Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żenada te Ogniwa. Mnie zastanawia czemu autor wątku siedzi cicho mimo, że na forum zagląda. Na dodatek to jest jego wątek i go czyta na pewno. Oczywiście nikt tu nie każe pisać i nawet czytać, ale jest to zastanawiające.

Opublikowano

Mam OEP 10kW czy żenada, nie określił bym tego w ten sposób. Wieczorem przejdę się do kotła i nakręce Wam kawałek filmiku jak mój OEP się spisuje. Produkcja sadzy idzie pełną parą, w podtrzymaniu lecą koksy. Ale zobaczycie statsy i to jak wygląda kocioł.

Opublikowano
  W dniu 3.02.2016 o 11:41, emigrant napisał(a):

Żenada te Ogniwa. Mnie zastanawia czemu autor wątku siedzi cicho mimo, że na forum zagląda. Na dodatek to jest jego wątek i go czyta na pewno. Oczywiście nikt tu nie każe pisać i nawet czytać, ale jest to zastanawiające.

a może autor tematu nie chcę uczestniczyć w tych forumowych przepychankach

Opublikowano
  W dniu 3.02.2016 o 13:55, szari napisał(a):

Mam OEP 10kW czy żenada, nie określił bym tego w ten sposób. Wieczorem przejdę się do kotła i nakręce Wam kawałek filmiku jak mój OEP się spisuje. Produkcja sadzy idzie pełną parą, w podtrzymaniu lecą koksy. Ale zobaczycie statsy i to jak wygląda kocioł.

No własnie na podstawie jednej kotłowni nie mozna skreslac tego kotła a sadze i koks to produkuja wszystkie pokazcie mi czysty kociol chyba ze macie jakies super poprzerabiane palniki przeciwzwoje napowietrzenia  okryte tajemnicami ,lub odpowiednie paliwo czyste typu 31 RI zero  :D

Opublikowano (edytowane)

Nie mam nic przerabiane, jak Instalco kocioł stworzyło, nie mam sadzy, nie mam szlaki, żadnych tajemnic, szlifowania ślimaka a paliwo takie samo jak sprzedaje swoim klientom, żadne "atomowe"

Wiele osób u mnie było i widziało jak wygląda kocioł w środku.

Z jednym masz rację, bo ja tez jeszcze nie widziałem kotła na paliwo stałe który jest czysty, pył w każdym się zbiera i każdy trzeba co jakiś czas wyczyścić.

Ba, nawet kotły gazowe trzeba co jakiś czas przeczyścić.

A co zaś jeszcze do skreślania kotła to ja też bym go nie skreślał, jestem teraz znowu trochę mądrzejszy i trzeba brać tylko poprawkę na to co napisano a to co widać.

Edytowane przez karoka65
Opublikowano

sęk w tym marcus312 że film o oepm potwierdza tylko to co było u bietki

mnie zastanawia to, że tak w dtr są takie a nie inne zapisy nt temp spalin przy mocy nominalnej, czyli można pisać co się chce? czy faktycznie podczas testów przez ten czas utrzymywał taką temp spalin.

czy na podstawie takich a nie innych zapisów w dokumentacji klient który im zawierzy ma prawo czuć się oszukany? bo jak widać zapisy zapisami a w codziennym użytku mamy do czynienia z innym kotłem.

no chyba że zaczniemy je traktować z przymrużeniem oka? spaliny, moc minimalna i maksymalna, w sumie to nie wiadomo jaka, to jaki budynek dla tego kotła trzeba wybudować/kupić.

ten kocioł to jest chyba najgorszy w klasie 5, bo tylko o nim piszą, o innych nie, no chyba że nikt innych nie  kupuje.

PS. na esterowniku to już chyba cały temat usunęli. albo pisać dobrze albo wcale. czy Wam to coś przypomina?

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 3.02.2016 o 16:23, marcus312 napisał(a):

No własnie na podstawie jednej kotłowni nie mozna skreslac tego kotła a sadze i koks to produkuja wszystkie pokazcie mi czysty kociol chyba ze macie jakies super poprzerabiane palniki przeciwzwoje napowietrzenia  okryte tajemnicami ,lub odpowiednie paliwo czyste typu 31 RI zero  :D

Oczywiście że nie z tego właśnie powodu na początku mojej relacji zapraszam do obejrzenia 2 innych filmów, które pamiętam jeszcze z czasów wyboru kotła do ogrzewania domu.

Pierwszy z nich https://www.youtube.com/watch?v=Z-LKV7pSOug

i kolejny spalanie grupowe https://www.youtube.com/watch?v=SWOIFGjOzjI

Co stwierdzamy oglądając 2 takie same kociołki? Jakoś czysto w nich, autorzy nie powiedzieli ile dni w kotle się już pali, w przypadku pierwszego, myślę że to nowy kocioł pierwszy raz odpalony. Kolejny troszkę przybrudzony.

Co można zobaczyć w moim? Nie poświęcam jakoś specjalnie dużo czasu oglądanie pieca ponieważ znajduje się około 8m od domu w budynku gospodarczym. Starałem się doprowadzić do sytuacji w której z szuflady nie będę wyjmował spieków, ale po ponad roku przestało mi się chcieć jest jak jest, lepiej nie będzie no chyba, że zatrudnię Verb`a z którym dzień w dzień będziemy oglądali palnik, a później i tak Zawijan stwierdzi że mam... wiadomo jaką instalację ;) Uprzedzając pytania na kotle ustawione 54oC, ciągle ładowanie bufora 400l z którego pobierana jest ciepła woda do ogrzewania podłogowego.

Zapraszam: https://www.youtube.com/watch?v=vlBZReUck2U

jeszcze statsy i udostępniony sterownik https://esterownik.pl/statystyki/6959 gdzie macie pozostałe informacje. Jak pisałem wcześniej na początku lutego skończyłem woją 8 workową przygodę z Czechem.

Edytowane przez szari
Opublikowano (edytowane)

szari, ten drugi filmik to mój,  początki palenia wrzesień  2013r. i co ciekawe nadal jestem zadowolony z zakupu, ost film to rok temu nakręciłem

Edytowane przez janklos12
Opublikowano

@szari

Kocioł strasznie zarośnięty. Komora spalania to jakaś masakra. Takie coś powstaje w wyniku braku tlenu. Może kocioł więcej pracuje w podtrzymaniu niż w procesie spalania? Hmm, ale u Bietki kocioł M pracował jak piec hutniczy 24/dobę i z tego co pisała też musiała go codziennie czyścić z sadzy i syfu. 

Opublikowano

dzisiejszy dzień owocował słońcem i kolektory rozgrzały bufor, a z buforem spięty jest kocioł. Stąd dzisiejsza praca głównie w podtrzymaniu. Za mało tlenu powiadasz... wentylacja jest, czerpnia też. Gospodarczy do szczególnie szczelnych budynków nie należy. Dmucham chyba na wystarczającym poziomie 40%, skąd za mało tlenu, bo często widzę takie ilości sadzy.

Opublikowano
  W dniu 3.02.2016 o 09:24, bigber napisał(a):

I teraz jest pytanie czy autor tego filmu jest zadowolony z pracy kociołka czy też nie jest zadowolony.

Raczej nieświadomy.

photo.jpg

Czy taki piec słychać przez ścianę ? Praca wydaje się głośna
Odpowiedz · 

photo.jpg
Piec cicho pracuje, nie słyszę go przez ścianę.
Odpowiedz · 

photo.jpg
a juz myslalem ze jako ze jestem czyscioch to dam rade zapanowac nad tym wynalazkiem i jego brudem bo nawet mi sie spodobal zwlaszcza sterownik adaptacyjny. Ale mam obawy ze bedzie mnie to kosztowac mnustwo czasu tak jak z moim kominkiem z plaszczem wodnym gdzie urobiny jestem po lokcie w tym badziewiu a dogladac musze go co godzine. Najlepiej bym musial przenies sie do piwnicy i przy nim siedziedz cala zime... Masakra
Odpowiedz · 

photo.jpg
ladny kociolek... a jak wyglada czystosc kotlowni przy pracy tego wynalazku ? smierdzi cos ? jakies nieszczelnosci kotla przy pracy wiatraku? dym ? kurz przy zasypywaniu podajnika ? czyszczeniu okresowym ? da sie utrzymac porzadek w ladnym nowo budowanym domku ?
Odpowiedz · 

photo.jpg
W kotłowni jest sporo kurzu. Brak jakichkolwiek nieszczelności ze strony pieca - grube uszczelki, po otwarciu podajnika na ekogroszek czuć gaz - kocioł najpierw rozgazowuje węgiel i spala gaz i węgiel razem. Jest też spory pył węglowy przy wsypywaniu suchego ekogroszku. Miałem katar 2 worki wsypałem – wysmarkałem nos chusteczka czarna. Nie ma pyłu jak ekogroszek jest wilgotny – ale taki węgiel przyspiesza korozję pieca. Czyszczenie – co 3 dni trzeba wykonać prostą czynność pociągnąć 3 gałkami do góry aby oczyścić kanały i zawirowywacze. - ta czynność nie brudzi, zajmuje 1 minutę. Co 3 tygodnie należy otworzyć kanały i je wyczyścić to jest już brudna robota. Trzeba też wyczyścić przy palniku. Porządek oczywiście da się utrzymać, Polecam stronę o piecach http://czysteogrzewanie.pl/ - dużo ciekawych informacji i ranking kotłów na ekogroszek.
Odpowiedz · 

photo.jpg
bede musial znowu wziasc pod uwage pierwotny plan instalacji Hybrydowej PC. Jest 3 razy drozsza ale nie wymaga obslugi no i jest czysto w kotlowni. Moze z doplatami programu Prosument nie bedzie az tak droga. Acz kolwiek moze jak by sie pomalu wsypywalo te worki do tego podajnika to nie bylo by az tak tragicznie z tym pylem... Tyle ze zostaje jeszcze czyszczenie tych kanalowych wymiennikow konwekcyjnych przy ktorych pewnie nie tylko w nosie siada ten syf
Opublikowano

"Kanałowych wymienników konwekcyjnych" - widać, że same lajkoniki tam na forach siedzą i o tych piecach i pompach ciepła piszą ;D

Opublikowano (edytowane)

Czyli zeby dobrze sie spalalo sypiemy dopalacze  ;)  :D

https://www.youtube.com/watch?v=IEPthgrawrc

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)

Mnie się wapno kojarzy z szybszą korozją metalu. :)

Edytowane przez Animus
Opublikowano

taka metoda jest znana od lat np w kwk brzeszcze będzie z 10 lat

na piaście od roku

muł jest mieszany z wapnem -i jazda do elekrowni BO

KOP BY SIĘ UDŁAWIŁY NA PLACACH I OSADNIKACH WEWN  PYŁKIEM CZARNOPODOBNYM B)

Opublikowano
  W dniu 4.02.2016 o 21:04, grzeli napisał(a):

Nie trzeba spalać wapna aby mieć taki popiół.

Czyli oprócz dobrego kotła trzeba tez miec dobrze zbudowany palnik  , to na jakich palnikach wychodzi wam takie dobre czyste spalanie .Problem napewno tkwi w dobrym napowietrzeniu palnika .Moze ktos przedstawi jakas dobra konstrukcje palnika , ewentualnie podpowie jak powinien wygladac dobrze zbudowany i napowietrzony palnik  ;)  :D

Opublikowano

Zobacz sobie konstrukcje palnika Batory.

Opublikowano

Dokładnie.Batory obecnie uważam za najlepszy palnik wielopaliwowy.
Ja siedzę nad swoją konstrukcją,naprawdę żmudna praca.

Opublikowano

Znam palnik batory  mi bardziej chodzi o to czy wiecej dziurek a mniej mocy na dmuchawie ,czy malo dziurek a duzo mocniej dmuchac wydaje mi sie ze chyba lepiej na wegle spiekajace duzo otworów a male obroty ,jak wysoki nadmuch ile rzedow otworow .

grzeli pokaz ta konstrukcje jestem ciekawy moze byc  na pw ja tez mam własna konstrukcje i kombinuje co by tu jeszcze poprawic mam taka mieszanke cos z ardeo i grenia i cos tam jeszcze  ;)  :D

Opublikowano

To bym sobie strzelił w kolano . Takich rzeczy na forach się nie pokazuje. Na PW hm , zastanowię się.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 6.02.2016 o 12:09, marcus312 napisał(a):

Czyli oprócz dobrego kotła trzeba tez miec dobrze zbudowany palnik  , to na jakich palnikach wychodzi wam takie dobre czyste spalanie .Problem napewno tkwi w dobrym napowietrzeniu palnika .Moze ktos przedstawi jakas dobra konstrukcje palnika , ewentualnie podpowie jak powinien wygladac dobrze zbudowany i napowietrzony palnik  ;)  :D

W dobrym napowietrzeniu, tak to widzę.... Średnica otworów w mm od góry, np. 8, 7, 6, 6   :)

palnik-tak-to-widzae-1.jpg?1459248779

Edytowane przez dino49