rymol Opublikowano 5 Maja 2017 #251 Opublikowano 5 Maja 2017 Spal po worku każdego z nich i zobacz co zostało na palniku i w popielniku - to najlepszy test. Wstępnie lepiej wygląda ten po prawej (całkowicie rozpuszczony). Cytuj
rumunn9r Opublikowano 7 Maja 2017 #252 Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Palilem tym z debinki (edwood pellets) jest w miare ale zostaje maly zgorzel ale latwo sie kruszy, ten z prawej (serhej lomazy) robi duzy korek jak pumeks ciezko sie kruszy. generalnie w okolicy Bialej Podlaskiej nie ma nic ciekawego ;( chyba ze macie cos ciekawszego w normalnej cenie w mojej okolicy? Edytowane 7 Maja 2017 przez rumunn9r Cytuj
rymol Opublikowano 7 Maja 2017 #253 Opublikowano 7 Maja 2017 Te spieki to po jakiej ilości spalonego pelletu? Cytuj
irkulhanys68 Opublikowano 7 Maja 2017 #254 Opublikowano 7 Maja 2017 Dobry pellet bez domieszek nie pozostawia zadnego spieku czy za tydzien spalania czy za dwa dni Cytuj
rumunn9r Opublikowano 7 Maja 2017 #255 Opublikowano 7 Maja 2017 Po spaleniu około 3-4 kg pellet testuje palnik https://youtu.be/sBCnSMlAAfg Cytuj
robert004 Opublikowano 7 Maja 2017 #256 Opublikowano 7 Maja 2017 Rumunn9r Takie spieki to utrapienie, wiem bo zostawiłem sobie trochę na pamiątkę. Wydaje mnie się, że takie spieki są po pellecie z drzewa liściastego. W okolicach października pojawił się bardzo fajny opis dlaczego pellet z drzewa liściastego jest gorszy. Proponuję odszukać ten tekst. Cytuj
giver3 Opublikowano 23 Maja 2017 #258 Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Ja w końcu trafiłem na dobrego dostawcę pelletu. Co prawda nie jest on jego producentem, ale przed sprzedażą każdą partię towaru testuje u siebie. Zaskoczyło mnie, że cena transportu obejmuje wniesienie do kotłowni i ułożenie na palecie. Po 10 dniach moczenia Na ostatnim zdjęciu ilość popiołu z tony. Jakby ktoś chciał namiary a jest ze Śląska to dajcie znać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mogę prosić o namiary? Edytowane 23 Maja 2017 przez giver3 Cytuj
sambor Opublikowano 23 Maja 2017 Autor #259 Opublikowano 23 Maja 2017 Ja też chętnie poznam ofertę tego sprzedawcy pelletu, pewnie za daleko do mnie, ale może , może. Cytuj
Tomek0407 Opublikowano 23 Maja 2017 #260 Opublikowano 23 Maja 2017 To strona producenta - http://www.drewnomark.pl/pelet.php Mogę potwierdzić, że super mi się nim paliło. Cytuj
giver3 Opublikowano 26 Maja 2017 #261 Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) I cena mniejsza bez pośrednika :-) Ja mam mieć piec co sobie ma radzić z kiepskim pellet'em. Jeżeli tam to mogę kupić najtańszy. Ciekawy jaki jest najtańszy w mojej okolicy :-) Ten piec jest również na drewno (takie kombi) Jak cena pellet'u będzie w granicach 500 zł (lub mniej) to koszt palenia pellet'em będzie tańszy niż palenie drewnem. Dodatkowo pełna automatyka (automatyczne rozpalanie i wygaszanie) Ciekawe jaki jest ten pellet: https://www.olx.pl/oferta/pellet-pelet-debowo-sosnowy-20kj-granulacja-6mm-i-8mm-polski-CID628-IDhwVnJ.html#d54414be8b Edytowane 26 Maja 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Ozi80 Opublikowano 27 Maja 2017 #262 Opublikowano 27 Maja 2017 I cena mniejsza bez pośrednika :-) Pod warunkiem, że masz pojazd, którym to sobie przywieziesz i że producent sprzeda ci jedną, dwie, pięć ton w tej cenie. Ja mam mieć piec co sobie ma radzić z kiepskim pellet'em. Po paru tygodniach palenia napisz tutaj to jeszcze raz, ok? :) Co to masz za cudo ten piec? :) Ten piec jest również na drewno (takie kombi) Jesteś z Górnego Śląska, gdzie właśnie weszło nowe prawo, że piece z awaryjnym rusztem będą za parę lat do wymiany? Jak cena pellet'u będzie w granicach 500 zł (lub mniej) to ... ...to po paru tygodniach dojdziesz do wniosku, że jednak trzeba kupić droższy. ;) Cytuj
giver3 Opublikowano 29 Maja 2017 #263 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Pod warunkiem, że masz pojazd, którym to sobie przywieziesz i że producent sprzeda ci jedną, dwie, pięć ton w tej cenie. Tak się składa że mam. Producent nie ogranicza sprzedaży (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo po rozmowie z producentem). Po paru tygodniach palenia napisz tutaj to jeszcze raz, ok? :) Co to masz za cudo ten piec? :) Nie mam jeszcze doświadczeniu w paleniu tym piecem. Piec mam dopiero dostać. Tego pieca nie ma jeszcze w sprzedaży na polskim rynku (być może nie będzie w ogóle ze względu na cenę) Najbardziej zbliżonym piecem jest: https://www.rakoczy.pl/oferta/kotly-niskoemisyjne-na-pellet Tylko do tego wymienniku jest dodana komora na drewno. Spalanie drewna ze zgazowaniem. Jesteś z Górnego Śląska, gdzie właśnie weszło nowe prawo, że piece z awaryjnym rusztem będą za parę lat do wymiany?Tam nie ma awaryjnego rusztu. To jest piec na drewno z dodatkowym podajnikiem pellet. Piec ma ciekawą funkcje jak rozpalanie drewna palnikiem pellet'owym (poza oczywiście automatycznym rozpalaniem i wygaszaniem palnika pellet'owego). Kocioł w układzie do współpracy z buforem. ...to po paru tygodniach dojdziesz do wniosku, że jednak trzeba kupić droższy. ;) Tego w tym momencie nie wiem, czy gorszej jakości paliwo będzie odpowiednie na razie mnie tylko o tym zapewniano. Ten palnik potrafi palić pellet'em z łusek słonecznika. Edytowane 29 Maja 2017 przez giver3 Cytuj
Tomek0407 Opublikowano 29 Maja 2017 #264 Opublikowano 29 Maja 2017 Producent palnika ( czy pieca ) powie Ci, że gorszym można palić. Sam jednak stwierdzisz, że nie opłaca się zbytnia oszczędzać. Jestem tego przykładem w tym roku spaliłem 7 ton. 4 tony peletu za 550zł - gorszej jakości oraz 3 t tego spod Gliwic po 699. Oszczędność na tonie rzędu 150zł. Pierwsza tona tego gorszego fajnie się paliła i to mnie skusiło do zakupu 3 t, z którymi miałem już takie cyrki, że jakbym miał inny palnik to bym chyba podziękował i wyrzucił cały ten pelet. Udało mi sie jednak go spalić i do końca sezonu paliłem już tylko z Drewnomarku. Stwierdziłem na własnym przykładzie, że te 150 zł jest nie warte zachodu. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 29 Maja 2017 #265 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) giver3 jeśli masz czym wozić, to lux. Ja nie mam, a kurier to by chyba wziął stówę za tonę. I raczej by tego nie wniósł do piwnicy ;) Co ci powie producent/sprzedawca, to ci powie. Życzę ci, żebyś faktycznie umiał wszystkim palić, choć szczerze w to wątpię. Pytanie jednak jest takie, czy jest to piec piątej klasy? Bo jak nie, to nawet jeśli odpalał się będzie na twoje słowne komendy, to i tak będziesz go musiał za parę lat wymienić (jeśli mieszkasz na Górnym Śląsku). P.S. Automatyczne rozpalanie i wygaszanie, to podstawowa funkcja wszystkich kotłów na pelet. Bez niej palenie peletem nie miałoby sensu. Edytowane 29 Maja 2017 przez Ozi80 Cytuj
