Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Oceny

sati

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przewężeń nie będzie na zaworze 2 cale cały czas będzie szła do pieca, tylko na trójnikach redukcyjnych odejście calowe na pompę.

Opublikowano

Sambor, a czy jest sens robić taką pompę na powrocie zaworu 4d w sytuacji, kiedy na tym zaworze jest siłownik? Pytam, bo ten siłownik kręci zaworem w zależności od potrzebnej temperatury na wyjściu i jak zawór 4d jest otwarty na 6, 7 lub więcej to ta pompa będzie pompować na kocioł zimną wodę z powrotu instalacji - nie jest tak?

Opublikowano

Jest sens, gdyż ta woda zawsze się zmiesza z wodą ciepłą z kotła, a taka sytuacja o której piszesz jest praktycznie tylko podczas rozpalania, 

Jak kocioł jest ciepły to albo jest mieszanie albo wraca woda zimniejsza o ok 15-20C, np z 60 na 45C

Opublikowano

Mógłbyś zerknąć na te 2 schematy, tak to powinno wyglądać? Skłaniam się ku wersji 2 - bypass wydaje mi się jakoś bezpieczniejszy ;). Dzięki!

post-70817-0-13766200-1484086768_thumb.jpeg

post-70817-0-64314800-1484086783_thumb.jpeg

Opublikowano

Schemat jest poglądowy, faktycznie instalacja jest wykonana tak jak narysowałeś + kilka szczegółów. Ta wersja z bypassem co do której skłaniał się kolega Sati to zły pomysł?

Opublikowano

Ostatnie pytanie chodzi mi po głowie: czy taka wersja jest zła?

post-70817-0-53118400-1484239961_thumb.jpeg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego postu więc zapytam tutaj z innej beczki. Nie wiem dlaczego ale co jakieś 3-4 tygodni zapowietrza mi się kaloryfer ostatni niekiedy też w pokoju. Odpowietrze i jakieś 3 tygodnie jest spokój i potem znowu. Nie wiem co może być może zaciąga powietrze przez odpowietrzniki. 

Opublikowano

Jak masz odpowietrznik automatyczny gdzieś po stronie ssawnej pompy to i owszem - może zaciągać powietrze. Ewentualnie zrobione jest zasyfonowanie po drodze do tego grzejnika, powietrze wytraca się z wody i zapowietrza grzejnik.

Opublikowano

Odpowietrzników na instalacji nie mam tylko przy kaloryferach.Instalacja sprzed 45 lat nie zmieniana tylko grzejniki na aluminiowe.

Opublikowano

Jak pompa kotłowa będzie działać to w zawór 4-D nic nie pójdzie , czyli kocioł gorący, instalacja zimna

OK, a czy w schemacie który załączyłem poniżej sytuacja z pompą kotłową nie jest analogiczna do tej w schemacie z postu #110? Nie ma tu takiego problemu o którym piszesz?

post-70817-0-67010900-1485882027_thumb.jpeg

Opublikowano

Jest to wzorcowy schemat układu poprawnie działającego.

Opublikowano

Jakie powinny być średnice rur na tym schemacie zakładając, że wyjście z kotła to 5/4"?

Na poniższym schemacie dobrze jest?

post-70817-0-62687500-1485893283_thumb.jpeg

Opublikowano

Wyjścia z kotła nie mają tu nic wspólnego z późniejszymi średnicami rur na poszczególne obiegi.

Dla pompy kotłowej wystarczy 1" lub Cu 22 podobnie dla zasobnika ale średnice rur dla OP i na obieg grzejnikowy uzależnione są od mocy tych obiegów oraz temp.zasilania i powrotu na nich.

Np.inne będą średnice rur dla obiegu podłogowego o mocy 5kW a inne dla 10kW,inne będą średnice jak delta t będzie np.5K a inne jak 10K to samo grzejniki

Opublikowano

Chyba po raz ostatni chcę uzyskać poradę w sprawie dołączenia w mojej instalacji obiegu kotłowego. Czy ma on wogóle sens,teraz na piecu mam 65 stopni, na mieszkania idzie 50 stopni, powrót jest 53-54 stopni ale jest podpaty cwu które cały czas pracuje.

Stąd moje pytanie czy nie lepiej zostawić tak jak teraz jest zeby cwu cały czas pracował a dołożyć zawór termostatyczny na wyjściu wody ciepłej na instalacje.

Montaż jeszcze jednej pompy to dodatkowe zużycie energii, a zakup pompy elektronicznej to dość wydatek. 

Opublikowano

Pompa kotłowa nie pracuje stale.

Gdy się pojawi w instalacji to pompa CWU będzie pracować wtedy kiedy będzie potrzeba dogrzania CWU a nie stale jak teraz.

Opublikowano

Jaka jest rola zaworów zwrotnych na powrotach z obiegów (schemat z postu #115)? Rozumiem, że mają zapewnić mieszanie w zaworze 3D wody z kotła i wody powrotnej z danego obiegu, ale jaką konsekwencję będzie miał fakt, że w zaworze 3D pomiesza się woda z kotła z wodą z całego układu (brak zaworów zwrotnych)?

Gość Digitrax
Opublikowano

Zawory zwrotne mają wykluczyć przepływ wsteczny w obrębie mieszacza gdy ten jest wyłączony. Sąsiedni zestaw mieszający czy pompa ładująca CWU będzie dzięki temu zawsze pobierać wodę z kotła a nie od sąsiedniego obiegu.

Opublikowano

Pompa kotłowa nie pracuje stale.

Gdy się pojawi w instalacji to pompa CWU będzie pracować wtedy kiedy będzie potrzeba dogrzania CWU a nie stale jak teraz.

To pompa kotłowa nie pracuje cały czas? Przecież temeratura powrotu po wyłączeniu będzie zaraz spadać i co parę minut będzie sie pompa włączała.

Opublikowano

Ok, ale dlaczego te zawory zwrotne dla obiegów z zaworami 3D są na powrocie, przecież łatwiej byłoby je zamontować tuż za pompą jak dla obiegu CWU? Zapewne chodzi o to - jak pisałem wcześniej, aby zawór 3d mieszał wodę gorącą z wodą chłodną ze swojego obiegu a nie z wodą powrotną całego układu. Pytanie dlaczego tak musi być i jakie konsekwencje niesie obecność takiego zaworu tuż za pompą zamiast na powrocie?

Gość Digitrax
Opublikowano

Przeanalizuj sobie przepływ wody gdy zawór zwrotny masz za pompą za zaworem 3D gdy ta pompa jest wyłączona. Sąsiednia grupa mieszająca może pobierać wodę poprzez zawór 3D sąsiedniej grupy ! Dlatego zawór zwrotny instaluje się na powrocie z grupy, który ten przepływ zablokuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.