Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom Energooszczędny Z Piecem Na Ekogroszek I 100% Podłogówki

pablitos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokladnie, robiłem tylko testy ile spali w trybie lato. Przez sezon zimowy czyli 6 miesięcy pazdziernik-marzec przewiduje maxymalne spalanie 1.5 tony z ciepła wodą, a w trybie lato czyli od kwietnia do września koło 900kg. Obecnie od 20 października do dnia dzisiejszego spalilem 1300kg na grzanie domu z CWU. Średnia póki co daje to średnia 10kg/doba. Po cichu liczę ze na cały rok starczy mi 2tony groszku ale to czas pokaże. Max to 2.5 tony. Za 2 tys zł mam cały rok ciepła wodę z cyrkulacja a w zimie cieplutko w domu.

Opublikowano

Nie ma się czym chwalić - ja też płacę  2tys za całoroczne grzanie 2,5x większego domu - w domu 21 - 22C :)

Jestem ciekaw ile potrzebowałbyś na ogrzanie 260m2?

Opublikowano

Ale ja się niczym nie chwalę, wręcz próbuje wytłumaczyć tutaj wszystkim że nieopłacalne jest w moim przypadku grzanie prądem bo za takie pieniądze tego nie zrobię. Dla mnie liczy sie komfort cieplny, a nie oszczędzanie na każdym stopniu jak by to miało miejsce przy ogrzewaniu prądem.

Jak myślisz sambor ile bym za cały rok wydał chcąc mieć wszystko na prąd?? Ja stawiam że minimum 4-5tyś na rok z ciepłą wodą. Ktoś napisał że tysiąc więcej, jest to nierealne.

Opublikowano

Witam.

Pozwolę sobie "pogdybać".

Czyli można przyjąc że latem zużycie na cwu 5 kg/dziennie,  zimą  4 kg/dziennie.

czyli zostaje ok. 6 do 7 kg opału na grzanie c.o. całego  bądź co  bądź małego  domku.

Rewelacja 

W taki razie przy sprawności eksploatacyjnej kotła rzędu 60 % /trochę trudno mi to wyobrazić sobie/

zużywasz 1,2 - 1,4 kWh ciepła na ogrzanie domu.

przy sprawności rzędu 50%  /trochę bardziej dla mnie realne/

zużywasz 1,0 - 1,2 kWh ciepła.

Osobiście myślałbym już o zmianie sposobu tego ogrzewania na prąd.

na taniej taryfie przy zastosowaniu jakiegoś buforka /aby nagrzać go  tanim prądem/ 

byłoby 7,2 - 8,4 zł  dziennie.

Gdyby była to pompa powietrzna  ciepła ze średniorocznym cop 2 - 2,5 wymieniałbym natychmiast.

Pompa gruntowa nawet ten nieszczęsny meeting brałbym w ciemno.

Pozdro

Tak dla wesołości : ale co by Kol. robił z wolnym czasem zamiast sprzątać i doglądać kocioł? dzieci ?  

aha   pożyczyć??

Opublikowano

Wy ciągle o tej taniej taryfie, ja nie chcę taniej taryfy po to żeby grzać wodę w bojlerze za 200zł/miesiąc mając wszystko w domu energooszczędne, a przez to mieć w dzień droższy prąd co dało by około 40zł więcej miesiecznie przy moim zużycie kwh.

dorecho to tylko twoje wzory nic nie znaczące, załóż się że tak czy inaczej nie wystarczyło by grzanie w taniej taryfie aby mieć stałe 22 w domu, tak czy inaczej koszty były by dużo większe.

Opublikowano

Jak myślisz sambor ile bym za cały rok wydał chcąc mieć wszystko na prąd?? Ja stawiam że minimum 4-5tyś na rok z ciepłą wodą. Ktoś napisał że tysiąc więcej, jest to nierealne.

wg mojego skrótu myślowego patrząc na mój powyżej post rząd 10.000 kWh przy grzaniu grzałkami tradycyjnymi;

4-4,5 tys. kWh prądu przy pompie powietrzej,  niecałe 3 tys. kWh prądu przy pompie gruntowej./meeting/

Pozdro

Opublikowano

Haha :D

Nawet we własnym spalaniu manipuluje. Najpierw było 1,5t rocznie, teraz może 2t, a może 2,5t

1.5t za sezon grzewczy a sezon grzewczy to chyba zima?? przynajmniej ja tak to rozumiem i myślę że każdy inny też

Opublikowano

wg mojego skrótu myślowego patrząc na mój powyżej post rząd 10.000 kWh przy grzaniu grzałkami tradycyjnymi;

4-4,5 tys. kWh prądu przy pompie powietrzej,  niecałe 3 tys. kWh prądu przy pompie gruntowej./meeting/

Pozdro

to teraz powiedz mi ile mając grzejniki konwektorowe, bez PC

Opublikowano

dorecho jak z tą pożyczką ?

Co to za pompa w promocji ?

rustin! pożyczki ile chcesz i kiedy......

pompy poszukaj na alledrogo pełno modeli nawet evi nawet splity, mono i co tylko chcesz - lącznie z kredytami.

Pozdro

Opublikowano

nex.

Jestem zwykłym użytkownikiem systemów ogrzewania , a nie alfa-omegą.

wprawdzie mam 1 szt. klimakonwektora ale nie jest on wcale opomiarowany - ogrzewa pomieszczenie ok 18 m2 przez ok. 9 godz/dziennie

i jest zdecydowanie cieplej niż normalny grzejnik tej samej wielkości przez calą dobę.

Pozdro

Opublikowano

Wrzuć jakąś pompę w promocji na alledrogo , jakiegoś splita z 10kW za 10-12tyś.

Pożyczka procentowa czy bez odsetek ?

dorecho jaką cenę przyjmujesz przy grzaniu czystym prądem za 1kW ?

Opublikowano

Wrzuć jakąś pompę w promocji na alledrogo , jakiegoś splita z 10kW za 10-12tyś.

dorecho jaką cenę przyjmujesz przy grzaniu czystym prądem za 1kW ?

rustin . masz primadom chyba za 10900,-mono; split chyba meeting 12? tys

cenę zrób tę co sam płacisz... podałem wyniki ile zużyjesz kWh prądu / na liczniku/

Opublikowano

Pozdro

10.000 kwh prądu grzałkami rozumiem na samo ogrzanie domu w sezonie zimowym??? Bez CWU?

Opublikowano

10.000 kwh prądu grzałkami rozumiem na samo ogrzanie domu w sezonie zimowym??? Bez CWU?

mam nadzieję że całość 10.000 kWh prądu:

Liczę sobie tak:  Lato jak piszesz 900 kg ekogr. x 8 kW/kg x 40% sprawności zużycie 2880 kWh ciepła czyli w skrócie 2880 kWh prądu

Zima aktualnie piszesz 120 dni 1300 kg ekogr. x 8 x 50 % sprawność daje zużycie 5200 kWh ciepła czyli 5200 kWh prądu razem 8080  dodaj resztę "zimy"

czyli szacuję 10000 kWh ciepła czyli prądu na liczniku.

Jak widać wielkim kosztem jest cwu . U kol. nexa  aktualnie prawie 50/50%, przy super ocieplonym domu jak sambor na cwu idzie pewnie więcej niż na c.o.

przy ogrzewaniu węglem latem super byłoby zestaw solarny- cwu w zasadzie gratis/eksploatacja/

A propos  czy widzieliście juz jakąś wizualizację spalanie ekogroszku z ciepłomierzem??

Nadal nie ma?  bo chyba nikt już by nie kupił kotła na węgiel...?

Opublikowano

No to 10000kwh x 0.61gr bo tyle u mnie kosztuje pełna kwh w g11 z wszystkimi opłatami to 6100zł. Jak się to ma do 2000zł które wyjdzie z 2.5t węgla przez cały rok (tona 800zł)?

Chodź byśmy przyjęli taryfe G12 przez co rachunki miesięczne za normalne sprzęty wędrują około 40zł to i tak nawet licząc za kwh 30gr czyli licząc grzanie tylko w 2 taryfie co jest nierealne przy grzejnikach elektrycznych i i tak będzie potrzeba grzać w dzień daje kwotę 3000zł + 12x40zł kosztów taryfy G12 przez zużycie w ciągu dnia domowe = 3500zł.

Gdzie tu logika 2000 a 3500zł?? W praktyce i tak wyjdzie więcej więc dla mnie absurd grzać prądem w postaci grzejników

Opublikowano

Co to jest warta lumen ? Jula już nie ma dobrych opinii. 

Ten lumen ma 2 lata gwarancji. Co z serwisem ? częściami ? awaryjnością i sprawnością jej ?

dorecho jaka cena jest 1kW z prądu ?

z ekogroszku po uwzględnieniu sprawności kotła jest to ok 0,18gr.

Opublikowano

rustin..........mogę podać Ci cenę mojej kWh ciepła z pradu: miniona doba 0,0656 zł.

zadowolony? jak wypada u innych odbiorców nie wiem - sorki.

natomiast jak było kilka dni mrozików na dworze;  było to 0,1579 zł. /tak średnio -dobowo/.

co może być wart ten lumen? jest na wyprzedaży wiec pewnie  cena jest pomniejszona o marżę dla serwisanta,który pewnie przejmuje obsługę gwarancyjną..?

serwis , części, awaryjność i sprawność porównywalna z tej klasy pompami.

Nex  sorki ale piszesz bzdury,że ogrzewanie tylko w taniej taryfie jest nierealne.

Chyba że masz na myśli przenośne grzejniki włączane do gniazdka ala farelki; ale to chyba nie są urządzenia dla centralnego ogrzewania domu.

Gdybyś miał dom prawidłowo ocieplony w/g aktualnych przepisów/ porównaj z sambora/ byłaby inna dyskusja.

czy mógłbyś postarać sie o podłączenie ciepłomierza do Twojej instalacji?  Moglibyśmy więcej podyskutować.

Przykro że masz cenę prądu za 0,61 zł. 

Pozdro 

ps zachęcam Cię do montażu kolektora słonecznego do cwu jeśli nadal myślisz o grzaniu się węglem.

Opublikowano

Co z pompami gruntowymi? To już jakiś przeżytek? Z tego co widzę jest duże grono zwolenników gruntowych i na FM jeden gość stawi dom energooszczędny i zrobił 4 odwierty pod zapotrzebowanie 13,5kW. Nawet argumentował czemu gruntowa a nie powietrzna.  Niedaleko mnie taki doktorek  też wstawił pompę ciepła, ale gruntową, jakiś rok temu. 

Opublikowano

Kolektora słonecznego do cwu tzn ile by mnie kosztowała instalacja cała, bojler mam z 1 wezownica tak ze musiał by również być wymieniony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.