ded Opublikowano 3 Października 2017 #1576 Opublikowano 3 Października 2017 Sambor, dziękuję za wskazówkę. Zamontuję tak jak mówisz. Cytuj
masterkant Opublikowano 4 Października 2017 #1577 Opublikowano 4 Października 2017 Wysokość montażu RCK ma znaczenie! Powinien być powyżej 0,3m i poniżej 2m nad posadzką kotłowni. Z praktyki lepiej jest zamontować poniżej czopucha. Sambor mam stary komin z cegły bez wkładu i mam pytanie: czy RCK zamontowac lepiej na czopuchu(u mnie jest dosyc długi około 40cm) czy lepiej w kominie? pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2017 #1578 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Ja montowałbym w kominie, na czopuchy to za dużo zabawy z uszczelnianiem, chyba że masz firmowy odcinek czopucha do montażu RCK np taki jak miał kiedyś Biawar. Dodatkowo przy montażu w kominie poniżej czopucha odcinek między RCK a wylotem komina jest wentylowany i dosuszany. Edytowane 4 Października 2017 przez sambor Cytuj
Chojrakrock Opublikowano 4 Października 2017 #1579 Opublikowano 4 Października 2017 Panowie a mi się przytrafiło coś innego musiał mi się rozszczelnić kanał dymny i spaliny przedostaje mi się do wentylacji do salonu. Nie są to wielkie ilości ale czuć i widać, reszta kanałów jest ok sprawdzałem tymczasowo zaślepiłem kratkę ale czuje ze będzie mnie czekać wstawienie wkładu kominowego dla świętego spokoju, co polecacie? Jaki przekrój? Bio compact 12kw Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
ded Opublikowano 5 Października 2017 #1580 Opublikowano 5 Października 2017 Regulator ciągu kominowego zamontowany. Spaliłem na razie 45 kg peletu i tak wygląda spiek. Chyba trzeba wypróbować inny pelet, co? https://photos.app.goo.gl/1gu1lKUPzBqEMeOb2 Cytuj
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #1581 Opublikowano 5 Października 2017 Zmieniałeś ustawienia sterownika po montażu RCK Ja bym trochę więcej dmuchał. Cytuj
ded Opublikowano 5 Października 2017 #1582 Opublikowano 5 Października 2017 Podasz jakiś przykład? Zamontowane jest dopiero od godziny, w sterowniku nic nie zmieniałem. RCK ustawiłem na 15 bo producent zaleca 15-20. Cytuj
mrekzo Opublikowano 5 Października 2017 #1583 Opublikowano 5 Października 2017 Twój kocioł wygląda mi na compacta. Jak kupowałem rok temu ten kocioł 18KW to w ulotce było napisane, że zalecany ciąg kominowy to 10-12. Teraz widzę, że piszą już 8,7-15. Nie wiem co się zmieniło ale ja cała zimę miałem ustawione na 10. Cytuj
ded Opublikowano 5 Października 2017 #1584 Opublikowano 5 Października 2017 Tak, compact. Mam przed sobą instrukcję i ma być 15-20 wg producenta. Mój kocioł wyprodukowany w 2016. Cytuj
mrekzo Opublikowano 5 Października 2017 #1585 Opublikowano 5 Października 2017 Wejdź na stronę Tekli znajdź swój kocioł, następnie pliki do pobrania i pobierz ulotkę Cytuj
ded Opublikowano 5 Października 2017 #1586 Opublikowano 5 Października 2017 Faktycznie, ale na papierowej instrukcji, którą dostałem mam napisane 15-20. Zaraz napiszę @ do tekli. Cytuj
iacpl Opublikowano 6 Października 2017 #1587 Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Witam! Panowie, pytanie do posiadaczy modelu Draco BIO 12 :) Jakie wartości osiąga u Was płomień na sterowniku (igneo SLIM) podczas normalnej pracy? Chodzi mi o zakres, mniej więcej. Pytam, ponieważ mam z tym problem od samego początku używania pieca - sukcesem jest osiągnięcie wartości 100, zdarza się to w bardzo rzadko a prawie wcale, z reguły są to wartości 30-70. Ostatnio natomiast całkiem się popitoliło i często wywala mi bład nr 2 czyli brak ognia - zaglądam do środka ogień normalnie jest ale wartość na wyświetlaczu 3-4, komp myśli co innego, wygasza i stopuje i drze ryja ;) Spotkał się ktoś z czymś takim? pozdrawiam, Jacek Edytowane 6 Października 2017 przez iacpl Cytuj
Ozi80 Opublikowano 6 Października 2017 #1588 Opublikowano 6 Października 2017 Wyczyść czujnik foto. Cytuj
JAKO100 Opublikowano 6 Października 2017 #1589 Opublikowano 6 Października 2017 Może dziwnie to zabrzmi ale przy certyfikowanym pellecie mam między 100 - 150 a przy pellecie no name 140 - 220. Może fotokomórka brudna ? Cytuj
iacpl Opublikowano 6 Października 2017 #1590 Opublikowano 6 Października 2017 Czujnik foto to ta żarówka choinkowa w palniku? ;) Jeśli tak to jest czysta, sprawdzane już wiele razy. No chyba, że coś tam jest jeszcze do wyczyszczenia w części palnika, która jest poza samym kotłem? Od początku pale olimpem, 220 to mój sterownik nie widział w życiu, może z 2 razy było jakimś cudem 150. Cytuj
mrekzo Opublikowano 6 Października 2017 #1591 Opublikowano 6 Października 2017 Sprawdź otwór w palniku przez który pada światło na czujnik foto. Czasem lubi się lekko zmniejszyć Cytuj
ded Opublikowano 6 Października 2017 #1592 Opublikowano 6 Października 2017 U mnie teraz dochodzi do ponad 200 na mix plus z Żuromina. Niestety jest sporo popiołu i chce wypróbować inny. Cytuj
iacpl Opublikowano 6 Października 2017 #1593 Opublikowano 6 Października 2017 Tak powinno być chyba ok? To przez te dziury "patrzy" ta czujka? pozdrawiam, JK Cytuj
mrekzo Opublikowano 6 Października 2017 #1594 Opublikowano 6 Października 2017 Ja mam compacta i u mnie jest trochę inne "wnętrze" palnika. Mam otwory po dwóch stronach ślimaka. Otwór na 9ej patrząc na twoje zdjecie jest od czujnika foto a na 3ej od mechanizmu czyszczenia palnika którego nie mam. U mnie nie ma tych otworów u góry jak u ciebie Cytuj
yachooo Opublikowano 8 Października 2017 #1595 Opublikowano 8 Października 2017 Witam,na wstępie: proszę mnie nie krytykować za lenistwo bo przeczytałem ten cały wątek i kilka innych ale mimo tego, nie dużo z tego rozumiem (całe życie w bloku).Mam kocioł Tekla Draco Bio 25kw (moc prawdziwa 23kw) moc przy nazwie to marketingowy szajs.Dom parterowy, 125m2 użytkowych w 95% ocieplony styro 18cm, na podłodze 17cm stryo, na razie brak ocieplenia stropu + garaż oddzielony ocieploną ścianą. Pierwszy sezon grzewczy!Wszędzie podłogówka + drabinka w łazience + grzejnik w garażu (na razie zawór zamknięty) , zbiornik cwu 130L - program czasowy, w nocy nie grzeje, temp zadana 50CKocioł działa od początku września, posadzki były wypalane w lato przez 3 tyg.5 termostatów firmy Tech w łazience, salonie i 3 pokojach, średnia temperatura ustawiona na 21C w dzień i 20C w nocy.Termostat działa na zasadzie zamykania i otwierania zaworów w rozdzielaczu gdy osiągnie zadaną temp.Zauważyłem już od początku, że piec strasznie dużo pali pelletu, instalator twierdzi, że nowy dom to musi palić...Zmierzyłem ilość spalanego pelletu i wygląda to tak:Pellet Java - wartość opałowa na opakowaniu 4,6KwTemperatura na zewnątrz w dzień 15-18C w nocy około 8-10CSprawdziłem ile spalił przez ostatni tydzień przy temp w/w i wychodzi, że około 30kg na dobę (zmierzone fizycznie, ilością wsypanego pelletu). Czy to nie za dużo ??? boję się, że przy na prawdę niskich temperaturach w zimie spalanie dojdzie do kosmicznych wartości.Popiołu dość mało i generalnie wypala się chyba dość dobrze, nie zauważyłem dość dużych spieków.Ustawienia na piecu:OGRZEWANIEtemp. komfortowa - 22Cprogram - stałytemp. ekonomiczna - 20.5Chistereza 0.2Ctemp CO dla -20C - 42Ctemp CO dla 0C - 38Ctemp CO dla 10C - 35Cmax Tzew pomp komf - 18Cmax Tzew pomp eko - 10Cmin Tco pomp - 20Ctemp maksymalna 70Cczas mieszacza 180(s)piorytet CWU - NIEtest pompy - NIEwspółczynnik korekcji - 10CTryb pracy - pogodowy (posiadam czujnik pogodowy na zewnątrz)czujnik pokojowy - brakczujnik CO - takstała pompa - nieKOCIOŁtemp zadana kotła - 57Ctemp MIN pomp - 45Ctryb pracy - ciągłyhistereza - 2CMIN temp powrotu 45Cczas mieszacza powrotu - 120sPALNIKpowietrze MIN (20%) - 55powietrze MAX (100%) - 82podawania MAX (100%) - 5.3moc MIN (FL2) - 50moc MAX (FL2) - 100typ modulacji FL2próg foto - 30ilość paliwa test - 16wartość opałowa paliwa - 4.6tlen MIN (20%) - 14.00tlen MAX(100%) - 8.00dawka startowa paliwa - 15smaksymalny czas pracy - 2hZauważyłem, że gdy woda jest nagrzana to zadanej temp a ogrzewanie jest wyłączone bo na zewnątrz jest ponad 20C, piec i tak się włącza, aby utrzymać swoją temp zadaną, czy to normalne ??? wychodzi na to, że nawet gdy nic nie ogrzewa to i tak się odpala żeby nagrzać sam siebie..Proszę Was bardzo o pomoc w ustawieniu kotła (jeśli jest nie poprawne) będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.Chciałem wołać serwis, ale czytając tego posta doszedłem do wniosku, że nie jeden z Was zna się lepiej Gdyby znalazł się jakiś chętny z przyjemnością zapłacę za transport i za ustawienie pieca u mnie na miejscu (Brodnica kuj-pom)A jeśli ktoś mi pomoże zmniejszyć ilość spalanego paliwa (zdalnie przez forum lub prv) obiecuję, wyślę kurierem flachę rudej substancji z góry dziękujeDorzucam zdjęcia instalacji: Cytuj
Ozi80 Opublikowano 8 Października 2017 #1596 Opublikowano 8 Października 2017 Kocioł ci się sam włącza mimo, że nie ogrzewa ani c.w.u., ani c.o., bo masz tryb pracy ciągły i pilnuje, żeby jego temperatura nie spadła poniżej 55 stopni (57 zadana minus 2 histereza). Jak jest w miarę ciepło na zewnątrz to chyba lepiej mieć tryb auto. Choć ja już wczoraj przełączyłem na ciągły. W każdym razie 2 stopnie histerezy to zdecydowanie za mało. Ja mam zadaną 70, a histerezę 15. Dziwnie niską masz też ustawioną "min tco pomp". No chyba, że przy podłogówce tyle ma być? Przy grzejnikach 30 to minimum. No i powietrze jakieś wysokie... Cytuj
Gural86 Opublikowano 8 Października 2017 #1597 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Generalnie to kociol Yahoo masz min 2 razy za duzy... za jaja tego co ci go sprzedal...powiesic... Min moc modulacji to 30% to okolo 7 kw co przy obecnych temp jest i tak okolo 2 razy za duzo... Za jaja i na galaz On ci zawsze bedzie palil za duzo... jedynie przy -20 spali tyle co draco bio 12 ktory spokojnie by ci styknal... Bufor tylko cie uratuje... a do tego dodatkowy modul przy tekli trzeba kupic... Pisalem juz ze za jaja tego co ci to sprzedal powiesic? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Października 2017 przez Gural86 Cytuj
Chojrakrock Opublikowano 8 Października 2017 #1598 Opublikowano 8 Października 2017 Dokładnie kocioł zdecydowanie przewymiarowany ja na taki sam metraż mam 12kw a budynek jeszcze nie ocieplony i w największe mrozy palił 25-30kg przy temp 23" w domu. Teraz pali około 10kg na dzień. Zmień tryb na auto. Zwiększ histereze na co najmniej 10, start pomp 40", i moze ogranicz mu moc max na 70% na początek. Wejdź jeszcze na stronę cieplowlasciwe i sprawdź jaki powinieneś mieć piec... Instalatora i sprzedawcę powiesić Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mrekzo Opublikowano 8 Października 2017 #1599 Opublikowano 8 Października 2017 Kolego ja mam podobne ocieplenie domu ale na podłogę w największe mrozy idzie mi 32stopnie. Mam program stały, pompa od podłogi chodzi cały czas. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 8 Października 2017 #1600 Opublikowano 8 Października 2017 Przy trybie auto histereza kotła może być nawet 0. Przy trybie ciągłym co najmniej 10. A jak ma zmniejszyć moc palnika, to niech zmniejszy czas podawania. Faktycznie 5,3 to dużo. Yachooo napisz jaką masz moc w kw przy 100% mocy (prawy dolny róg ekranu przy stanie palnika). No o ile razy dziennie odpala ci się kocioł i jak długo trwa modulacja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi