kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 #1 Opublikowano 7 Października 2015 Witam Użytkuję drugi sezon instalację grzewczą i mam problem z zapowietrzającą się pompą CO. -piec z podajnikiem -zasobnik 140L z pompą cyrkulacyjną -obwód grzejnikowy: rozdzielacz + 7 grzejników z głowicami termostatycznymi -obwód podłogowy z własnym mieszaczem, termostatem i pompą: 70m2 Obwody podłączone równolegle do pieca. Instalacja otwarta z naczyniem wzbiorczym. Zapowietrza się tylko pompa CO. Początkowo pompa pracowała w poziomie z lekkim spadkiem ale właśnie z uwagi na problemy z powietrzem ustawiłem ją w tym roku pionowo i są jeszcze gorsze problemy z odpowietrzeniem. Czy przyczyną może być zawór zwrotny, który nie pozwala na przepchnięcie powietrza? Pompy Wilo Yonos Pico 25/1-4 są energooszczędne ale przez to mocą nie grzeszą.
gersik Opublikowano 7 Października 2015 #2 Opublikowano 7 Października 2015 Zobacz w instrukcji od pompy jest jej odpowietrzanie.
kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2015 Używam trybu odpowietrzania za każdym razem. Nie pomaga. Pompa mieli cały czas powietrze. Słychać szum pęcherzyków. Zaczynam żałować, że kupiłem te "eko" pompy. Może spróbuję zablokować zawór zwrotny w pozycji otwartej i sprawdze czy to on jest przyczyną.
Hermogenes Opublikowano 7 Października 2015 #4 Opublikowano 7 Października 2015 A sprawdż filtr skośny tej pompy.
kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 7 Października 2015 Jutro z rana sprawdzę. W zeszłym roku odkręcałem i było ok.
sambor Opublikowano 7 Października 2015 #6 Opublikowano 7 Października 2015 Niestety to prawda co pisze autor tematu - powietrze gromadzi się nad pompą a zwykłe odpowietrzanie pompy nic nie daje - sam miałem tak u siebie w instalacji do DS-a, w takim układzie zawór zwrotny musi być przed pompą. Filtr skośny jest czysty , przy takim montażu nigdy się nie zabrudzi. Natomiast ciekawą sprawą jest to, że układ się nieodpowietrza samoczynnie przez rurę wzbiorczą.
kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 7 Października 2015 Wiem, że korkiem do dołu powinien być ten filtr tylko jak to zrobić żeby zachować kierunek i chronić pompę? Odnośnie zaciągania powietrza z pieca sprawa jest o tyle dziwna, że z pompą od cwu nie ma problemu a jest podłączona identycznie. Krótszy obieg, mniejsze opory przepływu? Naczynie nie wyłapie wszystkiego i pompy zaciągają. Ubytków wody nie zauważyłem więc to zwykłe gazowanie wody w układzie. Są jakieś sprawdzone dodatki chemiczne do wody na to?
sambor Opublikowano 7 Października 2015 #8 Opublikowano 7 Października 2015 Daj filtr, za filtrem zawór zwrotny, za zaworem zwrotnym pompa - wtedy chronisz pompę, i masz zachowany przepływ, w praktyce to wszystko jedno czy zawór zwrotny jest przed czy za pompą. S nie masz przypadkiem miedzianej instalacji z grzejnikami aluminiowymi?
kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 7 Października 2015 Grzejniki stalowe, płytowe. Podłogówka wavin alupex. Miedź tylko przy piecu i do rozdzielaczy. Przelożę ten zwrotny. A jest w ogóle potrzebny? Cwu ma swój a z podłogówka chyba nie będzie kolizji? (Mieszacz Tecefloor z pompą)
sambor Opublikowano 7 Października 2015 #10 Opublikowano 7 Października 2015 Dlaczego ma być kolizja - zmieniasz tylko kolejność elementów, kierunki przepływu zostają takie same. Jak nie masz elementu oddzieljącego obiegi CO i CWU np zaw 4-D to ZZ są potrzebne aby jedna pompa nie wymuszała wstecznego przepływu wody z instalacji przez drugą pompę
kapral1980 Opublikowano 7 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 7 Października 2015 Ok. Jutro przełożę i zobaczymy.
kapral1980 Opublikowano 8 Października 2015 Autor #12 Opublikowano 8 Października 2015 Przelożyłem zawór zwrotny przed pompę i obciąłem w nim jeden zwój ze sprężyny. Klapka chodziła znacznie lżej. Po zamontowaniu całości pompa odpowietrzyła się momentalnie. Zobaczę wieczorem czy nie zbiera już powietrza.
sambor Opublikowano 8 Października 2015 #13 Opublikowano 8 Października 2015 Teraz powinno być OK, trzeba było zostawić ten zawór zwrotny bez zmian,
kapral1980 Opublikowano 8 Października 2015 Autor #14 Opublikowano 8 Października 2015 Niestety pompa znów załapała powietrze. Nie mam już pomysłów. Od CWU działa ok a ta nie bo nie. Pompę ustawiam na podnoszenie 1.5m przy zmiennym ciśnieniu różnicowym. Według instrukcji przy termostatach na grzejnikach powinna pracować w tym trybie. Pobiera wtedy 4-5 Wat. Ustawianie klasyczne na 1 bieg powoduje pobór około 7 Wat. Pompa od CWU przy takich samych ustawieniach pobiera 8-10 Wat. Za małe ciśnienie w układzie? Naczynie mam jakiś 1-1.5 nad pompą. Dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem i ciężko wyżej umieścić zbiornik.
sambor Opublikowano 8 Października 2015 #15 Opublikowano 8 Października 2015 Jak masz naczynie na zasilaniu , to naczynie powinno być minimum 30 cm nad najwyższą częścią instalacji CO ( grzejniki, rury). Zrób przegląd co i jak wisi, może się da podnieść lub opuścić.
kapral1980 Opublikowano 8 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 8 Października 2015 Najwyższym punktem jest drabinka w łazience i napewno naczynie jest 1m nad nią.
sambor Opublikowano 9 Października 2015 #17 Opublikowano 9 Października 2015 A rura do naczynia nie ma gdzieś syfonu? Powinien być cały czas spadek tej rury w stronę kotła
kapral1980 Opublikowano 9 Października 2015 Autor #18 Opublikowano 9 Października 2015 Rura jest prosta. Pionowo z pieca do naczynia. Na rozdzielaczach mam odpowietrzniki. Może przez nie zaciąga powietrze? W grzejnikach nie zbiera się powietrze tylko w tej nieszczęsnej pompie.
mac65 Opublikowano 9 Października 2015 #19 Opublikowano 9 Października 2015 Szukasz nie w tym miejscu . Przy takiej ilości odpowietrzników w okolicy kotła na tak małej różnicy wysokości bardzo łatwo pompie zassać powietrze do układu . Jeśli zapowietrza się pompa CO to szukaj problemu w gałązce zasilania CWU . Prawdopodobnie zawór zwrotny przy pompie zasobnika jest zawieszony i odwraca się przepływ w momencie pracy pompy CO i zasysa powietrze przez odpowietrznik nad bojlerem . Przy pionowym ustawieniu tych zaworów zwrotnych sprężynki są zbyteczne a jeśli tam sa to zawory nigdy nie puszczą powietrza a pompy będą mieliły powietrze . Odpowietrz to statycznie bez ciśnienia w układzie i pozamykaj te automaty nad zasobnikiem bo tamtędy zasuwa powietrze Te automaty przy tak małych różnicach wysokości łatwo puszczają powietrze w układ .
wungiel Opublikowano 9 Października 2015 #20 Opublikowano 9 Października 2015 @kapral1980 Jak udało Ci się odpowietrzyć pompę z zaworem zwrotnym, która jest w pionie po napełnieniu układu? Powietrze samo zdołało otworzyć zawór i uciec do góry?
sambor Opublikowano 9 Października 2015 #21 Opublikowano 9 Października 2015 Aby mieć pewność, że powietrze jest zaciągane przez układ CWU wystarczy zakręcić jeden z zaworów - przed lub za pompą CWU. Jak są odpowietrzniki na powrotnym rozdzielaczu CO to one mogą być przyczyną części problemów.
kapral1980 Opublikowano 9 Października 2015 Autor #22 Opublikowano 9 Października 2015 @Wungiel Mniej więcej właśnie tak. Po założeniu pompy odkręciłem dolny zawór, a później górny. Parę sekund pracy pompy i powietrza nie było. Po paru godzinach jednak znów się zapowietrzyła.
mac65 Opublikowano 9 Października 2015 #23 Opublikowano 9 Października 2015 Zapowietrza się w momencie kiedy pompa ładująca zasobnik CWU nie pracuje . Zakładam jednak że reszta instalacji jest OK .
kapral1980 Opublikowano 9 Października 2015 Autor #24 Opublikowano 9 Października 2015 @Sambor Tylko CWU chodzi bardzo dobrze i się nie zapowietrza. Pozakręcam odpowietrzniki. Zostawię tylko ten nad pompą CO.
rumunn9r Opublikowano 9 Października 2015 #25 Opublikowano 9 Października 2015 piec masz wypoziomowany ? nie nastepuje w nim miejscowe podgotowanie w czasie pracy ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.