nightwatch Opublikowano 28 Lipca #2126 Opublikowano 28 Lipca ha ha a czarne kamienie sprzedawali po 4 tys za tonę jeszcze nie tak dawno 🙂 1 Cytuj
Hitower Opublikowano wczoraj o 16:06 #2127 Opublikowano wczoraj o 16:06 Palę groszkiem. Dzisiaj zamówiłem dostawę po 1250 zł/t. Państwo każe iść w ekologię, najlepiej PC. Do mojego domu PC z osprzętem to koszt 45-50 tys. Na takie źródło ciepła + zużycie bytowe potrzebował bym 15kW paneli na pokrycie zapotrzebowania, a elektrownia ogranicza tą ilość do 10kW. Najlepiej kupić sobie jeszcze auto elektryczne, a pensję przelewać od razu fiskusowi lub na konto elektrowni zamiast oddawać żonie. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 20:00 #2128 Opublikowano wczoraj o 20:00 3 godziny temu, Hitower napisał(a): Najlepiej kupić sobie jeszcze auto elektryczne, a pensję przelewać od razu fiskusowi lub na konto elektrowni zamiast oddawać żonie. Można jeszcze kupować drogie paliwa kopalne, zamiast ładować elektryka za grosze, ja nie widzę problemu. Kto bogatemu zabroni. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 23 godziny temu #2129 Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Niektórzy są nadal na etapie fixu na paliwa kopalne, bo jeszcze nie odkryli, że "oze sroze" się nawet zwraca 🤣 Edytowane 23 godziny temu przez o6483256 Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 godzin temu #2130 Opublikowano 12 godzin temu Jak ktoś musi spalić 5 ton węgla na sezon to mu żadne oze sroze nie pomoże i co by nie zrobił to będzie źle i drogo. 2 Cytuj
o6483256 Opublikowano 10 godzin temu #2131 Opublikowano 10 godzin temu Nieprawda, bo dzięki takiemu oze sroze może chociaż ograniczyć zużycie w okresach przejściowych, czy podczas grzania CWU 1 Cytuj
bercus Opublikowano 10 godzin temu #2132 Opublikowano 10 godzin temu Teraz ja jestem dokladnie tym testerem 6 tonowym.Ale to sie ciagnie,dopiero bojlery wywalone i jeden centralny tylko z PV leci,trzeba sie dostosowac...kto pierwszy w lazienkach,ten na isto wygra,potym juž loteria. Cytuj
Hitower Opublikowano 3 godziny temu #2133 Opublikowano 3 godziny temu PC ma jeden duży plus. Jest teoretycznie bezobsługowa w porównaniu do kotła na groszek lub pellet. Kotły gazowe też niedługo odejdą do lamusa. Najtaniej wychodzi ogrzewanie kotłem zgazowującym drewno, ale jest przy nim najwięcej pracy. To co się najbardziej opłaca, czyli energia z PV jest ograniczona do 10 kWp. To wystarcza dla domu o powierzchni max 140 m2. Myślałem o kotle na pellet, ale przy takich cenach ogrzewanie wyszło by mnie 40% drożej. O 20% drożej niż PC. O dofinansowaniu już nawet nie marzę. Całą termomodernizację pokryłem w 100% sam. Od państwa nie dostałem ani złotówki mimo składania wniosków. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 3 godziny temu #2134 Opublikowano 3 godziny temu To po ociepleniu na ile szacujesz zapotrzebowanie na energię domu w sezonie zimowym? Cytuj
luceo Opublikowano 2 godziny temu #2135 Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, Hitower napisał(a): Najtaniej wychodzi ogrzewanie kotłem zgazowującym drewno, ale jest przy nim najwięcej pracy wychodzi "najtaniej" bo ludzie nie liczą roboczogodzin przy cieciu, rąbaniu, układaniu i obsłudze kotła w sezonie zliczając wszystko do kupy nie jest tak kolorowo, ale mało kto rzetelnie to liczy 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 1 godzinę temu #2136 Opublikowano 1 godzinę temu Emeryci to i tak nie mają co robić, a niektórzy pracujący twierdzą, że to przyjemność 😁 Cytuj
Kordjano Opublikowano teraz #2137 Opublikowano teraz Przyjemność to nie jest trzeba się upierdzielić , ale te obecne ceny pelletu to popie...nstwo ,ja mam wrażenie ze w krótce to i z prądem będą jaja . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi