Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co W Domu- Poprawnie?

jekob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie instalacji centralnego ogrzewania. Kotłownia oddalona od domu o 15 m, przesył rurą preizolowaną 2x 32. W kotłowni układ otwarty z wymiennikiem, w domu zamknięty. Proszę o pomoc czy dany układ spełni swoją rolę i czy jest poprawny.

C__Users_CiK_Desktop_co schemat.pdf

Opublikowano

Witam

Kominek jest za wymiennikiem ,gdzie instalacja jest zamknięta czyli schemat do poprawki.

Zrób instalację otwartą , z naczyniem (bez wymiennika) i będzie dobrze.

Gdzie kupiłeś rury "pre ..." i jaka cena. Pozdrawiam

Opublikowano

Odpowiedni kominek można zamontować w układzie zamkniętym.

Mnie tylko interesuje jaki jest sens montowania kominka z płaszczem wodnym i kotła na paliwo stałe.

Na schemacie brak pompy do wymiennika, pompy z wymiennika i grupy bezpieczeństwa, Zawory różnicowe nie potrzebne .

Opublikowano

Wymiennik przenieść do domu i podłączyć go równolegle po stronie pierwotnej z wężownica zbiornika CWU. Na zasilaniu wężownicy zbiornika zainstalować zawór termostatyczny z kapilarą do temp 55 stopni. Przy kotle zainstalować pompę na zasilaniu. W domu do obiegu CO wystarczy jedna wydajna pompa zainstalowana na powrocie przed wymiennikiem po stronie wtórnej. Zawór różnicowy zbędny. Naczynie przeponowe podłączyć bezpośrednio przed pompą CO. Zawór zwrotny za pompą nie potrzebny. Za wymiennikiem po stronie wtórnej czyli na zasilaniu CO zainstalować odpowietrznik automatyczny.

W powyższym układzie pompa przy kotle będzie zasilać jednocześnie zbiornik CWU i wymiennik. Gdy zbiornik się zagrzeje pełen przepływ będzie skierowany na wymiennik i wtedy zacznie się ogrzewanie domu pełną mocą dostarczoną przez kocioł.

Opublikowano

Rurę organizuje znajomy który ma praktycznie wykonać tą instalację. Cena około 83 zł. Jak będą potrzebne namiary to postaram się coś ogarnąć.

Zmieniłem schemat tak jak proponowaliście. Żona jednak definitywnie nie chce kominka z płaszczem więc przyłącze odpada. Jak ma wyglądać w kotłowni nie zmieniałem ponieważ instalację tam już posiadam dla drugiego domu i działa bez zarzutu od kilku lat. Proszę o poprawienie poprawionego schematu. Czy bojler podłączony przed grzejnikami to dobry pomysł?

C__Users_CiK_Desktop_co schemat.pdf

Opublikowano

Zbiornik CWU podłączony za wymiennikiem jest błędem.

Opublikowano

Czyli wymiennik do domu przenieść, przed podłączyć bojler, a reszta bez zmian i będzie dobrze? Czy jeszcze jakieś cenne uwagi ktoś może dorzucić? Dziękuję za wszelkie informacje.

Opublikowano

Tak, rozumiem. Instalacja w kotłowni jest gotowa i działa poprawnie. Nie zagłębiałem się w schemat kotłowni, chodzi o część od wymiennika do domu. Wymiennik trzeba przenieść do domu i tam zainstalować cwu za wymiennikiem.

Opublikowano

Dziękuję za wszelką pomoc oraz radę. Schemat zmieniłem według zaleceń (oczywiście nie ma odpowietrzników, filtrów itp. ale z resztą sobie poradzę. Instalacja rozpoczęta. Dziękuję i życzę sukcesów!

C__Users_CiK_AppData_Local_Temp_co schemat.pdf

Opublikowano

Zrezygnuj z zaworu różnicowego i obejścia pompy w kotłowni. To nic Ci nie da. 

Opublikowano

a w sumie dlaczego podłączenie zasobnika cwu za wymiennikiem jest błędem? jest zakaz montażu z.cwu po stronie wtórnej?

jak komuś nie zależy na trybie lato/ładowaniu samego zasobnika bez pracy pozostałej części instalacji, to rozumiem jedynie jako ograniczoną funkcjonalność

Opublikowano

Wymiennik płytowy nie ma 100 % sprawności więc po stronie wtórnej temperatura wody jest mniejsza niż po stronie pierwotnej. Podłączając zbiornik CWU po stronie wtórnej jego nagrzewanie byłoby więc wolniejsze lub nie osiągnęłoby się wcale zamierzonej temperatury.

Można wykonać zasilanie wymiennika płytowego i zbiornika CWU za pomocą jednej pompy. Należy jedynie na wężownicy zbiornika zainstalować zawór termostatyczny z kapilarą zanurzoną w zbiorniku i ustawioną np na 55 stopni. Nagrzewanie zbiornika CWU w takim połączeniu jest priorytetem, ponieważ jego wężownica ma mniejszy opór hydrauliczny niż wymiennik płytowy. Gdy zbiornik się zagrzeje zawór termostatyczny zamknie przepływ przez wężownicę i pełen strumień wody popłynie do wymiennika płytowego ogrzewając obieg CO. Posiadam u siebie to rozwiązanie.

Opublikowano

Jaka jest różnica temperatur po stronie pierwotnej i wtórnej wymiennika?. Pytam ponieważ musze wykonać instalacje jak na pierwszym schemacie. Niestety pompy i wymiennik muszę zamontować w kotłowni bo w budynku mieszkalnym nie ma miejsca. Jesli temperatura na kotle będzie 65 stopni wiec mimo strat zasobnik powinien zagrzać wode.

Opublikowano

Jaka jest różnica temperatur po stronie pierwotnej i wtórnej wymiennika?. Pytam ponieważ musze wykonać instalacje jak na pierwszym schemacie. Niestety pompy i wymiennik muszę zamontować w kotłowni bo w budynku mieszkalnym nie ma miejsca. Jesli temperatura na kotle będzie 65 stopni wiec mimo strat zasobnik powinien zagrzać wode.

wodę zagrzeje, u mnie zasobnik cwu stał 2 sezony po stronie wtórnej i żadnego problemu nie było (jedyny minus to funkcjonalność takiego rozwiązania - dot. tryb lato), a różnice  temp. na wymienniku to mam 1 - 2 stC

edit: pamiętaj tylko o zaizolowaniu albo kup dedykowaną otulinę do wymiennika

Opublikowano

2C straty temp na wymienniku to wzorcowa temp.

Praktycznie to ciężko osiągnąć , muszą być prawidłowo dobrane rury i  pompy z płynną regulacja wydajności oraz jak piszesz dobra izolacja.wymiennika i rur.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,  niestety z wielu powodów instalacja nie została jeszcze wykonana ale czas goni i przed mrozami trzeba zasilić nowy domek. Kociołek już zakupiony. Instalacja po prawej w starym domu jest instalacją istniejącą. Instalacja na środku również ale bez przyłączy do nowego domu. Jestem w stanie przebudować instalację w kotłowni oraz chcę by dobrzeją wykonać w nowym domu. Obecnie jest problem z wodą użytkową. Gdy wygaśnie w kotle, woda stygnie wraz z kotłem (kocioł grzeje bojler a jak zgaśnie to bojler kocioł). Chciałbym tego uniknąć. Proszę o poprawę oraz wszelkie sugestie. Jeśli schemat w dwg był potrzebny proszę o informacje.

post-68037-0-65867400-1476994179_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Czy bojler 2 może być za wymiennikiem (w układzie zamkniętym)? Zastanawia mnie czy w ten sposób jak jest teraz czyli przed wymiennikiem płytowym, nie będzie pompowane tylko do bojlera (mniejszy opór).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.