Tomek0407 Opublikowano 29 Maja 2017 #266 Opublikowano 29 Maja 2017 Problemy nie brały się ze spiekami, bo z tymi palnik dawał sobie radę, tylko z tym, że palnik nie widział płomienia i wchodził w tryb czyszczenia , rozpalania chociaż na palniku było paliwo. Musiałem dobrać odpowiednią dawkę przy której radził sobie palnik i do końca mogłem spalić gorszej jakości pelet. Gdybym miał takie cyrki przy pierwszej tonie to już bym sobie odpuścił kupienie tych 3t. Cytuj
Tomek0407 Opublikowano 29 Maja 2017 #267 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Pytanie odnośnie wymiany pieca na 5 klasę. Jeśli mam zamontowany palnik (5 klasy) w piecu (3 klasy), w której to piec służy jako wymiennik ciepła wytwarzanego przez palnik - to też będę musiał wymieniać za parę lat ten piec, na piec w piątej klasie? Edytowane 29 Maja 2017 przez Tomek0407 Cytuj
giver3 Opublikowano 29 Maja 2017 #268 Opublikowano 29 Maja 2017 giver3 jeśli masz czym wozić, to lux. Ja nie mam, a kurier to by chyba wziął stówę za tonę. I raczej by tego nie wniósł do piwnicy ;) Co ci powie producent/sprzedawca, to ci powie. Życzę ci, żebyś faktycznie umiał wszystkim palić, choć szczerze w to wątpię. Pytanie jednak jest takie, czy jest to piec piątej klasy? Bo jak nie, to nawet jeśli odpalał się będzie na twoje słowne komendy, to i tak będziesz go musiał za parę lat wymienić (jeśli mieszkasz na Górnym Śląsku). P.S. Automatyczne rozpalanie i wygaszanie, to podstawowa funkcja wszystkich kotłów na pelet. Bez niej palenie peletem nie miałoby sensu. Tak jest to piec 5-tej klasy. Ma sondę lambda do optymalizacji procesu spalania. Cytuj
irkulhanys68 Opublikowano 29 Maja 2017 #269 Opublikowano 29 Maja 2017 Piec wygląda spoko zależy jaka cena za moc 25 kw ?? Cytuj
giver3 Opublikowano 29 Maja 2017 #270 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Nie wiem ile będzie kosztował ten z Firmy Rakoczy. Edytowane 29 Maja 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Ozi80 Opublikowano 30 Maja 2017 #271 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) I tak dostaliśmy na maila pierwszą wersję twojej odpowiedzi, gdzie podałeś cenę ;) Edytowane 30 Maja 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
giver3 Opublikowano 30 Maja 2017 #272 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Obserwatorzy mogą wiedzieć :) Ostatnio zauważyłem że w miejscowości w której mieszkam tez produkują pellet. Cena 720 zł/tona. Liczyłem na lepszą ofertę, ale za to koszt transportu by odpadł. Nie wiem jakiej jest jakości. Podobno skład to trociny ze świerka, sosny i buku. Edytowane 30 Maja 2017 przez giver3 Cytuj
irkulhanys68 Opublikowano 30 Maja 2017 #273 Opublikowano 30 Maja 2017 Gdzie to jest ta miejscowosc ?Mozna by sprawdzic ile to wart ten pellet . Cytuj
giver3 Opublikowano 31 Maja 2017 #274 Opublikowano 31 Maja 2017 To jest w miejscowości: Łodygowice ul. Królowej Jadwigi 17 Cytuj
arekgr Opublikowano 21 Czerwca 2017 #275 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Kupiłem na próbę 5 worków po 9zł :) pelletu od lokalnego producenta - zastanawia mnie jego jakość, zapach jakiś taki jakby zalatujący "sklejką", z wyglądu trochę "szklisty". Na co zwrócić uwagę przy próbie wodnej? 10min i wtedy ocena? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi