Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sambor, dziękuję za wskazówkę. Zamontuję tak jak mówisz.

Opublikowano

Wysokość montażu RCK ma znaczenie!

Powinien być powyżej 0,3m i  poniżej 2m nad posadzką kotłowni.

Z praktyki lepiej jest zamontować poniżej czopucha.

Sambor mam stary komin z cegły bez wkładu i mam pytanie: czy RCK zamontowac lepiej na czopuchu(u mnie jest dosyc długi około 40cm) czy lepiej w kominie?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja montowałbym w kominie, na czopuchy to za dużo zabawy z uszczelnianiem,

chyba że masz firmowy odcinek czopucha do montażu RCK np taki jak miał kiedyś Biawar.

Dodatkowo przy montażu w kominie poniżej czopucha odcinek między RCK a wylotem komina jest wentylowany i dosuszany.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Panowie a mi się przytrafiło coś innego musiał mi się rozszczelnić kanał dymny i spaliny przedostaje mi się do wentylacji do salonu. Nie są to wielkie ilości ale czuć i widać, reszta kanałów jest ok sprawdzałem tymczasowo zaślepiłem kratkę ale czuje ze będzie mnie czekać wstawienie wkładu kominowego dla świętego spokoju, co polecacie? Jaki przekrój?

Bio compact 12kw

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Regulator ciągu kominowego zamontowany. Spaliłem na razie 45 kg peletu i tak wygląda spiek. Chyba trzeba wypróbować inny pelet, co?

https://photos.app.goo.gl/1gu1lKUPzBqEMeOb2

Opublikowano

Podasz jakiś przykład? Zamontowane jest dopiero od godziny, w sterowniku nic nie zmieniałem. RCK ustawiłem na 15 bo producent zaleca 15-20.

Opublikowano

Twój kocioł wygląda mi na compacta. Jak kupowałem rok temu ten kocioł 18KW to w ulotce było napisane, że zalecany ciąg kominowy to 10-12. Teraz widzę, że piszą już 8,7-15. Nie wiem co się zmieniło ale ja cała zimę miałem ustawione na 10.

Opublikowano

Tak, compact. Mam przed sobą instrukcję i ma być 15-20 wg producenta. Mój kocioł wyprodukowany w 2016.

Opublikowano

Wejdź na stronę Tekli znajdź swój kocioł, następnie pliki do pobrania i pobierz ulotkę

Opublikowano

Faktycznie, ale na papierowej instrukcji, którą dostałem mam napisane 15-20. Zaraz napiszę @ do tekli.

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Panowie, pytanie do posiadaczy modelu Draco BIO 12 :)

Jakie wartości osiąga u Was płomień na sterowniku (igneo SLIM) podczas normalnej pracy? Chodzi mi o zakres, mniej więcej.

Pytam, ponieważ mam z tym problem od samego początku używania pieca - sukcesem jest osiągnięcie wartości 100, zdarza się to w bardzo rzadko a prawie wcale, z reguły są to wartości 30-70.

Ostatnio natomiast całkiem się popitoliło i często wywala mi bład nr 2 czyli brak ognia - zaglądam do środka ogień normalnie jest ale wartość na wyświetlaczu 3-4, komp myśli co innego, wygasza i stopuje i drze ryja ;)

Spotkał się ktoś z czymś takim?

pozdrawiam,

Jacek

Edytowane przez iacpl
Opublikowano

Wyczyść czujnik foto.

Opublikowano

Może dziwnie to zabrzmi ale przy certyfikowanym pellecie mam między 100 - 150 a przy pellecie no name 140 - 220. Może fotokomórka brudna ?

Opublikowano

Czujnik foto to ta żarówka choinkowa w palniku? ;) Jeśli tak to jest czysta, sprawdzane już wiele razy.

No chyba, że coś tam jest jeszcze do wyczyszczenia w części palnika, która jest poza samym kotłem?

Od początku pale olimpem, 220 to mój sterownik nie widział w życiu, może z 2 razy było jakimś cudem 150.

