Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Pompy Obiegowej .

Stanley1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W następnym tygodniu wymieniam kocioł na Defro Optima komfort 20Kw. Mój dom ma 180m2, 13 grzejników panelowych i jeden łazienkowy. Dotychczas miałem przez 13 lat pompe Wilo sterowaną ręcznie z 3 biegami(30,45,60W). Rozmawiałem ze swoim instalatorem i namawia mnie na taką samą. Byłem w sklepie i doradzają mi pompę sterowaną elektronicznie z autoadaptacją. Nie wiem kogo słuchać. Pomóżcie.

Opublikowano

Spośród wszystkich grzejników tylko w 4 mam zawory termostatyczne.

Opublikowano

Ok. Dzieki za info. Doradz mi jeszcze proszę odnośnie firmy LPP, Wilo czy Grundfos?

Opublikowano

Lfp dobra polska firma. To jest klon Grundfosa. Willo najdroższy z całej trójki.

Opublikowano

Pompa kupiona. Grundfos Alpha2 L

Opublikowano

Dzień dobry

W zeszłym roku zainstalowałem zawory termostatyczne w grzejnikach i wystąpił mały 'problem" w chwili zamknięcia się termostatów pompa co tłocząc wodę powodowała "duży"hałas. Problem nie pomogło nawet otwarcie jednego zaworu na stałe. Po zamontowaniu pompy Alpha2 L temat rozwiązał się sam. przy zamkniętych zaworach pompa staje nie pompując wody i nie wywołuje szmerów w rurach. UWAGA: minusem tego rozwiązania jest schłodzenie wody na powrocie do kotła co powoduje skraplanie się wody w wymienniku. W tym roku zamontowałem dodatkowo pompę prze wałową dla podtrzymania stałej temperatury na kotle .Jak to będzie pracować poinformuję po uruchomieniu instalacji. 

dziękuję.

Opublikowano

Nie do końca. Alpha 2L posiada kilka charakterystyk pracy stalocianieniowych. Alpha 2 od 2L różni się tylko funkcją "samouczenia się".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.