Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Parametrów Kotła Kostrzewa Twin Bio Luxury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.10.2018 o 21:59, 2paczki napisał:

.......Za takie pieniądze tak mnie wkur...bierze, że to tylko u nas w kraju tak może być.Licząc wszystko i sumując (nie będę wymieniał za co) to już spokojnie wydałem 15 tysięcy a piec dalej nie uregulowany i chodzi jak mu się podoba.

Witam Kolegę.

Czy myślałeś może o zmianie sterownika w tym kotle i palniku? Tutaj na forum są wspaniali koledzy, którzy na pewno by pomogli w dobraniu podłączeniu sterownika z bardziej "wolnym" oprogramowaniem. Przypuszczam, że koszty wymiany szybko by się Tobie zwróciły.......No tak ale gwarancja..... w/g mnie pal licho taką gwarancję, która gwarantuje Tobie nerwy, stres, generuje dodatkowe nie małe koszty, etc....

Myślę że dobranie innego sterownika jest możliwe (nie jestem kompetentny w temacie), ale różne kotły i różne palinki pracuja często z takim samy sterownikiem i na odwrót.

Pozdrawiam forumowiczów.YARO

Opublikowano

witam posiadam kocioł TWIN BIO NE 12KW ZE sterownikiem ecomax 860 P3-S-simple kocioł sostał odpalony przez serwisantai wydaje mi sie ze za duzo spala peletu na dobe 

2 do 2,5 worka,na zaworze 4D jest ustawiona tep.43 stopnie. Powieszchnia domu 93 m2

Moje pytanie jakie powiny byc poprawne ustawienia.

Opublikowano

Mój kocioł Twin Bio Luxury NE 16kw przez 19dni spalił 217kg czyli dniówka wychodzi nie całe 11,5kg.

Dom ma 125m2 ocieplony dach ale ściany jeszcze nie są ocieplone.

Temperatura w domu 21,8 stopnia 

Kociołek dodatkowo grzeje zbiornik CWU 200l.

Mieszacz ustawiony na 45 stopni.

W domu mam grzejniki aluminiowe a dokładnie 140 żeberek + drabinka łazienkowa.

Ustawienia kotła standarowe.

Pelet Stelmet Lava 

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników kotła Kostrzewa Mini Bio Luxury . Proszę o pomoc w ustawieniu mojego kotła. Mam problemy z ustawieniem ,,PALNIKA" i temperaturą na kotle czy 60 czy 65stopni. Mam dom do ogrzania o powierzchni 160 metrów i nie jest w nim za ciepło pomimo czujników w pokojach, które ustawiłam na 22 stopnie. Nie mam takiej temperatury w pomieszczeniach jaką zadaję na sterowniku.  Dom jest piętrowy. Co może być przyczyną? Za pewne złe ustawienia ale skąd mam o tym wiedzieć???? Dobre ustawienie to sukces i tym samym ciepło w domu.

Moje ustawienia to: temperatura konf. 22 stopnie  ekon. 19 stopni a histereza 2.

Ustawienia mojego kotła w modulacji to: TYP 31,76, MOC 80%, 9941,0 kg/h . 9,8 KW

Proszę o pomoc

Opublikowano
12 godzin temu, Dorotka2017 napisał:

Proszę o pomoc w ustawieniu mojego kotła.

Przydałoby się więcej informacji nt instalacji. Ile i jakie regulatory pokojowe, ile zaworów mieszających? Co to za parametr9941,0 kg/h?

Opublikowano
15 godzin temu, Dorotka2017 napisał:

Witam wszystkich użytkowników kotła Kostrzewa Mini Bio Luxury . Proszę o pomoc w ustawieniu mojego kotła. Mam problemy z ustawieniem ,,PALNIKA" i temperaturą na kotle czy 60 czy 65stopni. Mam dom do ogrzania o powierzchni 160 metrów i nie jest w nim za ciepło pomimo czujników w pokojach, które ustawiłam na 22 stopnie. Nie mam takiej temperatury w pomieszczeniach jaką zadaję na sterowniku.  Dom jest piętrowy. Co może być przyczyną? Za pewne złe ustawienia ale skąd mam o tym wiedzieć???? Dobre ustawienie to sukces i tym samym ciepło w domu.