Opublikowano

Sprawdź otwór w palniku przez który pada światło na czujnik foto. Czasem lubi się lekko zmniejszyć

Opublikowano

U mnie teraz dochodzi do ponad 200 na mix plus z Żuromina. Niestety jest sporo popiołu i chce wypróbować inny.

Opublikowano

Ja mam compacta i u mnie jest trochę inne "wnętrze" palnika. Mam otwory po dwóch stronach ślimaka. Otwór na 9ej patrząc na twoje zdjecie jest od czujnika foto a na 3ej od mechanizmu czyszczenia palnika którego nie mam. U mnie nie ma tych otworów u góry jak u ciebie

Opublikowano

Witam,
na wstępie: proszę mnie nie krytykować za lenistwo bo przeczytałem ten cały wątek i kilka innych ale mimo tego, nie dużo z tego rozumiem (całe życie w bloku).
Mam kocioł Tekla Draco Bio 25kw (moc prawdziwa 23kw) moc przy nazwie to marketingowy szajs.
Dom parterowy, 125m2 użytkowych w 95% ocieplony styro 18cm, na podłodze 17cm stryo, na razie brak ocieplenia stropu + garaż oddzielony ocieploną ścianą. Pierwszy sezon grzewczy!
Wszędzie podłogówka + drabinka w łazience + grzejnik w garażu (na razie zawór zamknięty) , zbiornik cwu 130L - program czasowy, w nocy nie grzeje, temp zadana 50C
Kocioł działa od początku września, posadzki były wypalane w lato przez 3 tyg.
5 termostatów firmy Tech w łazience, salonie i 3 pokojach, średnia temperatura ustawiona na 21C w dzień i 20C w nocy.
Termostat działa na zasadzie zamykania i otwierania zaworów w rozdzielaczu gdy osiągnie zadaną temp.
Zauważyłem już od początku, że piec strasznie dużo pali pelletu, instalator twierdzi, że nowy dom to musi palić...
Zmierzyłem ilość spalanego pelletu i wygląda to tak:

Pellet Java - wartość opałowa na opakowaniu 4,6Kw
Temperatura na zewnątrz w dzień 15-18C w nocy około 8-10C
Sprawdziłem ile spalił przez ostatni tydzień przy temp w/w i wychodzi, że około 30kg na dobę (zmierzone fizycznie, ilością wsypanego pelletu). Czy to nie za dużo ??? boję się, że przy na prawdę niskich temperaturach w zimie spalanie dojdzie do kosmicznych wartości.

Popiołu dość mało i generalnie wypala się chyba dość dobrze, nie zauważyłem dość dużych spieków.

Ustawienia na piecu:
OGRZEWANIE
temp. komfortowa - 22C
program - stały
temp. ekonomiczna - 20.5C
histereza 0.2C
temp CO dla -20C - 42C
temp CO dla 0C - 38C
temp CO dla 10C - 35C
max Tzew pomp komf - 18C
max Tzew pomp eko - 10C
min Tco pomp - 20C
temp maksymalna 70C
czas mieszacza 180(s)
piorytet CWU - NIE
test pompy - NIE
współczynnik korekcji - 10C
Tryb pracy - pogodowy (posiadam czujnik pogodowy na zewnątrz)
czujnik pokojowy - brak
czujnik CO - tak
stała pompa - nie

KOCIOŁ
temp zadana kotła - 57C
temp MIN pomp - 45C
tryb pracy - ciągły
histereza - 2C
MIN temp powrotu 45C
czas mieszacza powrotu - 120s

PALNIK
powietrze MIN (20%) - 55
powietrze MAX (100%) - 82
podawania MAX (100%) - 5.3
moc MIN (FL2) - 50
moc MAX (FL2) - 100
typ modulacji FL2
próg foto - 30
ilość paliwa test - 16
wartość opałowa paliwa - 4.6
tlen MIN (20%) - 14.00
tlen MAX(100%) - 8.00
dawka startowa paliwa - 15s
maksymalny czas pracy - 2h

Zauważyłem, że gdy woda jest nagrzana to zadanej temp a ogrzewanie jest wyłączone bo na zewnątrz jest ponad 20C, piec i tak się włącza, aby utrzymać swoją temp zadaną, czy to normalne ??? wychodzi na to, że nawet gdy nic nie ogrzewa to i tak się odpala żeby nagrzać sam siebie..

