Mały nadmuch gdzie ciepło nie jest wydmuchiwane w komin a oddawane na płomieniówki zaraz doprowadzi do nadzoru. Zadana temperatura spalin jest przekroczona o 21 st i aby ją wyrównać powinien zmniejszyć podawanie ale nie może bo tu min jest 4 s. A dlaczego zadał taka temperaturę spalin - bo przekroczył temperaturę kotła o 3 a na ekranie głównym 4 st. Resztę dopowiedz sobie sam.

Opublikowano

Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Ustawiłem tak jak mówiłeś, jutro zobaczę jak to będzie wyglądać i się odezwę.

Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

I jakie wnioski ?

Opublikowano (edytowane)

Na razie fajnie się pali, zdarzy się wpaść w nadzór, ale wydaje się że płynniej zjeżdża z mocą, co do efektów spalania to nadal trochę koksikow ale to już specyfika tego węgla, ciężko go spalić idealnie. Ale za to podglądałem półki i jest o niebo czyściej, szarawy nalot zamiast czarnej sadzy, jak już wpadnie w nadzór to na parę minut zamiast kilkunastu.

Chyba na razie zostawiam tak jak jest.

Dzięki 1mps, jesteś chyba osobą, która najlepiej ogarnia ten sterownik. Jeszcze pytanie na koniec, widziałem że część ludzi głównie na YT, kombinuje z ograniczaniem maksymalnej temperatury spalin, jest sens się w to bawić? Mam fabryczne 220st, ale w normalnej pracy to kocioł więcej jak 110 nie przekracza.

Pozdrawiam 

🙂

Edytowane przez burszuras
Dodanie dodatkowego pytania
Opublikowano

Kombinują bo mają złe nastawy gdzie temperatura spalin dochodzi albo przekracza 200 st. A mimo to temperatura na piecu nie rośnie 🤦Tym nic nie uzyskasz, mają zostać fabryczne. Teraz jak się chcesz bawić że spiekami ( ale to może być mało skuteczne że względu na węgiel) to  tylko współczynnikiem wentylatora +- o 1 

Co do wchodzenia w nadzór, może to robic ale w przypadku dogrzewania bojlera gdzie podaje i dmucha więcej a później po osiągnięciu zadanej zwalnia ale na palenisku jest sporo rozgrzanego żaru który promieniując może podbić temperaturę kotła aż do nadzoru ale nie zawsze.

• Przydało się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam .Zima  powoli za nami  ,czas powoli zastanowić sie nad trybem  letnim. 

Czy mógłbym prosić o nastawy na tryb letni bez PID- takie sprawdzone pod ten piec .

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie w końcu wpadła w instalację pompa przewałowa, i zaczął kocioł palić a nie świrować jak w ubiegłych sezonach. 

Zauważyłem jednak jedna ciekawą rzecz, kocioł pracujący w dwustanie krócej trzyma podtrzymanie... Coś około 6 min w tym momencie i nikłym odbiorze ciepła.

Nie żebym jakoś ubolewal z tego powodu, jednak w takim przypadku palenie nie w pid mija się wg mnie z celem.