Moje ustawienia to: temperatura konf. 22 stopnie  ekon. 19 stopni a histereza 2.

Ustawienia mojego kotła w modulacji to: TYP 31,76, MOC 80%, 9941,0 kg/h . 9,8 KW

Proszę o pomoc

Ponownie witam wszystkich użytkowników kotła Kostrzewa. Mój kocioł to rok produkcji 2016 Typu LUXURY 20 KW klasa 5 pojemność wody 90 litrów temperatura robocza 80 stopni ciśnienie 2 bary tak mam napisane na naklejce z tyłu kotła i na rachunku wraz z montażem.

Ponawiam moją prośbę o pomoc w ustawieniu mojego kotła w ustawieniach na palniku i na kotle. Jakie dobrać parametry aby było w domku ciepło . Po mimo zadanej temperatury komfortowej  nie otrzymuję takiej w pokojach. Domniemywam, że coś z ustawieniami jest nie tak.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2018 o 17:41, mariusz19 napisał:

witam posiadam kocioł TWIN BIO NE 12KW ZE sterownikiem ecomax 860 P3-S-simple kocioł sostał odpalony przez serwisantai wydaje mi sie ze za duzo spala peletu na dobe 

2 do 2,5 worka,na zaworze 4D jest ustawiona tep.43 stopnie. Powieszchnia domu 93 m2

Moje pytanie jakie powiny byc poprawne ustawienia.

Ustawienia usługi
Ustawienia palnika
oświetlenie
praca

Maksymalna moc palnika 12,0 kW

Maksymalna moc palnika FL 100%

Minimalna moc palnika FL 30%

Ustawienia wentylatora

Nominalna moc nadmuchu 35%

Pośrednie zaopatrzenie w energię 30%

Minimalne zasilanie 24%

Czas cyklu w trybie PRACY 14 sek.

Czas obserwacji 0 minut

Pojemność podajnika 9,4 kg / h

Wartość opałowa paliwa 5,0 kWh / kg

Edytowane przez marcin
Przetłumaczono z rosyjskiego. Zgodnie z regulaminem proszę o używanie na forum języka polskiego (może być tłumaczony google translatorem)
Opublikowano (edytowane)

Panowie kolejna sprawa

Wypaliłem cały zapas pelletu który miałem (niby z sosny syberyjskiej marki no name) i który się bardzo kruszył nawet w worku, popiołu było od cholery ale okolice zawirowywaczy były tylko jakby zapylone na szaro... wyczyściłem wszystko... zasypałem 8mm Barlinek dla porównania i taraz widzę sporo "nagaru" przy zawirowywaczach i na drzwiach... wygląda to jak sadza i jest tego sporo za to popiołu jest naprawdę mało chociaż ślimak kruszy pellet ... powiedzcie proszę czy to oznacza za mało/dużo nadmuchu czy za małą/dużą dawkę opalu? zastanawia mnie tez czas cyklu w menu palnika,  nie bardzo wiem jak to rozumieć a instrukcja jakoś nie jasno to tłumaczy. w którym przypadku (np. 20s a 15s) będzie sypało więcej paliwa? doszedłem już do ładu z temperatura w domu i jest przyzwoicie i w dzień i w nocy teraz czas na dogranie reszty. Żeby sprawdzić różne opcje kupiłem 1t Barlinka 8mm i Sylvy 6mm... póki co Barlinek na tapecie.

Edytowane przez pkwiecie
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 31.10.2018 o 10:26, lewy7151 napisał:

Mój kocioł Twin Bio Luxury NE 16kw przez 19dni spalił 217kg czyli dniówka wychodzi nie całe 11,5kg.

Dom ma 125m2 ocieplony dach ale ściany jeszcze nie są ocieplone.

Temperatura w domu 21,8 stopnia 

Kociołek dodatkowo grzeje zbiornik CWU 200l.

Mieszacz ustawiony na 45 stopni.

W domu mam grzejniki aluminiowe a dokładnie 140 żeberek + drabinka łazienkowa.

Ustawienia kotła standarowe.