Proszę Was bardzo o pomoc w ustawieniu kotła (jeśli jest nie poprawne) będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Chciałem wołać serwis, ale czytając tego posta doszedłem do wniosku, że nie jeden z Was zna się lepiej smile.png
Gdyby znalazł się jakiś chętny z przyjemnością zapłacę za transport i za ustawienie pieca u mnie na miejscu (Brodnica kuj-pom)
A jeśli ktoś mi pomoże zmniejszyć ilość spalanego paliwa (zdalnie przez forum lub prv) obiecuję, wyślę kurierem flachę rudej substancji smile.png z góry dziękuje

Dorzucam zdjęcia instalacji:

66c11a8a81b30c8amed.jpg

236069a12190a432med.jpg

486ffdd98930af34med.jpg

a330332f94c726cfmed.jpg

6f57eb1001644513med.jpg

046450d6c2e9945bmed.jpg

da722e688db41bb9med.jpg

7a6522d4755c4899med.jpg

Opublikowano

Kocioł ci się sam włącza mimo, że nie ogrzewa ani c.w.u., ani c.o., bo masz tryb pracy ciągły i pilnuje, żeby jego temperatura nie spadła poniżej 55 stopni (57 zadana minus 2 histereza). Jak jest w miarę ciepło na zewnątrz to chyba lepiej mieć tryb auto. Choć ja już wczoraj przełączyłem na ciągły. W każdym razie 2 stopnie histerezy to zdecydowanie za mało. Ja mam zadaną 70, a histerezę 15. Dziwnie niską masz też ustawioną "min tco pomp". No chyba, że przy podłogówce tyle ma być? Przy grzejnikach 30 to minimum. No i powietrze jakieś wysokie...

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to kociol Yahoo masz min 2 razy za duzy... za jaja tego co ci go sprzedal...powiesic...

Min moc modulacji to 30% to okolo 7 kw co przy obecnych temp jest i tak okolo 2 razy za duzo...

Za jaja i na galaz

On ci zawsze bedzie palil za duzo... jedynie przy -20 spali tyle co draco bio 12 ktory spokojnie by ci styknal...

Bufor tylko cie uratuje... a do tego dodatkowy modul przy tekli trzeba kupic...

Pisalem juz ze za jaja tego co ci to sprzedal powiesic?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gural86
Opublikowano

Dokładnie kocioł zdecydowanie przewymiarowany ja na taki sam metraż mam 12kw a budynek jeszcze nie ocieplony i w największe mrozy palił 25-30kg przy temp 23" w domu. Teraz pali około 10kg na dzień.

Zmień tryb na auto. Zwiększ histereze na co najmniej 10, start pomp 40", i moze ogranicz mu moc max na 70% na początek.

Wejdź jeszcze na stronę cieplowlasciwe i sprawdź jaki powinieneś mieć piec...

Instalatora i sprzedawcę powiesić

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego ja mam podobne ocieplenie domu ale na podłogę w największe mrozy idzie mi 32stopnie. Mam program stały, pompa od podłogi chodzi cały czas.

Opublikowano

Przy trybie auto histereza kotła może być nawet 0. Przy trybie ciągłym co najmniej 10.

A jak ma zmniejszyć moc palnika, to niech zmniejszy czas podawania. Faktycznie 5,3 to dużo.

Yachooo napisz jaką masz moc w kw przy 100% mocy (prawy dolny róg ekranu przy stanie palnika). No o ile razy dziennie odpala ci się kocioł i jak długo trwa modulacja.