Pelet Stelmet Lava 

Witam,

Mam podobny układ, piec 24kW i zbiornik cwu 250l. Ustawienia wprowadzone przez serwisanta i pali średnio 30 kg na dobę. Wydaje mi się że powinien zejść na około 25 kg. Czy istnieje możliwość aby porównać ustawienia w naszych piecach? 

Opublikowano (edytowane)
Czas cyklu w trybie PRACA
20sek.  

Czas nadzoru
0min.  

Wydajność podajnika
9.8kg/h  
Теплотворная способность топлива
5.0кВт/кг
 , jakie są twoje ustawienia
Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

czas cyklu 20sek

czas nadzoru 0min

wydajność podajnika 9.8kg/h

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.11.2018 o 13:53, Dorotka2017 napisał:

Ponownie witam wszystkich użytkowników kotła Kostrzewa. Mój kocioł to rok produkcji 2016 Typu LUXURY 20 KW klasa 5 pojemność wody 90 litrów temperatura robocza 80 stopni ciśnienie 2 bary tak mam napisane na naklejce z tyłu kotła i na rachunku wraz z montażem.

Ponawiam moją prośbę o pomoc w ustawieniu mojego kotła w ustawieniach na palniku i na kotle. Jakie dobrać parametry aby było w domku ciepło . Po mimo zadanej temperatury komfortowej  nie otrzymuję takiej w pokojach. Domniemywam, że coś z ustawieniami jest nie tak.

Witam

U mnie taki sam problem. Kazali zworki w sterowaniu przełączyć, resetować sterownik itd. Nie pomogło.

Okazało się, że ustawienie powrotu było takie, że kocioł nie oddawał wody w obieg. Kocioł zamiast grzać do zadanej temperatury w pokojach to grzał tylko siebie i zamykał powrót i wyjście, żeby nie było zbyt dużej różnicy na powrocie.

Czyli kocioł grzał siebie a grzejniki były zimne. Czasem uchylał zawór na 10% i sączył do zimnych kaloryferów a potem na powrocie zaczynała się robić zbyt duża różnica temperatur i odcinał obieg.

Serwisant powiedział, że pomoże wyłączenie 4d bo dom nowy i nie wygrzany i temperatura powrotu będzie za niska za każdym razem. No ale gdzie tu sens montowania 4d, skoro muszę wybrać opcję z wyłączeniem 4d.

Najgorsze, że nikt nie chce mi tego poprawić. dzwonię i dzwonię i wciąż słyszę, że to pierwszy przypadek, albo, że nagrzebałem. Więc zastanawiam się jak tam nagrzebać żeby było dobrze. Może ktoś pomoże nagrzebać? Jak ktoś ma ustawienia MINI BIO LOUXURY 21kw VG i kod serwisowy to poproszę, bo mam w domu 17 stopni pomimo, że ustawiam na 23*C. 

Edytowane przez kermitek1234
Opublikowano (edytowane)

Witam,

hasło do TwinBio Luxury 1948

całe zło to ochrona powrotu - może spróbujesz wyłączyć na jakiś czas tą funkcję (odłączyć czujnik i zostawić otwarty zawór trójdrożny na obieg instalacji)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
Ustawienia kotła

Tryb pracy
CIĄGŁY  
Ochrona powrotu

Ochrona powrotu
Wyłączona  

Maksymalna temperatura kotła
85°C  

Wybór termostatu
Wyłączony  

Histereza kotła
8°C  

Wyłączenie pompy od termostatu
OFF  
Edytowane przez ivs12
Opublikowano
Ustawienia mieszacza 1

Obsługa mieszacza 1
Włączona CO  

Wybór termostatu
ecoSTER T1  

Minimalna temperatura mieszacza 1
35°C  

Maksymalna temperatura mieszacza 1
80°C  

Czas otwarcia zaworu
120sek.  

Nie  

Nieczułość mieszacza 1
2.0°C  

LATO
Wyłączony  
Wyjście 
Opublikowano
W dniu 13.12.2018 o 13:54, Grzeslaw83 napisał:

Witam,

hasło do TwinBio Luxury 1948

całe zło to ochrona powrotu - może spróbujesz wyłączyć na jakiś czas tą funkcję (odłączyć czujnik i zostawić otwarty zawór trójdrożny na obieg instalacji)

Dziękuję za hasło.

Bez ochrony powrotu wszystko ok. Ale chodzi o ten powrót. Ma on chronić mnie w przypadku awarii i roszczeń gwarancyjnych.

Oczywiście jak nie będzie wyboru to będzie bez ochrony powrotu bo grzać trzeba.

Dziękuję

Opublikowano

ivs12

Dziękuję, dzisiaj sprawdzę co ja mam ustawione.

Ostatnio był drugi serwisant. Strasznie namieszał. Teraz to odkręcam.

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

trafiłem tutaj gdyż mam podobne doświadczenia. Posiadam palnik platinium bio vg 24kw. 

Wszystko jest ok do momentu kiedy palnik nie osiągnie około 20kW lub wyżej. Wartość płomienia spada do 0% (po wahaniach spadnie koniec końców do zera) i sterownik wpada w błędne koło (wygaszanie, czyszczenie, rozpalanie, praca). 

Wezwałem serwis, facet 4h spędził, rozebrał palnik bo mówił, że zabrudzony. Wyszczyścił, złożył - efekt ten sam. Pozmieniał ustawienia, efekt ten sam. Odjechał w momencie kiedy wszystko niby chodziło. Pochodziło i przestało. 

Rozebralem obudowę, wyjąłem fotokomorkę i widzę, że pellet zasypuje otwór. Pellet spala się na ruszcie dalej a nie przy samym początku. Niestety żadne zmiany parametrów nie przynoszą długotrwałego efektu. Pellet jako tako spala się ok, serwisan mówił, że wygląda na dobrą jakość (po tym co zostaje po nim i po tym jak wygląda).

Niestety mam już dosyć. Aby piec działał dobrze muszę fotokomorkę wyjąć i skierować na jakieś źródło światła. Pracował tak całą noc i było ok, w końcu temperatura poszła do zadanej (inaczej wpada w te błędne koło z wygaszaniem i rozpalaniem, a osiągniece zadanych 53C na kotle to pół dnia czekania). Przy wyjętej foto i symulacji (podaję lekkie światło na czujnik) piec chodzi elegancko.  

Mam dosyć, wolę stracic GW niż męczyć się z tym. 

Mam dwa pytania:

Czy czujnik płomienia można zastąpić czujnikiem temperatury spalin i wyeliminować ten element?

Mam pomysł włożyć tam rurkę w ten otwór od czujnika, którą przyspawam do paleniska i ona spowoduje, że będę widział płomień który jest dalej w palenisku. Co myślicie o tym? To chyba jedyne sensowne rozwiązanie. 

Dodam, że pomimo, że pellet się pali tam dalej to wszystko jest ze spalaniem dobrze. 

Edytowane przez miszkos
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 14.12.2018 o 08:00, ivs12 napisał:
Ustawienia kotła

Tryb pracy
CIĄGŁY  
Ochrona powrotu

Ochrona powrotu
Wyłączona  

Maksymalna temperatura kotła
85°C  

Wybór termostatu
Wyłączony  

Histereza kotła
8°C  

OFF  

Dziękuję za ustawienia. Jak tylko znajdę trochę czasu (bo święta niestety były dla mnie dniami wytężonej pracy) to wrzucę zrzuty swoich ustawień.

U mnie było ustawione na tryb pracy AUTOMATYCZNY. Temperaturę kotła ustawiłem na 65 stopni - wcześniej było 55. (Przy czyszczeniu zauważyłem mniej popiołu - albo lepiej spala albo zbyt mocny nadmuch wdmuchuje część w komin).  Dodatkowo zmieniłem ustawienie zaworu mieszacza na 45% (było 10%). Teraz jest lepiej. Kocioł w końcu oddaje to co nagrzeje na grzejniki i CWU.

Ochrona powrotu ustawiona była na 35 stopni. Zmieniłem na 40 stopni i jak na razie dochodzi dużo powyżej tej temperatury (50 i więcej), więc nie ma takiej różnicy między kotłem a powrotem. Pozostały bardzo wysokie wartości nadmuchów. Ale z tym rozprawię się jak będzie wkład.

Jedyna bolączka to nadal ostre skraplanie się spalin. I ostatnio zaczął mi wariować czujnik temperatury CWU. Wyświetlało temperaturę 66 stopni, potem nagle 30 stopni. Pompa chodziła jak szalona aż w końcu wygasiłem kocioł na 15 minut i wszystko wróciło do normy. Ale znowu jakiś feler wyskoczył co mnie martwi, to się chyba nigdy nie skończy.

Wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.01.2018 o 16:53, MarekMK napisał:

Pozostaje problem małego płomienia, powinno się kręcić w okolicach 70-80%

Zastanawiam się, czy można wyregulować palnik np. do nowego peletu posługując się płomieniem i tak:

1. Płomień zbyt duży do 100% - zwiększyć wentylator, bo płomień się cofa

2. Płomień zbyt mały np. 50% i oscyluje - zmniejszyć wentylator

3. Płomień zbyt mocno się waha np. 60%-90%, zmniejszyć czas cyklu

(tu nie wiem co by było, jeżeli czas cyklu byłby za mały np. 4s)

Ustawienie dla cyklu robić na mocy środkowej?

Sprawdzić temp na mocy max i min na czopuchu ze specyfikacją. Sprawdzić kolor dymu 

Opublikowano
W dniu 2.01.2019 o 23:34, kermitek1234 napisał:

Jedyna bolączka to nadal ostre skraplanie się spalin

podnieś temp startu pomp na co najmniej 50st (w instrukcji zalecają 55 w schematach) To jest w ustawieniach CO i CWU. Ochrona powrotu musi być powyżej 45st.

W dniu 2.01.2019 o 23:34, kermitek1234 napisał:

Zmieniłem na 40 stopni i jak na razie dochodzi dużo powyżej tej temperatury (50 i więcej), więc nie ma takiej różnicy między kotłem a powrotem.

dochodzi, nie o to chodzi, że dochodzi tylko, żeby nie było niskiej temp, gdy piec rozpala się wraca zimna woda, gdy się nagrzeje powrót jest cieplejszy. Spaliny się skraplają, gdy wraca woda poniżej 45st.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Skoro jesteśmy przy palikach Kostrzewy to mam pytanie o sposób działania palnika a mianowicie wybór pomiędzy Automatyczny a Ciągły.

W cyklu ciągłym palniki grzeje i jest ok. Robi sobie przerwy itd... natomiast gdy przełączę sposób dziania Automatyczny, na wyświetlaczu w miejscu zadanej temperatury kotła pokazuje się 7st. C i palnik się wyłącza.

Możecie mi wytłumaczyć o co w tym chodzi i jaka jest różnica pomiędzy pracą ciągłą a automatyczną?

Niestety serwis Kostrzewy jest tragiczny. Nie potrafią albo nie chcę niczego wyjaśnić. Odsyłają do instalatorów, a z nimi to już w ogóle marna rozmowa.

Dodam tylko, że mam Palnik VG17 Kostrzewy i sterownik EcoMax920.

Opublikowano
W dniu 7.02.2019 o 13:08, stefgo1 napisał:

Dodam tylko, że mam Palnik VG17

Skąd ta nazwa VG17 z kodu 2016?, czy z tabliczki znamionowej na palniku (nie mylić z tabliczką na piecu)

Tryb ciągły oznacza, że piec będzie trzymał zadaną temperaturę ciągle, tryb automatyczny oznacza, że piec załączy się jak jakiś układ potrzebuje ciepła np. cwu, podłoga, kaloryfer. Jak żaden akurat nic nie potrzebuje to wchodzi w tryb przeciw zamarzaniu 7st. 

Opublikowano

Na tabliczce znamionowej mam Platinium Bio VG 16 kW ale podałem 17 bo Nominalna moc cieplna dla pelletu to 17 kW - też z tabliczki.

OK tryb ciągły ogarniam. ale ten automatyczny?? Przełączyłem na automat. Palnik się wygasił i czeka... czeka i czeka... temp. w domu spadła poniżej temp. zadanej na termostacie domowy... a piec dalej czeka i czeka..  Nie wiem skąd on odczytuje zatem informację, że potrzeba energii??